Vlaganje

Kolikšen odstotek koncentracije je preveč v eni delnici?

Po solidnem naraščanju lahko nekatere posamezne delnice zrastejo na zelo velike in koncentrirane pozicije v naših portfeljih. Ko se to zgodi, ali je dobro kupiti več? Odvisno je od podjetja in od tega, kako dolgo ima izkušnje pri zagotavljanju velikih donosov naložb. V tem segmentu od 'Beat & Raise' naprej Motley Fool v živo posneto 5. okt , sodelavci Fool.com Jason Hall, Brian Withers in Nicholas Rossolillo pretehtajo tovrstno situacijo.

Jason Hall: To lahko dejansko zavijemo na idejo razmišljanja o zaslužku. Vihan posebej uporablja Nagnjenec (NASDAQ:UPST)kot primer. 'Če bi zrasel s 5-8 odstotkov mojega portfelja, bi še naprej dodajal Upstart, bi ga naredil pomembnega ali diverzificiral med različnimi naložbami?' Začel bom s tem, kako razmišljam o tem. Vihan si ga usmeril k meni. Kar ponavadi počnem z velikostjo svoje pozicije, je velikost moje pozicije glede na to, ali bom kupil več delnic ali ne, kolikšen odstotek svoje stroškovne osnove sem vložil v podjetje? Pravzaprav ne gledam toliko na velikost mojega portfelja.

Očitno je, da ko podjetja dosežejo določen prag, to nekoliko spremeni igro. Toda na splošno, ker imam v lasti zelo raznolik portfelj, je trenutno več kot 130 ločenih delnic. Na splošno, moje najvišje prepričanje, sem pripravljen vložiti do dva odstotka svoje stroškovne osnove. Če delnice predstavljajo pet odstotkov mojega portfelja, so mi všeč njegove možnosti in sem vložil le en odstotek svoje stroškovne osnove, mi je popolnoma udobno, da ji dodam več denarja. Prav tako nisem star 45 let, imam 20 let časa, da še naprej vlagam za upokojitev, tako da je 5-10 odstotkov mojega portfelja danes zelo drugačna stvar kot pet odstotkov mojega portfelja, ko sem v Brianovem položaju, kjer živim polovico svojih prihodkov. Danes sem popolnoma zadovoljen s to ravnjo, ker jo lahko prerastem z diverzifikacijo v druge delnice in preprosto z uspešnostjo mojih drugih delnic ter dohitim nadure.

Tako razmišljam o tem. Rad bi slišal, da tudi vi razmišljate o tem. Samo v smislu razmišljanja o tem iz četrtletne kadence, podjetje, kot je Upstart, na primer, vam včasih rečejo: 'Hej, to je podjetje, morda morate kupiti.' Podjetje poroča o 90-odstotni rasti prihodka za poslovno idejo, za katero niste bili prepričani, ali bo delovala, morda pravijo: 'Hej, ja.' Nick.

Nicholas Rossolillo: Mislim, da je odvisno od podjetja. Vodim tudi zelo razpršen portfelj, ne 130 posameznih delnic.Hodnik: In raste ...

kolikšna je najvišja socialna varnost

Rossolillo: [smeh] Vsekakor pa tudi ni super koncentriran. Nekaj ​​dobi približno pet odstotkov, začnem gledati najmanj, popestrim tako, da dodam še kaj drugega. Je pa odvisno od podjetja. V svoji vlogi profesionalnega upravitelja denarja na to gledam ne tako kot na upravitelja denarja. Mislim, da je to naloga podjetja. Zato smo investirali, posel upravlja z našim denarjem. Sem bolj trener in s čim se trener začne? Ocenjevanje igralcev in zagotavljanje, da igralci dobro delujejo skupaj, na način, ki bi ga pričakovali.

Odvisno je od tega, kje si, kot si rekel, Jason, kje si in kaj poskušaš doseči s svojimi naložbami, kar je res pomembno. Če poskušate povečati rast in dobiti vsak košček donosa, ki ga lahko. Morda je približevanje dvomestnemu odstotku vašega portfelja v podjetju, kot je Upstart, smiselno, morda pa ni. Morate biti svoj finančni trener in ne pozabite, da so vaše delnice, podjetja, v katerih imate lastne interese, igralci. Kako ti igralci vplivajo na vaš portfelj in rezultat, ki ga poskušate doseči?Hodnik: Brian.

