Vlaganje

Kaj je naročilo za zaustavitev izgube?

Posredništva izvajajo različne vrste naročil delnic za vlagatelje za nakup in prodajo delnic. Večina teh vrst naročil posredniku nakazuje, da želi vlagatelj kupiti ali prodati delnico po želeni (ali boljši) ceni. Druge vrste naročil omogočajo vlagateljem, da zmanjšajo tveganje izgub pri poslih. Naročilo za zaustavitev izgube je vrsta naročila delnic, ki vlagatelju omogoča, da omeji morebitno izgubo pozicije delnice z nastavitvijo cenovne omejitve, ki sproži trgovanje z delnico.

Naročilo za zaustavitev izgube sproži prodajo delnice (ali nakup za vlagatelje nakup za pokrivanje kratke pozicije ) ko cena delnice doseže določeno vrednost. Vlagatelji ustvarijo naročila za zaustavitev izgube za samodejno prodajo delnic (ali pokritje kratkih pozicij), ko cena delnice doseže sprožilno ceno, določeno z naročilom za zaustavitev izgube.

Puščica v trendu navzdol, ki se nahaja nad tablo z zalogami.

Vir slike: Getty Images.

Primer naročila za zaustavitev izgube

Vlagatelji pogosto uporabljajo naročila za zaustavitev izgube, da omejijo svoje izgube na novih pozicijah. Recimo, da vlagatelj kupi 100 delnic vročega novega tehnična zaloga podjetja, ki je pred kratkim zaključilo svojo Prva javna ponudba (IPO)po 25 $ na delnico. Da bi omejil morebitno izgubo pri tem nakupu delnice, vlagatelj postavi naročilo za zaustavitev izgube na 20 % pod nakupno ceno, kar je 20 $ na delnico.

Če cena vroče tehnološke delnice pade na 20 dolarjev, potem to sproži vlagateljjevo naročilo za zaustavitev izgube. Vlagateljev posrednik nadaljuje s prodajo delnice po prevladujoči tržni ceni, ki je lahko natanko po sprožilni ceni 20 USD, vendar je lahko veliko nižja, odvisno od narave in časa gibanja cene delnice.Prednosti naročila za zaustavitev izgube

Vlagatelji uporabljajo naročila za zaustavitev izgube kot del discipliniranih strategij za izstop iz pozicij delnic, če ne delujejo po pričakovanjih. Naročila za zaustavitev izgube omogočajo vlagateljem, da sprejmejo vnaprej določene odločitve o prodaji, kar jim pomaga preprečiti, da bi čustva vplivala na njihove naložbene odločitve.

Druge prednosti naročila za zaustavitev izgube vključujejo:

  • Posredniki ne zaračunavajo za nastavitev naročil za zaustavitev izgube (čeprav nekateri še vedno zaračunavajo provizije za dejanske posle), zaradi česar so v bistvu brezplačna zavarovalna polica za omejevanje izgub pri naložbah.
  • Rutinska uporaba naročil za zaustavitev izgube pomaga vlagateljem, da postanejo bolj disciplinirani pri prodaji izgubljenih delnic.

Slabosti naročila za zaustavitev izgube

Uporaba naročil za zaustavitev izgube ima slabosti. Prvič, vzpostavitev naročila za zaustavitev izgube ne omejuje izgube vlagatelja na razliko med nakupno in vnaprej določeno prodajno ceno. Če podjetje na primer poroča o razočaralnih dobičkih po zaprtju trga, bi lahko bila cena njegove delnice do začetka naslednjega trgovalnega dne precej pod vlagateljevo ceno ustavitve izgube.Druga možna past naročil za zaustavitev izgube je, da lahko sprožijo prodajo delnic, tudi če cena delnice pade le nekoliko pod sprožilno ceno, preden si hitro opomore. Če je cena delnice nestanovitna ali pride do drugega dogodka, ki povzroči kratkotrajno razprodajo drugih vlagateljev, lahko to sproži vlagateljjevo naročilo za zaustavitev izgube.

Končno, med močnim padcem trga, izpopolnjeni vlagatelji, kot so upravljavci hedge skladov, včasih poskušajo izkoristiti obstoj naročil za zaustavitev izgube. Znani kot 'nehajte loviti', trgovci kratke zaloge že v upadanju, da bi cene znižali, da bi sprožili poplavo naročil za zaustavitev izgube. Ti vlagatelji nato začnejo kupovati te iste delnice, da dobijo od pričakovanega odboja.

Zakaj vlagatelji uporabljajo naročila za zaustavitev izgube?

Vlagatelji uporabljajo predvsem naročila za zaustavitev izgube, da omejijo svoje izgube na delniških pozicijah inzmanjšajo tveganja svojega portfelja. Čeprav so naročila za zaustavitev izgube lahko koristna, se je treba zavedati, da ne delujejo vedno, kot je bilo predvideno. Naročila za zaustavitev izgube lahko zaklenejo tudi izgube, ki se jim je mogoče izogniti, zato ima prednost The Motley Fool nakup in držanje kakovostne zaloge za gradnjo bogastva v daljšem časovnem obdobju.^