Vlaganje

Koliko je vreden dolar za srebrni certifikat?

Opomba: Ta članek je bil prvotno objavljen 18. maja 2015 in posodobljen 5. maja 2016.

Izkopavanje srebra naj bi se začelo pred več kot 5000 leti v današnji Turčiji. Kovina je veljala za dragocen vir zgodnjih civilizacij, njena vrednost pa se je ohranila skozi stoletja. Z razvojem trgovanja se je razvijala tudi uporaba srebra in zlata kot valut za trgovanje. To blago je bilo sčasoma uporabljeno za podporo sistemov papirne valute, pri čemer je srebrni certifikat v ZDA v poznih 1800-ih in zgodnjih 1900-ih postal vse bolj pomemben. Ti certifikati imajo še danes vrednost.

Kaj je srebrni certifikat?
Srebrni certifikati so bili izdani med letoma 1878 in 1964 v ZDA. To so bili reprezentativni denar in del obtoka za papirnate valute. Potrdila so bila prvotno unovčena za njihovo nominalno vrednost v srebrnih dolarjih, nato pa eno leto, od junija 1967 do junija 1968, za surove srebrne palice. Od leta 1968 so bili srebrni certifikati unovčeni le v bankovcih zveznih rezerv in so zato v bistvu zastareli, čeprav so certifikati še vedno zakonito plačilno sredstvo.

Srebrni dolarji.

Vir slike: Getty Images.

Vrednost srebrnega certifikata danes
Dejanska vrednost srebrnega certifikata danes ni v njegovi sposobnosti, da se uporablja kot zakonito plačilno sredstvo, temveč v njegovi vrednosti za zbiratelje. Vrednost se lahko razlikuje glede na leto izdaje in stanje. Na primer, najpogostejši srebrni certifikati so bili izdani med letoma 1935 in 1957. Ti so zelo podobni navadnemu dolarskemu bankovcu z Georgeom Washingtonom na sprednji strani. Ključna razlika je v tem, da pod Washingtonom na dolarju srebrnega certifikata piše, da je »en dolar v srebru, ki se plača prinosniku na zahtevo«.Ti srebrni certifikati so običajno vredni manjše premije nad nominalno vrednostjo, pri čemer se certifikati v obtoku običajno prodajajo za 1,25 do 1,50 USD vsak. Medtem so lahko srebrni certifikati, ki niso v obtoku, vredni med 2 in 4 dolarji na kos.

koliko so davki na kapitalski dobiček

Prej izdani srebrni certifikati so lahko vredni veliko več. Na primer, srebrni certifikat iz leta 1923, na katerem je na sprednji strani tudi George Washington, vendar v zadnjem formatu velike velikosti, je lahko vredno 20 do 50 dolarjev na kos, odvisno od stanja. Še bolj dragocen je srebrni certifikat iz leta 1899, ki ima na sprednji strani orla in je lahko vreden med 40 in 250 $, spet odvisno od stanja.

Druga spričevala, kot so tista z Martho Washington (na zgornji sliki) ali vinjeta zgodovine, ki poučuje mlade (na sliki spodaj), so še bolj dragocena, še posebej v neobjavljenem stanju. Pravzaprav je dizajn iz leta 1896 lahko vreden več kot 1000 $, če je v popolnem stanju, s certifikati, ki se prodajajo za 100 do 500 $ na kos.Ob vsem tem je najboljši način za določitev prave trenutne vrednosti srebrnega certifikata, da ga odnesete k različnim zbiralcem in jih naročite, da dajo oceno.

koliko denarja zasluži microsoft

Kako vlagati v srebro
Medtem ko imajo srebrni certifikati vrednost za zbiratelje glede na letnik in stanje, je vrednost za vlagatelje minimalna. Zaradi tega se vlagatelji, ki želijo vlagati v srebro, ne bi smeli zbirati srebrnih certifikatov. Namesto tega bi bila boljša možnost, da se držite same fizične kovine. Dejansko obstaja več načinov za lastništvo fizičnega srebra, vključno z nakupom srebrnih kovancev ali srebrnih palic ali celo z nakupom finega srebrnega nakita ali srebrnine.

Druga možnost je vlaganje v sklad s fizičnim srebrom, s katerim se trguje na borzi, ali ETF, ki je podprt s fizičnim srebrom v trezorju. V primeru nekaterih skladov lahko imetniki določenih protivrednosti v dolarjih dejansko unovčijo svoje enote za fizične srebrne palice. Razen dostopa do pravega srebra in rasti cen srebra, ETF ponujajo stroškovno učinkovit in priročen način vlaganja v srebro.

Zadnja, čeprav nekoliko manj neposredno povezana možnost je vlaganje v podjetja, ki imajo v lasti rudnike srebra, ali tista, ki vlagajo v rudnike srebra, kot je podjetje za pretok srebra Silver Wheaton (NYSE: SLW). Tveganje, s katerim se vlagatelji soočajo pri vlaganju v rudarsko podjetje, je bolj specifično za podjetje, pri čemer je napačno upravljano podjetje potencialno močno podcenjeno pri cenah srebra, zaradi česar vlagatelj zamudi prednost, ki jo želi naložba v srebro. Kot rečeno, bi dobro voden rudar srebra dvignil cene srebra, tako da deluje v obe smeri.

Bistvo je, da srebrni certifikati niso najboljša izbira za vlagatelja, saj so v resnici zbirateljski predmet. Namesto tega bi morali vlagatelji razmisliti o lastništvu fizične kovine ali ETF-ja, ki sledi kovini zaradi čiste izpostavljenosti cenam drobcev, ali rudarja za rast z vzvodom.^