Vlaganje

Kdaj prodati delnice - za dobiček ali izgubo

Obstajajo pravi in ​​napačni razlogi za prodajo delnice. Čeprav je na splošno slaba ideja prodati delnico samo zato, ker se je njena cena zvišala ali znižala, druge situacije popolnoma upravičujejo oddajo enega ali več prodajnih naročil.

Poglobimo se v več dobrih razlogov za prodajo delnice , kdaj prodati delnico za dobiček ali izgubo in katere okoliščine ne upravičujejo prodaje delnice.

Zeleni gumb z oznako Prodaja na tipkovnici

Vir slike: Getty Images.

Pet dobrih razlogov za prodajo delnice

Tukaj je povzetek petih scenarijev, ki lahko upravičijo prodajo delnice:

1. Vaša naložbena teza se je spremenila.

Razlogi, zakaj ste kupili delnico, morda ne veljajo več. Preučite, zakaj ste sploh kupili delnico, in se vprašajte, ali so ti razlogi še vedno veljavni. Moral bi imeti razlog - ali investicijska teza -- za vsako od vaših delniških naložb, razen za samo željo zaslužiti.Če se nekaj bistvenega v zvezi s podjetjem ali njegovimi delnicami spremeni, je to lahko dober razlog za prodajo. Na primer:

  • Tržni delež podjetja pada, morda zato, ker konkurent ponuja vrhunski izdelek za nižjo ceno.
  • Rast prodaje se je opazno upočasnila.
  • Vodstvo podjetja se je spremenilo, novi menedžerji pa sprejemajo nepremišljene odločitve, kot je prevzem prevelikih dolgov.

Seveda ta seznam ni izčrpen. Če se nekaj bistveno spremeni, kar je v nasprotju z vašo naložbeno tezo, je to eden najboljših razlogov za prodajo.

2. Podjetje se prevzema.

Drug potencialno dober razlog za prodajo je, če podjetje objavi, da se je strinjalo s prevzemom. Po objavi prevzema se cena delnice prevzetega podjetja običajno dvigne na raven, ki je blizu dogovorjeni nakupni ceni. Ker je nadaljnji potencial navzgor lahko precej omejen, je morda pametno zakleniti svoje dobičke kmalu po objavi prevzema.Natančneje, način pridobitve podjetja vpliva na to, ali je prodaja vaših delnic prava odločitev. Podjetje je mogoče pridobiti v gotovini, zalogi ali v kombinaciji obojega:

  • Pri nakupih z gotovino cena delnice običajno hitro gravitira proti nakupni ceni. Če pa posel ne bo sklenjen, bi lahko cena delnice podjetja spet padla. Redko se splača obdržati svoje delnice dolgo po objavi nakupa z gotovino.
  • Pri poslih z delnicami ali gotovino in delnicami mora vaša odločitev o posedovanju ali prodaji temeljiti na tem, ali želite biti delničar v prevzemnem podjetju. na primer Slack Technologies ( NYSE: DELO )pred kratkim dogovorjen za pridobitev s Prodajno silo (NYSE:CRM)v pogodbi z gotovino in zalogami . Slack delničarjem, ki ne želijo postati vlagatelji Salesforce, bi bilo dobro svetovati, da izplačajo denar.

3. Potrebujete denar ali pa ga kmalu.

Na splošno je najboljša praksa, da v borzo ne vlagate denarja, za katerega pričakujete, da ga boste potrebovali v naslednjih nekaj letih. Če pa potrebujete denar, je to zagotovo utemeljen razlog za prodajo.

Morda želite kupiti hišo in prodati nekaj zalog za kritje predplačila. Ali pa imate morda otroke, ki nameravajo obiskovati fakulteto čez nekaj let, in želite svoje delniške deleže pretvoriti v varnejše naložbe, kot so potrdila o vlogi (CD).

4. Svoj portfelj morate ponovno uravnotežiti.

Vaš naložbeni portfelj lahko postane neuravnotežen na enega ali več načinov. Zato občasno ponovno uravnoteženje vašega portfelja - kar lahko vključuje prodajo delnic - je potrebno za večino vlagateljev. To sta dve najpogostejši okoliščini pred prodajo zalog:

    Lastništvo visoko donosne delnice:Če imate v lasti delnice, ki so se močno podražile, lahko vaš položaj v podjetju predstavlja velik del vrednosti vašega portfelja. Čeprav je to dobra težava, morda ne boste zadovoljni s tem, da bi toliko svojega denarja vložili v eno samo podjetje in se odločili prodati del svojih delnic. Želite zmanjšati izpostavljenost delnic:Ko se bližate upokojitvi, je pametno postopoma zmanjševati delnice svojega portfelja v korist varnejših naložb, kot so obveznice. Eno priljubljeno pravilo je, da svojo starost odštejete od 110, da določite odstotek svojega portfelja, ki ga je treba vložiti v delnice. Če se zdi vaš portfelj preveč zalog, je prodaja delnic za prerazporeditev virov lahko dobra odločitev.

