Vlaganje

Kaj je trajna obveznica?

Predstavljajte si, da posojate denar podjetju ali vladi in za vedno zbirate obresti vsakih nekaj mesecev. To je trajna obveznica - obveznica, pri kateri se glavnica nikoli ne vrne in se obresti plačujejo, dokler posojilojemalec obstaja.

kaj lahko navedem na svojih davkih za leto 2016

Kaj je smisel?
Večne obveznice so radoveden produkt v svetu financ. Konec koncev bi trajna obveznica teoretično morala preživeti vsakega posameznega vlagatelja, ki jo kupi. Ampak ne obstajajo, da bi jih prodajali babicam in dedkom, ki iščejo malo dodatnega zaslužka.

Večne obveznice se prodajajo predvsem velikim institucijam, kot so pokojninski skladi in življenjske zavarovalnice, ki morajo svoje premoženje uskladiti s svojimi obveznostmi. Tako kot poslovni posojilojemalec se tudi za institucionalnega vlagatelja domneva, da ima neskončno življenjsko dobo, ki se ujema z neskončno življenjsko dobo obveznice.

Za posojilojemalce trajne obveznice rešujejo številne pogoste težave, ki so neločljivo povezane z dolžniškim financiranjem. Prvič, ker obveznica med običajnim potekom poslovanja nikoli ne zapade v plačilo, dolga nikoli ne bo treba refinancirati. (Ena pogosta tema poslovnega neuspeha med finančno krizo 2008 je, da posojilojemalci niso mogli refinancirati svojih dolgov, ki so zapadli v plačilo v času kreditnega krča – trajne obveznice nimajo tega tveganja.) Drugič, trajne obveznice omogočajo posojilojemalcem, da napovedujejo svoje obresti odhodki v prihodnost, zaradi česar so potrebe po denarnem toku bolj predvidljive.

Seveda bodo imele trajne obveznice višje obrestne mere kot kratkoročne obveznice. S tem se krije dodatno tveganje za trajno posojanje denarja, hkrati pa se vlagatelju nadomesti, da se je za vedno odpovedal svoji glavnici.Nekaj ​​primerov trajnih obveznic
Verjeli ali ne, leta 2014 je vlada Združenega kraljestva imenovala trajne obveznice, ki jih je izdala med prvo svetovno vojno (1917), kot tudi trajne obveznice, ki jih je izdala med balonom v Južnem morju (1720), v skladu s Financial Times . Vlagatelji, ki so imeli v lasti zadnjo obveznico, so prejemali plačila obresti skoraj 300 let!

koliko povprečen človek privarčuje za upokojitev

Medtem ko so bile nizke obrestne mere ekonomsko izvedljivo odplačevati trajne obveznice, so druga podjetja in vlade izkoristile nizke obrestne mere z izdajo novih obveznic. Noble Group je izdala trajne obveznice po stopnji 6 % v primerjavi s 3 % donosnostjo svoje štiriletne obveznice v letu 2014. Obveznica je imela nekaj vlagateljem prijaznih določb, ki so ohranjale nizek začetni donos – kupon (plačilo obresti) je bil zasnovan tako, da ponastavi vsakih pet let glede na vzpone in padce obrestne mere ameriške zakladnice The Wall Street Journal .

Vse obveznice ne potrebujejo teh pospeševalnih funkcij, da bi bile privlačne, saj je eno podjetje izdalo trajne obveznice isto leto po fiksni obrestni meri le 5,875%.Večne obveznice so nišni kotiček sveta obveznic in verjetno bodo tako vedno. Navsezadnje je malo podjetij tako varnih, da lahko pritegnejo vlagatelje k ​​nakupu obveznice, v kateri glavnica ne bo pravočasno odplačana, če sploh. Podobno je le malo vlagateljev sposobno posojati denar z domnevo, da glavnica nikoli ne bo vrnjena. Toda to je radoveden del trga, ki omogoča zanimivo miselno vadbo o tem, kaj točno bi vas prisililo, da za vedno posodite denar vladi ali podjetju.^