Vlaganje

Kaj je dobro razmerje stroškov ETF?

Če vas zanima vlaganje v sklade, s katerimi se trguje na borzi (ETF), ste verjetno že slišali nekaj o razmerjih med stroški. Če želite izvedeti več o razmerjih med stroški ETF, potem ste na pravem mestu.

ETF-ji stroškovno razmerje označuje, koliko vaše naložbe v sklad se bo letno odštelo kot provizije. Odhodkovni količnik sklada je enak obratovalnim odhodkom sklada, deljenim s povprečnim premoženjem sklada.

Pestra norec

lahko kupiš etfs na robinhood

Tipična razmerja stroškov ETF so manjša od 1%. To pomeni, da za vsakih 1000 $, ki jih vložite, plačate manj kot 10 $ na leto stroškov.

Kako deluje razmerje stroškov ETF

Recimo, da vložite 100.000 $ v ETF Horizon Kinetics Inflation Beneficiaries( NYSEMKT:INFL ), kar po navedbah sklada spisek dejstev , ima razmerje tekočih stroškov 0,85 %. Upravitelju sklada boste letos plačali 850 $, v naslednjih letih pa boste še povečali zneske, ob predpostavki, da bo vrednost vaše naložbe še naprej rasla. Če se vrednost sklada v naslednjih 10 letih poveča za 10 % letno, bo vaša začetna naložba vredna 259.374 $. V 10 letih bi plačali pristojbine v skupni vrednosti 19.360 $.Sčasoma lahko razmerje stroškov ETF bistveno vpliva na donosnost vaših naložb. Letna pristojbina v višini 1 % ali manj se morda ne zdi velika, vendar, kot ponazarja primer, sčasoma postaja vse bolj vplivna. Vsak dolar, ki pride z vašega računa kot honorarji, je dolar, katerega vrednost se ne poveča za vsa prihodnja leta. Glede na to, da imajo nekateri ETF razmerja stroškov blizu nič, imate na voljo privlačne možnosti.

Kar zadeva logistiko, se provizija, ki jo letno dolgujete upravitelju ETF, določena s prevladujočim razmerjem stroškov in vrednostjo vaših delnic, samodejno odšteje od vašega naložbenega računa.

Kako najti najboljše razmerje med stroški ETF

Visoke provizije lahko vsako naložbo spremenijo v slabo. Dobro pravilo je, da ne vlagate v noben sklad z razmerjem odhodkov, višjim od 1%, saj imajo številni ETF-ji razmerja stroškov, ki so veliko nižja. Poleg tega se ETF-ji običajno upravljajo pasivno, kar ohranja nizko provizijo za upravljanje.Ker imajo številni ETF nizka razmerja stroškov, samo vlaganje v tiste z zelo privlačnimi razmerji stroškov ne omejuje veliko vaših naložbenih možnosti. Ko izključite vse ETF-je, ki se aktivno upravljajo, lahko razmislite o tem, katera vrsta vas zanima, in razpršite izbiro skladov med številnimi različnimi sektorji, velikostmi podjetij in indeksi.

Uporabite pregledovalnik ETF

S toliko ETF-ji, ki so na voljo na trgu, lahko z uporabo pregledovalnika ETF najdete tiste z najboljšimi razmerji stroškov v kategorijah, ki vas zanimajo. Preprosto spletno iskanje ponuja več možnosti, posredniške hiše pa vam lahko tudi pregledajo trg glede na vaše želje.

Recimo, da želite vlagati v a ETF, osredotočen na dividende z nizkim razmerjem stroškov. Z orodjem za pregledovanje ETF lahko iščete ETF-je z dividendno donosnostjo, večjo od, recimo, 2%. Vaše iskanje vrne 40 rezultatov, z razmerjem stroškov od 0,16 % do 3,90 %.

Morda vas zamika, da preprosto izberete sklad z najnižjim razmerjem stroškov, vendar je boljši pristop izvesti nadaljnje raziskave. (Vendar pa lahko varno izključite iz obravnave sklad s 3,90-odstotnim količnikom stroškov.)

ETF ima lahko nizko razmerje stroškov, vendar ni pravi za vas, na podlagi enega ali več dejavnikov. Z branjem informativnega lista ETF ali njegovega prospekta lahko preverite, ali sklad v praksi sledi strategiji, ki vas privlači. Sredstva so lahko pomotoma vključena v rezultate iskanja, lahko uporabijo več finančnega vzvoda, kot želite, ali pa na drug način niso privlačna.

Branje prospekta sklada vam lahko tudi pove, ali je njegovo oglaševano razmerje stroškov umetno nizko. Številni skladi v prvih nekaj letih ponujajo popuste na provizije, da bi pritegnili vlagatelje, vendar ti popusti potečejo, dolgoročni vlagatelji pa se soočajo s trajno višjimi provizijami.

Preverite tudi, ali je obseg stroškovnih razmerij, povezanih z vrsto ETF, ki vas zanima, konkurenčen. Za ETF-je, osredotočene na dividende, je najnižje razpoložljivo razmerje stroškov 0,16 %, medtem ko imajo druge vrste ETF-jev razmerja stroškov še nižja. Če je za vas pomembno nizko razmerje stroškov ETF, lahko daste prednost naložbenim možnostim, kot so indeksni skladi.

Kakšno je dobro razmerje med stroški ETF?

Po Morningstarju je bilo tehtano povprečno razmerje stroškov za ETF v letu 2019 0,45%. To je nekaj več kot polovica tistega, kar je bilo leta 1999, in pričakovati je, da se bo trend upadanja nadaljeval.

koliko stane netflix na mesec 2015

Kaj predstavlja dobro razmerje stroškov za ETF, je stvar presoje. Jasno je, da vlagatelji niso dolžni plačevati visokih provizij za vlaganje v ETF-je in bi morali dati prednost vlaganju samo v tiste ETF s konkurenčnimi in stabilnimi razmerji stroškov.^