5. Identificirate priložnosti za boljše vlaganje denarja drugam.

V popolnem svetu bi imeli vedno na voljo na voljo denar za vlaganje vsakič, ko ugotovite privlačno naložbeno priložnost. Ker to verjetno ni tako, se lahko odločite za prodajo delnic, da denar vložite drugače.

Recimo, da opazite neverjetno priložnost za nakup ene od svojih najljubših delnic in se odločite, da želite, da se 10 % vašega portfelja dodeli tej naložbi. Če slučajno nimate 10 % vašega portfelja v gotovini, se lahko odločite prodati nekaj delnic drugega delniškega ali borznega sklada (ETF), ki ga imate v lasti, da sprostite nekaj kapitala. Z drugimi delnicami ali ETF verjetno ni nič narobe, vendar je prepoznavanje odlične dolgoročne priložnosti drugje lahko utemeljen razlog za prodajo.

Kdaj prodati delnice za dobiček

Karkoli od naštetega je dober razlog za prodajo delnice za dobiček. Zaslužek dobička z naložbo lahko dodatno upraviči prodajo delnice za plačilo večjega nakupa, življenjskih stroškov ob upokojitvi ali kot del vaše strategije dodeljevanja portfelja.

Toda ne prodajajte delnice za dobiček samo zato, ker se je cena zvišala. Če bi to storili, bi padli v past prepričanja, da je dobro 'vzeti nekaj denarja z mize', če delnica pridobi vrednost.

Kdaj prodati delnice z izgubo

Podobno je običajno slaba ideja prodati delnico samo zato, ker se je njena cena znižala. Hkrati pa morate včasih preprosto zmanjšati izgube na delniški poziciji. Pomembno je, da ne dovolite padca cene delnice preprečiti ti od prodaje.

Kot pravi legendarni investitor Warren Buffett: 'Najpomembnejša stvar, ki jo morate storiti, če se znajdete v luknji, je, da nehate kopati.' Če vaš prvotni razlog za nakup delnice ne velja več ali če ste se čisto zmotili glede podjetja, je morda najboljša možnost prodaja z izgubo, namesto da bi še naprej držali delnico.

Kdaj ne prodati delnice

Pomembno je jasno vedeti, kdaj ne prodati delnice. Tukaj je seznam nekaterih situacij, v katerih ni priporočljivo prodati svojih delnic:

1. Ne prodajajte delnice samo zato, ker se je njena cena zvišala. Zmagovalne delnice z razlogom rastejo v ceni, poleg tega pa ponavadi še naprej zmagujejo.

je xom dobra zaloga za nakup

2. Ne prodajajte delnice samo zato, ker se je njena cena znižala. Vsak vlagatelj želi kupovati poceni in prodajati visoko. Prodaja delnice samo zato, ker je njena cena padla, pomeni dobesedno ravno nasprotno.

3. Ne prodajajte zalog samo zato, da prihranite denar pri davkih. Medtem ko lahko davčna strategija, znana kot zbiranje davčnih izgub, zmanjša vašo obdavčljivi kapitalski dobički zaradi izgube na nedonosnih pozicijah delnic je kljub temu slaba ideja prodajati delnice samo zato, da bi znižali svoje davke. Zbiranje davčnih izgub je lahko pametna strategija za prihranek davkov, vendar le, če se odločite za prodajo izgubljenih delnic iz drugih utemeljenih razlogov.

Tudi Motley Fool redno prodaja zaloge

Medtem ko The Motley Fool vedno pristopi k vlaganju z a dolgoročna perspektiva , to ne pomeni, da za nakup predlagamo le delnice. Našim članom redno dajemo priporočila za prodajo in pogosto iz enega od zgoraj opisanih razlogov. Za prodajo delnice je lahko več utemeljenih razlogov in mnogi dolgoročno osredotočeni vlagatelji imajo pogosto razloge, da razbremenijo dele svojih deležev.^