Center Znanja

Kaj je davčna oprostitev?

Večina od nas želi znižati davke, in če ste upravičeni do določenih davčnih oprostitev, bi lahko zmanjšali znesek, ki ga morate plačati IRS. Davčna oprostitev je znesek denarja, ki ga lahko odštejete od svojega obdavčljivega dohodka. Več oprostitev lahko izkoristite, bolj lahko znižate svoj davčni račun.

VIR SLIKE: GETTY IMAGES.

Davčne oprostitve v primerjavi z odbitki in dobropisi

Davčne oprostitve so podobne davčne olajšave s tem, da znižajo znesek vašega dohodka, ki je obdavčen. Vaši končni prihranki pa bodo odvisni od vaše efektivne davčne stopnje. Recimo, da zaslužite 40.000 $ na leto, ste upravičeni do 4.000 $ davčnih oprostitev in vaša efektivna davčna stopnja je 25%. To pomeni, da vam ne bo treba plačati davkov na 4.000 $ dohodka, in posledično boste prihranili 1.000 $ davkov. Medtem bi davčna olajšava v višini 4.000 $ zagotovila enake prihranke in koristi.

Čeprav delujejo podobno, obstaja razlika med davčnimi oprostitvami in davčnimi olajšavami: oprostitve temeljijo na vašem statusu prijave in številu vzdrževanih oseb, ki jih zahtevate, medtem ko so odbitki povezani s stroški, ki ste jih plačali v celotnem davčnem letu.davek krediti , po drugi strani pa delujejo drugače. A Davčna olajšava je dolar za dolar znižanje vaše davčne obveznosti. Če ste upravičeni do 4.000 $ davčnega dobropisa, boste dejansko lahko odšteli ta znesek 4.000 $ neposredno od svojih davkov, s čimer boste ta znesek v celoti prihranili. 4000 $ izvzetje vam bo prihranilo le 1000 $.

najboljše tehnološke delnice za nakup trenutno

Osebne izjeme

Ameriški davčni vlagatelji lahko zahtevajo osebne oprostitve svojih davkov. Dokler vas nihče drug ne uveljavlja kot vzdrževanega osebja na podlagi njegove vrnitve, lahko sami vzamete eno osebno davčno oprostitev ob lastni napovedi. Osebna oprostitev je vnaprej določen znesek, ki se običajno spreminja (in v idealnem primeru narašča) iz leta v leto. Če ste poročeni in vložite skupno poročilo s svojim zakoncem, potem lahko vsak od vas zahteva osebno izjemo.

Izjeme za vzdrževane osebe

Čeprav boste morda porabili veliko denarja za vzgojo svojih otrok, je dobra novica, da vam lahko običajno prihranijo denar za vaše davke. Dovoljeno vam je dodatno oprostitev davka za vsakega primernega vzdrževanega družinskega člana v vašem gospodinjstvu. Vaši otroci morajo živeti z vami več kot polovico leta ali biti mlajši od določene starosti, da izpolnjujejo pogoje. Upoštevajte, da izjeme za vzdrževane osebe niso omejene samo na vaše biološke otroke. Nečakinja ali nečak, ki živi z vami, na primer, vam lahko da dodatno izjemo. Za več podrobnosti o tem, kateri vzdrževani člani so upravičeni do oprostitve, glejte tabelo 3-1 o to spletno stran IRS .Organizacije, oproščene davka

Nekatere organizacije so s strani IRS označene kot oproščene davka, kar pomeni, da jim ni treba plačati zvezne dohodnine. Običajno ta status velja za neprofitne in dobrodelne skupine. (Poleg tega lahko tisti, ki darujejo blago ali denar organizacijam, ki so oproščene davka, običajno odštejejo vrednost teh donacij od svojega obdavčljivega dohodka.)

Dobra stvar pri davčnih oprostitvah je, da so dokaj enostavne. Za razliko od davčnih olajšav, ki zahtevajo, da seštejete svoje stroške in preverite, ali se splača razčleniti vaše odbitke ali preprosto uporabiti standardni odbitek, davčne oprostitve temeljijo na vnaprej določenih številkah in se ne zanašajo na težko matematiko. Dokler se spomnite zahtevati oprostitev, do katerih ste upravičeni, je to preprost način, da znižate davke in obdržite več svojega težko prisluženega denarja.

Ta članek je del centra znanja The Motley Fool's Knowledge Center, ki je bil ustvarjen na podlagi zbrane modrosti fantastične skupnosti vlagateljev. Radi bi slišali vaša vprašanja, misli in mnenja o Centru znanja na splošno ali o tej strani posebej. Vaš prispevek nam bo pomagal svetu vlagati, bolje! Pošljite nam e-pošto na center znanja@fool.com . Hvala -- in norca naprej!^