Vlaganje

Kaj morate vedeti o IBM-ovem spinoffu v vrednosti 19 milijard dolarjev

Največja poteza, ki jo je naredil Mednarodni poslovni stroji (NYSE:IBM)odkar je glavni izvršni direktor Arvind Krishna lani prevzel krmilo, je bila načrtovana odcepitev enote za upravljane infrastrukturne storitve. Novo podjetje se bo imenovalo Kyndryl, vodil pa ga bo nekdanji finančni direktor IBM-a Martin Schroeter.

Podrobnosti o spinoffu so bile redke, odkar je bil objavljen konec leta 2020. V torek je Kyndryl vložil svojo izjavo o registraciji obrazca 10 pri SEC, ki je izpolnil nekatere praznine. Tukaj je tisto, kar morajo vlagatelji IBM vedeti.

Grafika, ki predstavlja oblak.

Vir slike: Getty Images.

1. Delničarji IBM-a bodo postali delničarji Kyndryl

Načrt je bil vedno, da IBM razdeli delnice Kyndryla svojim delničarjem v transakciji brez davka. Zdaj vemo več o tem, kako bo ta transakcija izgledala. Delničarji IBM-a bodo prejeli vsaj 80,1 % navadnih delnic Kyndryla, ko bo odcepitev končana, IBM pa bo obdržal preostali delež.

IBM namerava svoj delež v Kyndryl zamenjati za IBM-ov dolg v naslednjih 12 mesecih. Po enem letu IBM ne bo imel nobenega finančnega interesa za Kyndryl, če bo šlo vse po načrtu. Delničarjem IBM-a ni treba ukrepati za prejem delnic Kyndryla.2. Kyndryl bo 19 milijard dolarjev vreden velikan v veliki industriji

Kyndryl je že pomemben akter na področju načrtovanja, gradnje, upravljanja in posodabljanja kritičnih tehnoloških sistemov. Podjetje ima 4000 strank v več kot 100 državah in je leta 2020 ustvarilo 19,4 milijarde dolarjev prihodkov.

Kyndryl ocenjuje, da je njegov trenutni naslovni trg 415 milijard dolarjev. Ta trg naj bi rasel za 7 % letno in leta 2024 dosegel 510 milijard dolarjev. Največje priložnosti za rast podjetja Kyndryl v naslednjih nekaj letih bodo javne storitve v oblaku, podatkovne storitve, varnostne storitve, storitve inteligentne avtomatizacije in upravljane storitve za robna okolja.

3. Kyndryl je pozitiven prosti denarni tok, če naredite nekaj prilagoditev

Merjenje dobičkonosnosti podjetja, ki je še vedno del večjega matičnega podjetja, je lahko težko. Na neprilagojeni podlagi je Kyndryl leta 2020 ustvaril izgubo pred obdavčitvijo v višini 1,8 milijarde dolarjev in izgubo prostega denarnega toka v višini 0,3 milijarde dolarjev.Te številke ne odražajo nujno, kako bo Kyndryl deloval, ko bo uradno samostojno podjetje. Med drugim finančna poročila podjetja Kyndryl vključujejo dodelitve za trženje in oblikovanje globalne prodajne pokritosti, ki niso v skladu s tem, kako bo podjetje izgledalo, ko bo spinoff končan. Če zavrnete ustrezne postavke, je Kyndryl ustvaril pozitiven prosti denarni tok v višini približno 0,7 milijarde dolarjev.

4. IBM bo manjši, vendar bo imel višje marže

IBM se z odcepitvijo Kyndryla odreče okoli 19 milijard dolarjev letnega prihodka, vendar se ne odreče toliko prostega denarnega toka. IBM je leta 2020 poročal o prihodkih v višini 73,6 milijarde dolarjev in prostem denarnem toku v višini 10,8 milijarde dolarjev. Brez Kyndryl bi bil prihodek 57,5 ​​milijarde dolarjev, prosti denarni tok pa približno 10 milijard dolarjev.

IBM bo več podrobnosti o svojem finančnem položaju in obetih za obdobje po ločitvi posredoval na virtualnem sestanku za vlagatelje 4. oktobra.

5. IBM bo osredotočen na hibridni oblak

Medtem ko ima Kyndryl veliko tržno priložnost, so storitve upravljane infrastrukture delovno intenzivna dejavnost. Kyndryl bo imel okoli 90.000 zaposlenih, tako da bo prihodek na zaposlenega nekaj več kot 200.000 $. To je nižje od Walmart , za primerjavo.

Kar ostane od IBM-a, bo manj osredotočeno na storitve z nizkimi maržami in bolj na programsko opremo z visoko maržo. Več kot polovico IBM-ovih prihodkov trenutno predstavljajo storitve. Ko bo spinoff opravljen, bo večina IBM-ovih prihodkov vezanih na programsko opremo in rešitve v oblaku.

Hibridno računalništvo v oblaku in umetna inteligenca bosta v središču vsega, kar počne IBM. IBM stavi, da se bodo njegovi veliki podjetniški odjemalci odločili za infrastrukturo, ki meša lokalno strojno opremo in platforme javnega oblaka, namesto da bi preprosto šli all-in na eno od glavnih platform v oblaku.

Z odstranitvijo 19 milijard dolarjev počasi rastočega prihodka z nizko maržo bi moral IBM lažje poročati o dosledni rasti prihodkov in zaslužka v prihodnjih letih. Neprekinjeno spogledovanje podjetja z rastjo je vlagatelje zmotilo narobe in delnice so obtičale že leta. Ta spinoff je morda ravno tisto, kar IBM potrebuje, da spremeni pripoved.^