Vlaganje

Kaj je tržna kapitalizacija? Določeno in razloženo

Tržna kapitalizacija se nanaša na skupno vrednost delnic družbe, s katero se trguje na borzi. Okrajšava za 'tržna kapitalizacija' je tržna kapitalizacija eden od načinov, kako lahko vlagatelj oceni, koliko je vredno podjetje.

Če želite določiti tržno kapitalizacijo podjetja, preprosto pomnožite ceno delnice s številom uveljavljajočih se delnic.

Tukaj je Costco veleprodaja (NASDAQ:COST)kot primer. Po zadnjih cenah se delnice Costco prodajajo za 302,45 $, s 441,52 milijona uveljavljenih delnic. V tem primeru je 302,45 USD krat 441,52 milijona enako tržni kapitalizaciji 133,54 milijarde USD.

Toda zakaj je tržna kapitalizacija pomembna in kako jo uporabiti? To je eno najboljših meril za velikost podjetja, ki vam lahko veliko pove o tem, kaj lahko pričakujete, če kupite njegove delnice.

    Velika podjetjaimajo ponavadi bolj stabilna in zrela podjetja, ki so se sčasoma izkazala in prestala težke poslovne razmere, da bi postala močnejša. Vendar pa so obeti za rast za velika podjetja lahko omejeni, ker so že izkoristila svoje primarne priložnosti za rast na trenutno velikost. Manjša podjetjapogosto imajo več prostora za rast, vendar so običajno mlajši, z bolj tveganimi poslovnimi modeli, ki se še niso izkazali. Njihove možnosti za neuspeh so lahko višje kot pri večjih podjetjih, kar predstavlja dodatno tveganje.

Tukaj je hitra razčlenitev, kako so razponi tržne kapitalizacije pogosto segmentirani po podjetjih različnih velikosti:ali študentska posojila kdaj ugasnejo

Vrsta zaloge

Razpon tržne kapitalizacije

Mega kapaVeč kot 200 milijard dolarjev

Velika kapica

delovni list kvalificiranih dividend in davka na kapitalski dobiček 2018

10 do 200 milijard dolarjev

najboljša delnica za naložbo v letu 2021

Srednja kapa

2 do 10 milijard dolarjev

Majhna kapica

300 milijonov do 2 milijardi dolarjev

Mikro kapica

50 do 300 milijonov dolarjev

Tabela po avtorju.

Na splošno vlagatelji najpogosteje gledajo na trg v naslednjih treh kategorijah, saj so to kategorije tržne kapitalizacije, v katere običajno spada večina delnic.

kako kupim gamestop zaloge

Kaj so delnice z veliko kapitalizacijo?

Delnice z veliko kapitalizacijo imajo tržno kapitalizacijo več kot 10 milijard dolarjev. Večina najbolj znanih podjetij na svetu ima velike kapitalske naložbe in to so običajno podjetja, ki so se uveljavila kot vodilna v svojih panogah. Medtem ko se mnogi spopadajo z vzponi in padci ciklov svoje industrije, so to pogosto najmočnejša podjetja in so se izkazala za sposobna zadržati konkurenčne grožnje. Velike kapitalske naložbe so pogosto tam, kjer boste našli najboljše delnice za dividende. Ta velika podjetja pogosto ustvarijo več denarja, kot ga potrebujejo za poslovanje, in ta dodatni kapital vrnejo vlagateljem pri izplačilih dividend.

Preberi več: Delnice z veliko kapitalizacijo

Kaj so delnice s srednjo kapitalizacijo?

Delnice s srednjo kapitalizacijo imajo tržno kapitalizacijo med 2 in 10 milijardami dolarjev in zasedajo sredino med velikimi in majhnimi podjetji. Podjetja s srednjo kapitalizacijo so pogosto dosegla znaten napredek pri izgradnji uspešnih poslovnih modelov, kar daje njihovim vlagateljem določeno stabilnost in zaščito pred prihodnjimi izzivi, s katerimi se lahko soočajo manjša podjetja. Vendar pa se lahko tudi z nekaj dosežkov srečujejo tudi mid caps z zastrašujočo nalogo premaganja ali celo motenja večjih in bolje financiranih konkurentov z velikim kapitalom, da bi uresničili svojo finančno obljubo.

