Vlaganje

Kje bo vtičnica čez 10 let?

V zadnjih 10 letih je tržna kapitalizacija za Priključite napajanje (NASDAQ: VTIČ)je bilo manj kot 100 milijonov dolarjev in podjetje je bilo vlagateljem skoraj neznano. Danes je na trgu vreden 562 milijonov dolarjev in je delnica, o kateri se veliko razpravlja med vlagatelji v energijo naslednje generacije.

Edina težava z rastjo vrednosti Plug Power je ta, da delničarjem ni prinesla velikih donosov. Dejansko se je delnica v zadnjem desetletju znižala za 70 %, čeprav se je vrednost podjetja povečala. In trendi, ki so povzročili te donose, so razlog, zakaj bi bil še danes pri delnicah previden.

PLUG Chart

VTIČEK podatke avtorja YCharts.

Kako je Plug Power postal tako dragocen

Povečanje vrednosti Plug Power ne izhaja iz naraščajočega P/E večkratnika ali naraščajočega dobička, temveč zaradi velikega povečanja uveljavljajočih se delnic. V zadnjem desetletju se je število uveljavljajočih se delnic povečalo za več kot 16-krat, saj je bila ponudba po ponudbi uporabljena za financiranje poslovanja družbe.Grafikon povprečnih popravljenih delnic PLUG (četrtletni) v obtoku

PLUG povprečne popravljene delnice v obravnavi (četrtletno) podatke avtorja YCharts.

Financiranje je bilo potrebno samo za obstanek, saj je, kot lahko vidite zgoraj, prosti denarni tok podjetja celo desetletje negativen in se ne zdi, da se obrne. Kaj prinaša vsa ta poraba? Tam lahko vidimo malo bolj bikovsko sliko podjetja.Zgodba o rasti Plug Power

Nesporno je, da je bil Plug Power v zadnjih 10 letih stroj rasti. Prihodek se je v tem obdobju povečal za več kot 11-krat, saj vse več podjetij uporablja vodikovo gorivo za svoje skladiščne viličarje. Walmart in Amazon.com sta dve veliki stranki, ki sta privedli do preboja v rasti prodaje, vendar je imela ta prodaja tako nizke marže, da ne vodita do pozitivnega denarnega toka.

Kar je zaskrbljujoče glede rasti, ki smo jo videli do zdaj, je, da se ni razširila izven trgov, kot so ravnanje z materiali in vozila za zemeljsko podporo na letališčih. Na veliko večjih trgih, kot so osebna vozila in rezervna energija, ki so nekoč izjemno obljubljali vodikove gorivne celice, je bilo malo ali nič.

Grafika H2, ki lebdi nad travnatim poljem.

Vir slike: Getty Images.

Tehnologija gorivnih celic ne zmaga

Plug Power je obtičal na nišnih trgih, ker se je tehnologija baterij tako hitro izboljšala, da zmaga na področju osebnih vozil, avtobusov in rezervnega napajanja, če naštejemo le nekaj trgov. Gostota energije se hitro izboljšuje, čas polnjenja pa se skrajša.

Argument za gorivne celice je bil vedno krajši čas polnjenja v primerjavi z baterijami, vendar se to na večini trgov ni izkazalo za oviro. Za viličarje bo vodik imel prednost v bližnji prihodnosti, vendar ne vidim veliko velikih trgov, kjer bi vodik lahko zmagal pred današnjo tehnologijo baterij.

Naslednje desetletje bi lahko bilo bolj enako

Vodstvo Plug Power je vedno dajalo pozitivne napovedi in leto 2019 ni nič drugače. Napovedujejo 235 do 245 milijonov dolarjev obračunov in pozitivno prilagojen EBITDA za leto. Lahko pa se vrnemo v leto 2014 in vidimo napovedi pozitivne EBITDA iz leta v leto, ki se niso uresničile.

Danes imamo trg za vodikove gorivne celice, ki iz leta v leto postaja vse bolj niša. Tehnologija izgublja zaradi baterij na večjih trgih, kot so osebna vozila in shranjevanje energije. Ne maram nobenih operativnih ali tržnih trendov za Plug Power in mislim, da bo naslednje desetletje bolj enako z zbiranjem kapitala, ki bo razvodnilo delničarje in nenehno razočaranjem iz poslovanja. Podjetje morda še vedno deluje, vendar ne bi stavil, da bo to delnica, ki bo v naslednjih 10 letih dosegla tržni uspeh.^