Vlaganje

Kje bo Chipotle čez 10 let?

Skoraj nobena restavracijska veriga tega obdobja ni bila tako uspešna kot Mehiški žar Chipotle (NYSE:CMG).

Veriga burrito, ki jo je v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovil Steve Ells, je v bistvu izumila koncept hitre priložnosti in je zdaj vredna 37 milijard dolarjev, več kot katero koli drugo restavracijsko podjetje razen McDonald's in Starbucks .

Podjetje je preživelo nedavne izzive, kot sta izbruh E. coli leta 2015 in pandemija koronavirusa, zdaj pa uspeva pod vodstvom izvršnega direktorja Briana Niccola. Od začetka leta 2020 so se njene delnice povečale za 59 %, družba pa je v svojem poročilu o dobičku v prvem četrtletju pravkar objavila rekorden dobiček na delnico, čeprav se je med pandemijo množični promet močno zmanjšal.

kako deluje po tržnem trgovanju

Zdi se, da ima Chipotle, ki temelji na zagonu svojega digitalnega kanala, pred sabo svetlo prihodnost. Toda delnice niso poceni - z njimi se trguje z razmerjem med ceno in dobičkom nad 50 glede na pričakovani letošnji dobiček.

Kaj prinaša Chipotlejeva dolgoročna prihodnost? Poglejmo, kje bi lahko bilo podjetje čez 10 let.Chipotle piščančji burrito

Vir slike: Chipotle.

Kaj pravijo številke

Chipotle je prvo četrtletje končal z 2.803 restavracijami in povprečno količino na enoto (AUV) ali prodajo na restavracijo v višini 2,3 milijona dolarjev, z operativno maržo na ravni restavracije 22,3 %.

Sposobnost Chipotle, da doda nove restavracije ob izboljšanju dveh drugih zgornjih meritev, bo najpomembnejši dejavnik pri določanju uspešnosti podjetja čez 10 let. Podjetje si za tekoče leto prizadeva za odprtje 200 restavracij, Niccol pa je dejal, da je dolgoročni cilj verige burrito več kot 6000 restavracij, AUV nad 2,5 milijona dolarjev in operativne marže na ravni restavracij vsaj 25 %.Če predpostavimo, da lahko Chipotle, ki ne daje franšize svojih restavracij, pospeši odpiranje svojih trgovin v naslednjih 10 letih, bi lahko od zdaj do leta 2031 v povprečju odprl 250 restavracij, kar bi mu v desetletju omogočilo 5300 restavracij, kar bi v bistvu podvojilo trenutno skupno število.

kaj je etf vs indeksni sklad

Povprečne količine enot se bodo zaradi inflacije povečale, vendar je Chipotle tudi dokazal svojo sposobnost dodajanja zmogljivosti z digitalno stranjo poslovanja. To vključuje njegovo mobilno aplikacijo, Chipotlanes , kot tudi dodatno linijo izdelave na svojih fizičnih lokacijah. Zato se zdi razumno, da bo Chipotle dosegel vsaj 3 milijone dolarjev v AUV in potencialno do 3,5 milijona dolarjev v povprečni količini. Končno, v zvezi z operativnimi maržami na ravni restavracij, podjetje ne bo dobilo naravnega vetra zaradi inflacije, vendar se zdi, da je 25–30 % razumno območje, saj se posel normalizira, ko se pandemija konča, višji promet pa izboljša marže.

Na podlagi teh številk bi se prodaja podjetja gibala od 15,9 milijarde do 18,6 milijarde dolarjev, kar je 6 milijard dolarjev pred letom dni. Dobiček iz poslovanja na ravni restavracij bi se gibal od 4 do 5,6 milijarde dolarjev, skupna stopnja dobička v višini 10-12% pa bi pomenila 1,59 milijarde do 2,23 milijarde dolarjev čistega dobička. Chipotle je odkupoval lastne delnice in zdi se pošteno oceniti 10-odstotno zmanjšanje uveljavljajočih se delnic v naslednjih 10 letih, s čimer bi družbi pridobilo približno 25 milijonov uveljavljajočih se delnic.

Glede na to matematiko bi imel Chipotle dobiček na delnico med 63,60 in 89,28 dolarja v desetletju, kar je približno trikrat več od 24,53 dolarja, ki ga napovedujejo analitiki.

Več prostora za rast

Deset let je dolga pot, vendar bo podjetje verjetno še vedno rastoče podjetje - Chipotle ima malo neposredne konkurence na področju burritosa ali mehiškega hitrega casuala na splošno in še vedno obstaja ogromen mednarodni trg, na katerega lahko prodre. Pravzaprav je vodstvo opazilo nedavni uspeh v Kanadi, kjer zdaj vidi prostor za vsaj nekaj sto restavracij, podjetje pa je pred kratkim uvedlo številne nove funkcije, ki bi lahko spodbudile rast pred zgoraj opisano potjo. Sem spadajo Chipotlanes, njegov program zvestobe, novi elementi menija, kot so quesadillas, in nadaljnja rast digitalne in dostave.

Če podjetje v 10 letih še vedno deluje in raste enakomerno, bi lahko Chipotle še vedno jamčil visok večkratnik, zaradi česar bo delnica vredna 3000 dolarjev ali več.

Zdi se, da Chipotle v mnogih pogledih sledi poti Starbucksa, verige restavracij, ki še naprej ustvarja močno rast dobička, čeprav je navidezno vseprisotna.

Po trenutni ceni delnice Chipotle ne bodo ponovile pošastne vožnje, ki jo je imela v zadnjih nekaj letih, vendar ima podjetje še vedno dovolj konkurenčnih prednosti in priložnosti za rast, da v naslednjem desetletju preseže trg.^