Vlaganje

Kje bo Matterport čez 5 let?

Matterport, razvijalec orodij za 3D prostorsko kartiranje, se je strinjal, da bo javno objavil z združitvijo z Gores Holdings VI (NASDAQ:GHVI), podjetje za prevzem posebne namene (ali SPAC), februarja. Delnice Goresa so po objavi sprva poskočile, a so pozneje odstopile od večine dobičkov, saj so naraščajoči donosi obveznic sprožili razprodajo rastočih delnic in bolj špekulativne naložbe, kot so SPAC.

najhitreje rastoča podjetja za e-trgovino

Gores pričakuje, da bo posel sklenil pozneje letos, združena družba pa bo prevzela ime Matterport, ki bo trgovala na NASDAQ pod oznako MTTR. To predstavlja fascinantno priložnost za rast v prostoru 3D-kartiranja. Poglejmo, kaj počne Matterport, kako hitro raste in ali lahko njegove delnice ustvarijo velike donose v naslednjih petih letih.

3D skeniranje zgradbe, narejene z Matterportom

Vir slike: Matterport.

Prednost prvega v motečem prostoru

Matterport je sprva prodajal 360-stopinjske kamere za ustvarjanje virtualnih ogledov in razvil programsko opremo v oblaku za pretvorbo 2D slik v 3D prostore. Kasneje je lansirala aplikacijo za iOS, ki je poenostavila postopek, tako da je uporabnikom iPhone in iPad omogočila skeniranje fizičnih prostorov, kot so domovi in ​​poslovne zgradbe, da preprosto ustvarijo 3D modele 'digitalne hišice za lutke'.

Ta nova aplikacija, ki odpravlja potrebo po vrhunskih profesionalnih kamerah, ima veliko potencialnih aplikacij. Nepremičninski posredniki lahko ponudijo bolj poglobljene virtualne oglede, trgovci na drobno lahko ustvarijo virtualne nakupovalne izkušnje, zavarovalnice lahko od svojih strank zahtevajo, da svoje izgube na daljavo dokumentirajo v 3D, da hitreje obdelajo zahtevke, razvijalci aplikacij AR in VR pa lahko hitro ustvarijo 'digitalne dvojčke' resničnih okolij. .Matterportova programska oprema je bila že uporabljena za skeniranje milijonov zgradb v več kot 150 državah. Njegovo število strank se je povečalo s 14.000 v letu 2018 na 40.000 v letu 2019, nato pa na več kot 250.000 lani – vključno z več kot 13 % Fortune 1000.

Njen skupni prihodek, ki večinoma prihaja iz naročnin v oblaku za gostovanje virtualnih ogledov svojih strank na lastnih strežnikih, se je lani povečal za 87 % na ocenjenih 86 milijonov dolarjev. Del tega pospeševanja je pripisal pandemiji, zaradi česar se je več kupcev stanovanj odpravilo na virtualne oglede nepremičnin.

Kje bo Matterport čez pet let?

Matterport bo nastopil s predhodno vrednostjo podjetja v višini 2,3 milijarde dolarjev, kar bi ga vrednotilo na približno 27-krat več lanskoletne prodaje. Ta ocena jo uvršča v isto ligo kot nekatere najbolj vroče delnice na trgu, vendar bi lahko Matterportovi obeti upravičili to premium vrednotenje.Vir slike: Matterport.

Njegovo število upravljanih prostorov se je povečalo z 1,4 milijona v letu 2018 na 2,3 milijona leta 2019, nato pa na 4,4 milijona leta 2020. Matterport trdi, da je po vsem svetu približno štiri milijarde stavb z 20 milijardami prostorov in predstavljajo skupni naslovljivi trg v višini več kot 240 milijard dolarjev .

Pri povprečni mesečni stopnji 1 USD na prostor na mesec bi Matterport lahko ustvaril milijarde dolarjev letnega prihodka z zajetjem le delca trga. Na podlagi te priložnosti podjetje verjame, da bi njegova tržna kapitalizacija dolgoročno lahko presegla 100 milijard dolarjev.

V zadnjem dnevu za vlagatelje je Matterport ponudil impresivno projekcijo za 747 milijonov dolarjev letnega prihodka do leta 2025, kar bi predstavljalo ogromno letno stopnjo rasti (CAGR) v višini 59 % med letoma 2019 in 2025. Prav tako verjame, da se lahko njegova bruto marža poveča z 48 % do 73 % v istem obdobju.

To so drzne trditve, toda Matterport uživa prednost prvega uporabnika v svojem prostoru, njegova visoka neto stopnja zadržanja (112 % v četrtem četrtletju 2020) pa kaže, da so njegove stranke zveste njegovi platformi.

Potencialni izzivi

Potencial rasti Matterporta je vznemirljiv, vendar se morajo vlagatelji zavedati tudi dolgoročnih groženj. Matterportova storitev je dražja in bolj zapletena od storitev drugih platform, kot je npr Zillow 's 3D Home Tour in Cupix 3D Tour.

koliko je mobilnik vreden

V naslednjih petih letih bi se lahko soočil s še večjo konkurenco, saj bodo kamere s 3D zaznavanjem in skenerji LiDAR postali standard v večini telefonov. Njegovo storitev v oblaku, ki od strank zahteva, da svoje oglede gostijo na njenih strežnikih, bi lahko motili tudi konkurenti, če bi ponudili brezplačno gostovanje.

Bo Matterport vreden nakupa?

Stopnje rasti Matterporta so impresivne, njegove naročnine so lepljive in povpraševanje po njegovih storitvah se bo verjetno povečalo, saj bo vse pogosteje skeniranje fizičnih prostorov ali njihovo mešanje z okolji VR ali AR.

Vendar pa bo delnica tudi debitirala s penasto razmerje med ceno in prodajo , in bi ga lahko zmanjšali visoki donosi obveznic, ko se rotacija od rasti do vrednosti nadaljuje. Po minevanju pandemije bi se lahko soočil tudi s težjimi primerjavami iz leta v leto.

Zato bi se Matterportu morda splačalo grizljati, vendar bi rad videl, kako se obnese v prvih nekaj četrtletjih v svetu po pandemiji, preden ga označim za izvedljivo dolgoročno naložbo.^