Vlaganje

Kje bo AbbVie čez 10 let?

Warren Buffett je nekoč rekel: 'Če niste pripravljeni imeti delnice 10 let, niti ne razmišljajte o tem, da bi jo imeli v lasti 10 minut.' Imel je čisto prav. In posledično je smiselno razmišljati o tem, kako bi lahko izgledale delnice, ki jih kupite čez 10 let.

Moja najljubša velika farmacevtska zaloga je AbbVie (NYSE:ABBV). Razmišljal sem o tem, zakaj je AbbVie odlična izbira za vlagatelje v rast, vlagatelje v dohodek in vlagatelje z vrednostjo. Priznam pa, da so nekateri zaskrbljeni zaradi možnosti podjetja. Poglejmo si te možnosti tako, da Buffettov nasvet vzamemo dobesedno. Kje bo AbbVie čez 10 let?

Loterijske kroglice s številkami, ki prikazujejo 2029

Vir slike: Getty Images.

Humira v vzvratnem ogledalu (nekako)

Večina skrbi glede AbbVie se trenutno osredotoča na odvisnost podjetja od imunološkega zdravila Humira. Za AbbVie iz leta 2029 pa bo Humira večinoma v vzvratnem ogledalu.

Ne razumite me narobe. Popolnoma pričakujem, da bo Humira čez 10 let še vedno nabirala veliko denarja. Podjetje za tržne raziskave EvaluatePharma predvideva, da bo Humira ostala najbolj prodajano zdravilo na svetu vse do leta 2024 s prodajo več kot 15 milijard dolarjev. Ta prodaja se ne bo popolnoma izsušila čez noč – ali celo v naslednjih štirih letih.Vendar se bo Humira od leta 2023 soočila z neposredno podobno konkurenco v ZDA. Pričakujte, da se bo takrat začela znatna erozija prodaje in nadaljevala še leta po tem. Do leta 2029 Humira skoraj zagotovo ne bo najbolje prodajano zdravilo na svetu. Verjetno niti ne bo najbolje prodajano zdravilo AbbVie. Toda Humiri ni treba, da se uvrsti na vrh, da bi še vedno pomembno prispevala k najboljši in zadnji vrstici podjetja.

Prevzeti štafeto

Mislim, da bo AbbVie ostal na vrhu trga imunologije, ne glede na to, kako hitro se bo Humirina prodaja poslabšala. To je zato, ker ima velik proizvajalec zdravil nekaj izdelkov, ki so pripravljeni prevzeti štafeto od Humire.

Risankizumab bo verjetno aprila 2019 dobil odobritev FDA pri zdravljenju luskavice. V naslednjih nekaj letih bi lahko zdravilo pridobilo tudi odobritve za zdravljenje drugih avtoimunskih bolezni. Mislim, da bi lahko do leta 2029 risankizumab ustvaril letno prodajo več kot 4 milijarde dolarjev.Moja pričakovanja so še višja glede upadacitiniba. AbbVie bi moral pozneje letos pridobiti odobritev FDA za zdravilo za zdravljenje revmatoidnega artritisa. Obstaja tudi seznam drugih indicev, ki bi jih lahko upadacitinib dodal na seznam v ne tako oddaljeni prihodnosti, vključno z atopijskim dermatitisom, Crohnovo boleznijo, psoriatičnim artritisom in ulceroznim kolitisom. Ne bo me niti malo presenetilo, če bo upadacitinib čez 10 let letno pridobil 6 milijard dolarjev ali več.

Strinjam se tudi s predsednikom AbbVie Michaelom Severinom, da nekateri vlagatelji podcenjujejo moč cevovoda v zgodnji fazi podjetja. Zlasti ABBV-599, ki združuje upadacitinib z zaviralcem BTK, bi lahko bil do leta 2029 velik zmagovalec.

Oglejte si najnovejši prepis klica o zaslužku za AbbVie.

Veliko bolj raznoliko

Obstaja ena napoved, v katero se počutim zelo samozavestno: do leta 2029 bo AbbVie veliko bolj razpršeno podjetje, kot je danes. Njegov prihodek bo razdeljen na več izdelkov. In podjetje bo vodilno na bolj terapevtskih področjih.

najbolj poceni delnice za nakup zdaj

Kot sem že omenil, bi moral AbbVie še naprej ostati vodilni v imunologiji. Pričakujem tudi, da bo povečal svoj tržni delež v onkologiji. Trenutno vodilno zdravilo proti raku AbbVie v Imbruvici. Sumim, da bo zdravilo čez 10 let najbolje prodajan izdelek podjetja s prodajo 7 milijard dolarjev ali več. Venclexta bo verjetno tudi elektrarna za AbbVie, saj pridobi dodatne odobritve pri multipli mielomu in kot zdravilo prve izbire za kronično limfocitno levkemijo (CLL).

Medtem ko sta Imbruvica in Venclexta na dobri poti, da bosta še večji zmagovalci pri zdravljenju različnih krvnih rakov, menim, da bo AbbVie dobil nekaj zagona tudi v boju proti solidnim tumorjem. Rova-T je bil res veliko razočaranje, vendar AbbVie-jev nabor vključuje več obetavnih zdravil prve faze, ki ciljajo na solidne tumorje. Ne glede na to, ali gre za interni razvoj ali pridobitve, se počutim zelo dobro, da je podjetje razširilo svoje vodstvo v onkologiji.

Orilissa bi morala imeti dobre možnosti, da postane uspešnica za AbbVie, še posebej, če bo poleg trenutne odobritve za endometriozo dobila tudi odobritev za zdravljenje materničnih fibroidov. Zdravilo bi moralo zadržati AbbVie v središču zdravstvenega trga žensk. Kljub manjšemu številu bolnikov pa tudi menim, da bo zdravilo Mavyret proti virusu hepatitisa C (HCV) leta 2029 še vedno pomembno zaslužkalo za podjetje.

Ne bodite šokirani, če se AbbVie pojavi tudi kot glavni tekmec v nevroznanosti. Vendar je to področje za podjetje bolj oddaljeno.

Kralj dividend

Na podlagi svojega rodu kot del Abbott Labs , AbbVie pripada ekskluzivnemu klubu dividendnih aristokratov -- S&P 500 podjetja, ki so povečevala svoje dividende vsaj 25 zaporednih let. Moje mnenje je, da aristokrat ni dovolj močan izraz za dividendni status AbbVie. Čez 10 let je morda bolj primeren opis, da bo AbbVie kralj dividend.

Podjetje trenutno izplačuje dividende, ki prinašajo blizu 5,3 %. Družba AbbVie je povečala svoje dividende za 168 %, odkar se je leta 2013 odcepila od Abbotta. Popolnoma pričakujem, da bo proizvajalec zdravil ohranil te dvige dividend.

Predpostavimo, da AbbVie vsako leto poveča svoje dividende v povprečju za 10 % (kar je nižje od tistega, kar je podjetje storilo v preteklosti). Ob tej stopnji rasti bi do leta 2029 vlagatelj, ki je danes kupil delnice AbbVie, prejel efektivno dividendno donosnost (donos njegove začetne naložbe) več kot 13%.

Nazaj v sedanjost

Menim, da bo AbbVie leta 2029 v boljši formi kot današnji AbbVie. A vrnimo se v sedanjost.

AbbVie je kupčija s trgovanjem z delnicami z manj kot devetkratnim pričakovanim dobičkom. Pripravljen je za znatno rast. Izplača se tisto solidno dividendo, o kateri smo že razpravljali. Po mojem mnenju je AbbVie absolutno delnica, ki jo lahko kupite in obdržite naslednjih 10 let ali več.^