Brian Withers: ja. Imam 20 delnic in imam samo tri, ki predstavljajo več kot osem odstotkov mojega portfelja.

Hodnik: To pomeni, da sta vsaj ena ali dve verjetno precej veliki velikosti.

vihra: ja. Prosti trg 09.30 NASDAQ: MELIje največji s 14 odstotki, Shopify ( NYSE: TRGOVINA )z 12 in Atlassian (NASDAQ:TEAM)z osmimi. Glede na MercadoLibre, sem ga lastnik osem let. Če to vključimo v naš razpis o četrtletnih zaslužkih, sem imel priložnost poslušati, ali sem želel, ali prebrati 32 različnih izkaznic MercadoLibre. Ali bo 33. zame tako ali drugače naredil veliko razliko za MercadoLibre? res ne. Z mano so si ustvarili res velik ugled.

kaj pomeni številka naložbe na robinhood

Všeč mi je Nickovo razmišljanje o trenerju. MercadoLibre je eden mojih zvezdnikov, eden mojih najboljših igralcev, ki jim bom dal žogo v roke z dvema sekundama do konca in jim pustil, da poskusijo zmagati. Če je Upstart to za vas in mislim, da bi bilo Upstart res težko biti to za vas. Naj vam povem zakaj, javni so že eno leto, niti eno leto. Koliko četrtletnih poročil ste že poslušali? Ne pravim, da tega ne dodajajte.

Imam 20 delnic in tako je moj povprečni delež pet odstotkov. Tako je že osem odstotkov že v zgornjem nivoju števila delnic v mojem portfelju. Gledam na stroškovno osnovo, ki jo dodam, vendar pogledam tudi, kakšno je povprečje vseh teh, in se v skladu s tem odločam, o stvareh pa bom razmišljal po tretjinah. Ljudi bom prestavil iz ekipe C v ekipo B v ekipo A. Obožujem tega trenerja.

Rossolillo: Všeč mi je tudi to, kar si pravkar rekel, Brian. MercadoLibre je vaš zvezdniški igralec, vendar je potreboval čas, da si je pridobil ta status. ja. Koliko sezon je minilo, preden je Michael Jordan osvojil svoje prvo prvenstvo? Sedem letnih časov? Ja, lani med pandemijo sem se počutil res moteče. Mislim, da je veliko novih vlagateljev vložilo precejšnjo količino svoje neto vrednosti v delnico ali dve, ki so precej novi, ne zelo dolgi rezultati kot javno podjetje, vendar je podjetje poročalo o trimestni rasti prodaje. To je fantastično. To bi lahko bil znak, da bo to podjetje sčasoma naredilo velike stvari. Vendar morate pustiti podjetju, da to dokaže. Ena četrtina ali eno leto delovanja ne pomeni: 'V redu, to je zdaj moj zvezdnik.' Tam je preveč dobrih podjetij, da bi to rekli.

Hodnik: ja. Smešno je, ker tako mislim na nek način, menimo, da je Brianov portfelj koncentriran, moj pa zelo raznovrsten. Na ameriških trgih se trguje s 5000 delnicami. [smeh] Imam zelo koncentriran portfelj. [smeh] Lastnik sem morda 26 odstotkov števila delnic, ki so v S&P 500. To je koncentrirano.

Prav hitro sem se želel dotakniti tudi MercadoLibre, ker je to še vedno moja največja posamezna zaloga in moja osnova stroškov je še vedno moj en odstotek. Ugani kaj? Imam veliko vere. To je podjetje, ki je vredno manj kot 100 milijard dolarjev, danes pa je tržna kapitalizacija približno 100 milijard dolarjev. Ali mislim, da je lahko podjetje v vrednosti 500 milijard dolarjev? Ja, absolutno. Delam v naslednjih 15 letih. Ali mislim, da bo to podjetje, vredno bilijon dolarjev? mogoče. Ali mislim, da lahko premaga trg v naslednjih 20 letih? Vsekakor.

koliko delnic lahko kupite na dan

Mislim, da je bistvo v tem, da vam lahko četrtletna kadenca pomaga izvedeti več o podjetju in razmisliti o svoji posamični situaciji, ko se odločate o velikosti naložbe, ne glede na to, ali je za vas smiselna in ali ste v tem poslu dovolj prepričani ali ne. ali obstajajo druge zaloge, ki bi jih morali dodati iz različnih razlogov.^