Vlaganje

Kaj 'črna kartica' v resnici pomeni za American Express

Ko gre za kreditne kartice, se zdi, da je 'Sveti gral' American Express (NYSE: AXP)Kartica Centurion, ki je najbolj znana kot 'črna karta'. To je morda najbolj ekskluzivna in iskana kartica na svetu in je izjemno selektivna.

Samo da se kvalificirate za kartico, morate porabiti in odplačati 250.000 $ na drugi kartici American Express – in tudi to morda ne bo dovolj. Čeprav ne predstavlja velikega dela dobička podjetja, je črna karta odličen primer, zakaj so izdelki American Expressa preprosto veliko bolj edinstveni in inovativni kot Pokaži (NYSE: V)ali kartice z blagovno znamko MasterCard.

Cena vstopnice
Tudi če izpolnjujete pogoje, morate biti pripravljeni plačati za vstop v ekskluzivni klub črnih kart. Po začetni proviziji v višini 7.500 USD vam bomo zaračunali letno pristojbino v višini 2.500 USD. Torej boste za svojo črno kartico porabili 10.000 $, preden boste sploh kaj kupili! Želite dodatno kartico za svojega zakonca? Za vsako dodatno kartico stane še 2.500 $.

Tudi če imate denar, ga morda ne boste mogli dobiti. American Express ponuja kartico Centurion posameznikom z zelo visokimi dohodki ali premoženji. Po enem poročilu imajo imetniki kartic v povprečju približno 1,3 milijona dolarjev dohodka na gospodinjstvo in imajo neto vrednost več kot 16 milijonov dolarjev.

Zakaj bi kdo plačal toliko za kreditno kartico?
Odvisno od tega, koliko ugodnosti uporabljate, je lahko 2500 $ na leto odlična kupčija. Samodejni status letalske družbe (Delta SkyMiles Platinum, USAirways Platinum in Virgin Atlantic Gold) in hotelska VIP obravnava sta lahko sama po sebi za pogoste potnike vredna več kot letna pristojbina. In ne pozabite na brezplačne spremljevalne vozovnice, do katerih ste upravičeni pri določenih letalskih prevoznikih.Dobite tudi dostop do letaliških salonov Centurion, za katere lahko vsak reče, da so veliko lepši od celo najboljših salonov, ki jih ponuja katera koli letalska družba, vendar so tudi brezplačni.

Poleg potovalnih ugodnosti dobite 24-urno storitev strežaja in dostop do osebnih kupcev pri vrhunskih prodajalcih. Pravzaprav je znano, da se prestižne trgovine zapirajo za javnost, da bi dovolile nakupovanje enemu imetniku kartice Centurion!

najboljša kriptovaluta za vlaganje danes

Kaj to pomeni za Amex
Kar zadeva denar, pravzaprav kar nekaj. Amex ne izdaja uradnih številk, vendar ocenjujejo, da je skupno število imetnikov kartic Centurion po vsem svetu približno 100.000. Podjetje ne prejema obresti od nakupov, ker imetniki kartic vsak mesec plačajo v celoti.Bodimo razumni in recimo, da se povprečna črna kartica porabi za 500.000 $ letno pri nakupih. Najmanjša letna poraba je 250.000 $, zato predvidevam, da nekateri imetniki kartic porabijo veliko več. Amex trgovcem zaračuna približno 3,5 % vsakega nakupa, kar pomeni, da bi od vsakega imetnika kartice zaslužili 17.500 USD ali skupno 1,75 milijarde USD. Torej v tem zelo optimističnem izračunu črna karta predstavlja približno 5 % letnih prihodkov Amexa. Letna pristojbina lahko pokrije stroške podjetja za ugodnosti kartice, vendar verjetno ne, zato je dejanski prihodek od teh kartic lahko manjši.

Posnemanje je najiskrenejša oblika laskanja
Bolj kot denar, ki ga prinaša, je pomembno, kaj kartica naredi za podobo podjetja. Vse do uvedbe kartice Centurion leta 1999 je bila kartica American Express Platinum najbolj cenjena kreditna kartica na trgu in je še vedno običajna 'prehodna kartica', s katero se ljudje kvalificirajo za Centurion.

V prizadevanju, da bi pritegnila nekatere stranke American Expressa, je Visa ustvarila lastno črno kartico (pravzaprav se imenuje 'črna kartica'), vendar se ji v resnici niti ne približa. Ugodnosti v primerjavi res bledijo; brez statusa letalske družbe, brez salonov Centurion, brez hotelskih VIP ugodnosti, manjka pa tudi nekaj drugega. Kartica ni ekskluzivni 'klub', kar pomeni, da lahko vsak z dobrim kreditom vstopi v splet in se kvalificira za kartico.

Spodnja črta
Doslej je bil American Express edino podjetje, ki je uspelo ustvariti ekskluzivni 'klub' imetnikov kartic. Dokler drugi izdajatelji kartic ne bodo mogli ustvariti izdelka, ki ga potrošniki spoštujejo in ga želijo, bo imel American Express vedno edinstveno konkurenčno prednost, ki jim omogoča zaračunavanje višjih provizij kot konkurenca. Zakaj bi bil sicer Amex edini izdajatelj kartic, v katerega je Warren Buffett pripravljen vložiti svoj denar?^