Center Znanja

Kaj je listinjenje?


Hipoteke so običajna sredstva za listinjenje. Vir slike: Getty Images.

V nekatera sredstva je lažje vlagati kot v druga. Z delnicami, obveznicami, skladi in drugimi vrednostnimi papirji je enostavno trgovati: z njimi je mogoče kupiti in prodati na priznanih borzah za nizke stroške provizije. Vendar pa je veliko sredstev, kot so nepremičnine, posamezna posojila in druge naložbe, ki ustvarjajo denarni tok, veliko manj likvidnih. Listinjenje skuša ustvariti tržne naložbe v te vrste sredstev z združevanjem različnih posameznih sredstev v večjo skupino in nato prodajo delnih deležev v celotnem naboru sredstev. Nakup listinjene naložbe vam daje večjo diverzifikacijo kot posamezna sredstva sama, zato so posledični vrednostni papirji na splošno bolj likvidni za nakup in prodajo kot nelistinjena sredstva. Čeprav so hipoteke in druge oblike dolgov najpogostejši predmeti listinjenja, je mogoče listiniti tudi drugo premoženje.

Listinjenje in hipotekarni vrednostni papirji

Najbolj znan primer listinjenja je hipotekarni trg. Recimo, da ste lastniku stanovanja posodili 200.000 $ za hipoteko na dom. To bi bilo izjemno tvegano, saj bi bili izpostavljeni kreditni sposobnosti enega lastnika stanovanja. Če ta lastnik stanovanja ne bi plačal hipoteke, bi lahko izgubili velik del svoje naložbe v višini 200.000 $.

S tem v mislih subjekti kot Fannie Mae , Freddie Mac , in druge agencije, ki so osredotočene na hipoteke, listinijo hipoteke tako, da vzamejo niz hipotek s podobnimi lastnostmi in jih združijo. Na ta način, če se katera koli hipoteka v skupini pokvari, se izguba porazdeli med vse vlagatelje, ki so kupili deleže v listinjenem združenju. Na primer, če ste bili eden od 100 vlagateljev, ki so vložili 200.000 $ v listinjeno ponudbo 100 hipotek po 200.000 $ in je ena od teh hipotek pokvarila, bi bila vaša dejanska izguba ena stotinka 200.000 $ ali samo 2.000 $.

Katera druga sredstva je mogoče listiniti?

Nepremičnine so še eno pogosto sredstvo, ki ga je mogoče listiniti, naložbeni skladi v nepremičnine pa so vlagateljem v bistvu omogočili izpostavljenost razredom sredstev, v katere bi sicer imeli težave pri vlaganju. Tudi vlaganje v eno nepremičnino zahteva, da prevzamete veliko tveganje, da bi lahko šlo kaj narobe s to določeno nepremičnino. Skupni interes z majhnimi deleži številnih različnih nepremičnin diverzificira vaš portfelj in zmanjša vaše tveganje.Večinoma je mogoče listiniti vsako pričakovanje dohodnega denarnega toka. Na primer, stanovanjski ponudniki sončne energije so listinili pričakovani tok prihodkov od plačil električne energije in stanovanjskih energetskih kreditov, pri čemer so vrednostne papirje prodali vlagateljem, da bi zbrali kapital za hitrejšo širitev svojega poslovanja. Za listinjenje je na voljo katera koli vrsta dolga, kar omogoča več vlagateljem, da porazdelijo tveganje neplačila.

Listinjenje je za mnoga podjetja močno izboljšalo dostop do kapitala, vlagatelji pa so pridobili dostop do naložb, ki so jim bile v preteklosti zaprte. Ni vedno delovalo odlično, vendar listinjenje še vedno deluje za širitev kapitalskih trgov in pomaga tako vlagateljem kot posojilojemalcem.

Ta članek je del centra znanja The Motley Fool's Knowledge Center, ki je bil ustvarjen na podlagi zbrane modrosti fantastične skupnosti vlagateljev. Radi bi slišali vaša vprašanja, misli in mnenja o Centru znanja na splošno ali na tej strani posebej. Vaš prispevek nam bo pomagal svetu vlagati, bolje! Pošljite nam e-pošto na center znanja@fool.com . Hvala -- in norca naprej!

^