Vlaganje

Kje Schwab zasluži denar zdaj, ko je lastnik TD Ameritrade?

Nekateri vlagatelji so bili razumljivo zaskrbljeni, ko je novembra 2019 – tik preden je pandemija COVID-19 zajela svet – Charles Schwab (NYSE: SCHW)je objavil, da bo pridobil konkurenčnega spletnega posrednika TD Ameritrade. Namesto da bi ta posel zaradi moteče pandemije odložil ali preklical, je Schwab stopil naprej in nakup zaključil oktobra lani, ko so obrestne mere začele padati še globlje na neznano ozemlje. Glede na to, kolikšen del Schwabovega poslovanja je odvisen od teh stopenj, nihče ni vedel, kaj lahko pričakuje od prejšnjega fiskalnega poročila v prvem četrtletju.

Kot se je izkazalo, noro okolje trgovanja z delnicami v preteklem letu, pa tudi škodljiv vpliv ultra nizkih obrestnih mer nista bila tako velika. Charles Schwab ustvarja prihodke na veliko različnih načinov in vsi ti profitni centri še naprej delajo dobro.

Preprosta slika pripoveduje zgodbo o odpornosti podjetja.

ljudje, ki kupujejo delnice v korporaciji, kot je general Electric, postanejo
Pregledovanje poslovnega grafikona pred prenosnikom.

Vir slike: Getty Images.

Schwab nekoč in danes

Verjetno ga poznate kot spletno posredniško podjetje. Pravzaprav ste morda celo stranka. Morda ne veste, da Charles Schwab pred oktobrskim prevzemom TD Ameritrade od konca leta 2019, ko je prenehal zaračunavati olajšanje teh transakcij, ni ustvaril nobenih prihodkov od provizij od trgovanja.Ne skrbite - družba je v redu. Tudi ko je zaračunavala posle, provizije nikoli niso bile ključni del njegovega poslovanja, saj so predstavljale manj kot 10 % celoletnih prihodkov v letu 2018. Poleg tega, tudi če so provizije TD Ameritrade spet v mešanici, to ni dobičkonosno središče, ki bi spremenilo igro.

Torej kje naredi Schwab zasluži svoj denar? Kot je bilo vedno, od provizij in posojil.

Spodnja grafika postavlja stvari v perspektivo. Od skupnih 4,7 milijarde dolarjev v zadnjem četrtletju je 1,9 milijarde dolarjev prišlo iz virov, povezanih z obrestno mero, kot so kritna posojila in skladi denarnega trga kljub zahtevnemu okolju; tako kot pri bankah, Schwab vidi višje marže pri teh storitvah in produktih, ko so obrestne mere višje in ne nižje.Toda tudi ko so stopnje tako nizke, kot so zdaj, je še vedno treba zaslužiti. Ponavljajoče se pristojbine za upravljanje premoženja, ki jih prenašajo družbe vzajemnih skladov, in pristojbine za upravljanje pokojninskih načrtov so ustvarile nekaj več kot milijardo dolarjev prihodkov. Prihodki od bančnih depozitov (TD Ameritrade je tudi banka) so narasli na dodatnih 351 milijonov dolarjev, kar je več kot pred enim letom, ko TD ni bil del družine Schwab.

lahko kupite delnice pred trgom

Vir podatkov: Charles Schwab. Grafikon avtorja. Vse številke v dolarjih so v milijonih.

Da, prihodki od trgovanja so predstavljali impresivnih 1,2 milijarde dolarjev prihodkov v trimesečnem obdobju, ki se je končalo marca. Ampak to je izjema od norme. Divji trg je vlagatelje potegnil s strani na način, ki ni le nenavaden, ampak verjetno ne bo vzdržen. Prihodek TD Ameritrade od provizije pred nakupom v istem četrtletju pred letom dni je bil bolj utišanih 481 milijonov dolarjev – številka, ki natančneje odraža vrsto prihodkov od trgovanja, ki jih bo nenehno prinašal na mizo.

Kljub temu je lepo vedeti, da je podjetje pozicionirano, da požene občasne nepričakovane izkupičke od trgovanja, ko se poveča zanimanje trga.

Vzemite s seboj

Čeprav bi si delničarji na videz morda želeli, da bi provizije za trgovanje ostale tako močne za vedno, to ni idealna želja.

Glejte, čisti prihodki od obresti in prihodki na podlagi provizij so veliko bolj dosledni in jih je težje spodbuditi kot prihodke od provizij. Prav tako jih ne ogrožajo dramatično tržni popravki ali celo popolni medvedji trgi.

Pogosto trgovanje je tudi dvorezen meč za borznoposredniške družbe iz istega razloga kot za vlagatelje. To pomeni, da pogosteje kot vlagatelj trguje, večja je verjetnost, da bo vlagatelj znižal vrednost računa z nepravočasnimi potezami. Iz istega razloga je večini vlagateljev bolje služiti samo sedenju v vzajemnih skladih in dolgotrajnem držanju delnic, prav tako tudi posrednikom.

kdaj so izšle druge kontrole dražljajev

Morda je najboljše od vsega to, da doslednejši tok ponavljajočih se prihodkov od provizij omogoča tudi zanesljivejše financiranje izplačil dividend. V ta namen je Schwab že leta izplačeval četrtletna izplačila dividend in jih tudi redno povečeval.

Spodnja črta? Charles Schwab je bolj dosledna obleka, kot se večina vlagateljev morda zaveda. Njegova vrhunska mešanica je še vedno polna ponavljajočih se provizij in prihodkov od obresti, ki se iz četrtletja v četrtletje ne spreminjajo preveč.^