Vse srednje kapitalske naložbe niso delnice rasti. Morda so to podjetja, ki delujejo v manjši niši brez velikih možnosti za rast, ali pa so nekdanje velike kapitalske naložbe, ki so se zmanjšale zaradi sprememb v konkurenčnem okolju ali (kot pri mnogih navadnih trgovcih na drobno) zaradi motenj v industriji.

kolikokrat se je jabolko razdelilo

Kaj so delnice z majhno kapitalizacijo?

Delnice z majhno kapitalizacijo so na splošno opredeljene kot s tržno kapitalizacijo med 300 milijoni in 2 milijardami dolarjev. Včasih so v tej skupini podjetja s tržno kapitalizacijo pod 300 milijoni dolarjev, čeprav jih večina kategorizira kot delnice z mikro kapitalizacijo. Običajno so delnice rasti ali nadobudneži, ki se samo postavljajo pod noge in želijo narediti nekaj velikega. Medtem ko so delnice z majhno kapitalizacijo v preteklosti zagotavljale nadpovprečne donose kot skupina, mnoge ne izpolnijo pričakovanj. Delnice z majhno kapitalizacijo so bolj nestanovitne kot delnice z velikimi kapitalskimi vrednostmi, kar pomeni, da je kratkoročno večje tveganje za izgube. Te delnice so na splošno najbolje v lasti kot razpršena skupina in za več let, da bi zmanjšali ta tveganja.

Preberi več: Delnice z majhno kapitalizacijo

Kako uporabljati tržno kapitalizacijo

Tržna kapitalizacija je v pomoč pri ocenjevanju velikosti podjetja. Toda ne dovolite, da bi tržna vrednost podjetja povzročila, da delnice z veliko ali celo veliko kapitalizacijo zavrnete kot 'prevelike za nakup.' Svetovno gospodarstvo je ogromno, ki služi več kot 7 milijardam ljudi in ima hitro rastoči srednji razred. Podjetje v vrednosti 10 milijard dolarjev, ki služi več bilijona -dolarski trg se lahko znatno poveča.

Poleg tega lahko podjetja ponudijo močne rezultate na delnico vrne brez hitrega povečanja tržne kapitalizacije. Odkupi delnic, ki zmanjšujejo število delnic, nagrajujejo dolgoročne vlagatelje z večjim deležem podjetja, medtem ko dividende vrnejo denar neposredno v vaš žep. Ti dve stvari skupaj lahko znatno zmanjšata, koliko mora zrasti tržna kapitalizacija, da vlagatelji dobijo nadpovprečne donose.

Nasprotno pa lahko podjetja – pogosto z majhnimi kapitali, ki potrebujejo denar – prodajo delnice, da financirajo rast, plačajo dolg ali samo obdržijo prižgane luči. Ko se to zgodi, zmanjša - razredči - koliko je vredna vsaka delnica podjetja. Na primer, če podjetje z 10 milijoni delnic izda in proda 1 milijon novih delnic, 10 % vašega prejšnjega lastniškega kapitala zdaj pripada novim delničarjem. Pri tem je ključno upoštevati zgodovino odkupov delnic podjetja in redčenje.

Večina vlagateljev meni, da je najbolje imeti razpršen portfelj, ki vključuje delnice z različnimi tržnimi kapitalizacijami. Omogoča vam, da prilagodite želeni donos in ravni tveganja, ki ustrezajo vašim ciljem. Če želite, da je vaš portfelj bolj stabilen, boste želeli večjo dodelitev delnic z veliko kapitalizacijo. Če je vaš glavni cilj povečati velikost vašega portfelja v mnogih letih, boste verjetno želeli imeti več delnic z majhno in srednjo kapitalizacijo.^