Vlaganje

Kje bo zaloga uporabljenih materialov čez pet let?

Uporabljeni materiali (NASDAQ:AMAT)Cena delnic je v zadnjih petih letih narasla za skoraj 400 %, kar je močno uničilo širši trg, saj je naraščajoče povpraševanje po opremi za proizvodnjo polprevodnikov spodbudilo vrhunsko in končno rast podjetja.

Vendar pa vlagateljem, ki so zamudili ta impresivni rally, ni treba skrbeti. V naslednjih petih letih se bodo stvari za uporabne materiale izboljšale, saj se svetovna želja po polprevodnikih skokovito povečuje. Preprosteje povedano, Applied Materials je zdaj na močnejših gonilih rasti kot pred petimi leti. Poglejmo zakaj.

AMAT grafikon

AMAT podatki YCharts.

Applied Materials je na začetku velikega cikla naložb v polprevodnike

Podjetje Applied Materials, ki je znano po prodaji opreme za izdelavo čipov, storitev in programske opreme proizvajalcem polprevodnikov, je v zadnjih petih letih izkoristilo povečanje povpraševanja po čipih. Po ocenah podjetja se je vsebnost polprevodnikov v različnih napravah v tem obdobju močno povečala.Vsebnost polprevodnikov na enoto

2015.

koliko denarja zasluži netflix

20202025 *

Pametni telefon višjega razreda

kako najti povprečno stopnjo rasti

100 $

170 $

275 $

Avtomobilizem (svetovno povprečje)

310 $

460 $

690 $

Strežnik podatkovnega centra

1.620 $

2.810 $

5.600 $

Pametne hiše (svetovno povprečje)

2 $

4 $

9 $

Vir podatkov: Applied Materials. * 2025 uporablja napovedane številke.

Še pomembneje je, kot kaže zgornja tabela, bo vsebina polprevodnikov v teh aplikacijah tudi v naslednjih petih letih poskočila z lepim tempom. Poleg tega Applied Materials poudarja, da bo prehod iz sveta, ki je osredotočen na aplikacije, v svet, osredotočen na podatke, sprožil ogromen porast pri ustvarjanju podatkov.

povprečni donos s&p 500

Podjetje ocenjuje, da je bilo leta 2020 po vsem svetu ustvarjenih 6,6 zetabajtov (ZB) podatkov. Do leta 2025 naj bi to število naraslo na 157 ZB, kar je posledica vse večje uporabe industrijskega interneta stvari (IoT), povezanih avtomobilov in doma. avtomatizacijo. To je ogromna količina podatkov, saj je zetabajt enak 1 bilijonu gigabajtov (GB). Zdaj bo svet potreboval veliko čipov za ustvarjanje toliko podatkov in njihovo shranjevanje/obdelavo.

Ni presenetljivo, da Applied Materials ocenjuje, da bi lahko prihodki polprevodniške industrije poskočili s 466 milijard dolarjev, ustvarjenih v letu 2018, na 1 bilijon dolarjev leta 2030. Proizvajalci polprevodnikov bodo morali porabiti veliko denarja pospeševati svoje tovarne, da bi zadovoljile izjemno povpraševanje končnega trga.

Kot rezultat, naj bi letna poraba za opremo za proizvodnjo polprevodnikov po ocenah tretjih oseb do leta 2025 poskočila z ocenjenih 62,4 milijarde dolarjev lani na skoraj 96 milijard dolarjev. Vendar ne bodite presenečeni, da trg raste hitreje, saj livarne po vsem svetu povečujejo zmogljivosti.

Oseba, ki kaže navzgor proti črti, ki se premika višje.

Vir slike: Getty Images.

Organ združenja polprevodniške industrije SEMI poudarja, da bodo proizvajalci do konca leta 2021 začeli graditi 19 proizvodnih objektov velikega obsega, ki jim bo naslednje leto sledilo še 10. V naslednjih nekaj letih naj bi za te objekte porabili več kot 140 milijard dolarjev. Zaradi tega SEMI pričakuje, da bo poraba za polprevodniško opremo prihodnje leto presegla 100 milijard dolarjev v primerjavi z 71 milijardami dolarjev leta 2020.

Vse to kaže, da ima Applied Materials ogromno priložnost na končnem trgu, ki lahko v naslednjih petih letih daje podjetju velik uspeh, da dobiček, marže in zaslužek.

Vse je pripravljeno za impresivno dolgoročno rast

Applied Materials je poslovno leto 2020 zaključil s 17,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za 18 % več kot v predhodnem letu. Prilagojeni dobiček družbe se je v poslovnem letu 2020 povečal za 37 % na 4,17 USD na delnico. Njena prilagojena bruto in operativna marža je med letom znašala 45,1 % oziroma 26,3 %.

kaj se zgodi z delnicami, ko se podjetje kupi

Glede na finančni model Applied Materials za proračunsko leto 2024 bi se lahko letni prihodki podjetja v osnovnem scenariju povečali na 26,7 milijarde dolarjev. Prilagojena bruto marža naj bi se povečala na 48,5 %, operativna marža pa na 32,4 %. Pričakuje se, da se bo njegov dobiček ob koncu proračunskega leta 2024 povečal na 8,50 USD na delnico. Applied Materials torej pričakuje, da se bo njegova zgornja linija v napovedanem obdobju povečala za 55 %, medtem ko naj bi se dobiček na delnico v osnovnem scenariju več kot podvojil.

Omeniti velja tudi, da naj bi povprečna letna rast prihodkov vseh njegovih poslovnih segmentov pospeševala. Poslovanje s polprevodniškimi sistemi, ki je lani predstavljalo dve tretjini njegovih celotnih prihodkov, naj bi zabeležilo povprečni letni prihodek v višini 16,5 milijarde dolarjev od fiskalnega 2021 do proračunskega leta 2024. To je velik skok z 10,1 milijarde dolarjev letnega povprečnega prihodka, zabeleženega od 17. poslovnega leta do FY20.

Glede na vse vetrove, ki jih uživa Applied Materials, ni presenetljivo, da Wall Street pričakuje, da bo zaslužek podjetja rasel po skoraj 25-odstotni letni stopnji v naslednjih petih letih. Še pomembneje je, da se delnica trguje s samo 27-kratnim zaostankom, kar je ceneje kot S&P 500 povprečje 36,6. Zaradi vsega tega je Applied Materials privlačna zaloga rasti, ki jo lahko kupite takoj za naslednjih pet let.^