Vlaganje

Kakšna je obrestna mera zveznih skladov?

Obrestna mera zveznih skladov je referenčna obrestna mera, po kateri si banke posojajo denar. Ima neposreden vpliv na številne druge obrestne mere in to je koncept, o katerem govorimo, ko rečemo 'Fed je danes znižal obrestne mere.' Kot smo videli v zadnjih dveh desetletjih, se nesreče lahko zgodijo in se zgodijo – včasih brez posebnega razloga – in Fed bo poskušal uporabiti orodja, ki so mu na voljo, da pomiri gospodarstvo in hkrati spodbuja naložbe. Obrestna mera zveznih skladov je eno od teh orodij.

zaloga fannie mae in freddie mac

Kakšna je stopnja zveznih skladov?

Kot je navedeno, je obrestna mera zveznih skladov obrestna mera, po kateri si banke posojajo denar. Znana je tudi kot obrestna mera za posojila čez noč. Zvezni odbor za odprti trg (FOMC) se sestane osemkrat na leto, da določi stopnjo, ki je običajno izražena kot razpon.

Trenutna stopnja je nastavljena med 0,00% in 0,25%. Ta razpon se uporablja za vplivanje na številne druge pomembne obrestne mere, ki jih vidimo v vsakdanjem življenju.

Obrestna mera zveznih skladov skozi čas

Po skoku v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je obrestna mera zveznih skladov dvignila na skoraj 20%, smo v zadnjih treh desetletjih opazili stalno znižanje referenčne obrestne mere. Upad obrestne mere zveznih sredstev je imel ustrezen vpliv na številne druge ponudbe obrestnih mer. Kot lahko vidite iz spodnjega grafikona, obstaja jasna pozitivna korelacija med obrestno mero zveznih sredstev in 30-letno hipotekarno obrestno mero, čeprav nepopolna.

Tabela efektivne obrestne mere zveznih skladovEfektivna obrestna mera za zvezna sredstva podatki YCharts

Preprosto če pomislimo na nekatere pomembne dogodke v zadnjih nekaj desetletjih, lahko dobimo namige o tem, kako in zakaj se je obrestna mera zveznih skladov tako premikala. Sredi 2000-ih so obrestne mere začele hitro naraščati, vendar sta stanovanjska in finančna kriza nenadoma znižali obrestne mere na nič za skoraj nadaljnjih 10 let. Ker so stopnje v letu 2018 začele počasi naraščati, je pandemija koronavirusa hitro zaprla vrata in stopnje znižala na trenutno stanje.

Vplivi stopnje zveznih sredstev

Čeprav ste morda mislili, da ste brez obrestne mere zveznih sredstev, ko ste šli iz zaključnega izpita iz ekonomije 101, se izkaže, da se boste tega verjetno morali zavedati do konca življenja. Stopnja zveznih sredstev je zelo pomembna za številne skupine:    Borzni vlagatelji:Ko FOMC zniža obrestno mero zveznih skladov, se cena denarja - in s tem stroški izposojanja - znižajo. To ima običajno pozitiven kratkoročni učinek na širše tržne indekse: ko se stroški izposojanja znižajo, se prihodnji načrtovani dobički povečajo. Vlagatelji s fiksnim donosom:Na tiste, ki imajo produkte s fiksnim donosom, kot so obveznice, vpliva zvišanje obrestnih mer. Ne da bi bili preveč tehnični, ko obrestne mere naraščajo, cene obveznic padajo. Potencialni in trenutni lastniki stanovanj:Če imate hipoteko, ste se strinjali, da boste izposodili denar po določeni obrestni meri, ki je lahko predmet prilagoditev. Imetnikom hipotek s fiksno obrestno mero ni treba skrbeti za obrestno mero, razen če želijo refinancirati. Po drugi strani pa, če ste na trgu za novo hipoteko, iščete obrestne mere, da ugotovite, ali in kako se želite izposoditi. V vsakem primeru vam je pomembna cena, po kateri si izposodite denar. Kdor razmišlja o posojilu:Obrestne mere bodo pomembne, če iščete avtomobilsko posojilo, osebno posojilo ali katero koli drugo vrsto posojila. Če menite, da je obrestna mera zveznih skladov preprosto mehanizem za določanje cene denarja, boste videli, da je na nek način pomembna za vse posojilojemalce in posojilodajalce.

Zvezna obrestna mera v primerjavi z drugimi obrestnimi merami

Obrestna mera zveznih skladov, kot je bilo že omenjeno, je obrestna mera čez noč, po kateri banke posojajo druga drugi. Obrestna mera zveznih skladov je, kar je pomembno, obrestna mera zase.

Drugič, obrestna mera zveznih skladov močno vpliva na obrestne mere, ki se zaračunavajo v širšem gospodarstvu (in potrošnikom), saj služi kot merilo. Ena izmed najbolj citiranih obrestnih mer je glavna obrestna mera, ki je obrestna mera, ki jo banke zaračunavajo svojim najboljšim strankam (ali tistim, ki so najbolj kvalificirani za plačilo). Na glavno obrestno mero neposredno vpliva obrestna mera zveznih skladov.

Nadalje, stopnje zveznih sredstev ne smemo zamenjevati z diskontno mero, ki je obrestna mera, ki jo zaračunava Zvezna rezerva za dajanje posojil bankam in drugim depozitnim institucijam.

Nazadnje je obrestna mera zveznih skladov tesno povezana s kratkoročnimi obrestnimi merami, kot npr Donos na zakladne menice , vendar ne predvideva neposredno dolgoročnih obrestnih mer. Preprosto povedano, kratkoročne spremembe obrestnih mer vplivajo, vendar ne določajo le dolgoročne obrestne mere. V več desetletjih se lahko zgodi marsikaj.

Spoznajte osnove in kaj pomenijo za vas danes

Malo verjetno je, da vas bodo kmalu spraševali o teh informacijah, vendar je dobro vedeti, kakšna je obrestna mera zveznih skladov in kako lahko vpliva na druge obrestne mere, na katere lahko naletite v vsakdanjem življenju. Ko boste videli, da se predsednik zveznih rezerv ukvarja z znižanjem ali dvigom obrestne mere zveznih sredstev, boste vedeli, da bi to lahko zelo vplivalo na stroške vaše nove hipoteke s fiksno obrestno mero ali analizo stroškov in koristi za najem posojila za vaše vozilo.

Preprosto poznavanje stopnje zveznih sredstev, ki jo določi FOMC, lahko vpliva na številne obrestne mere, ki jih vidite na izložbah trgovin, in da lahko vpliva na vaše naložbe in odločitve o zadolževanju, je zelo pomembno. Upoštevajte, da so obrestne mere še vedno precej nizke, in če ste iz takšnega ali drugačnega razloga razmišljali o izposoji denarja, morda ni slab čas za to.

je gnus dobra zaloga za nakup

Povedano drugače, upoštevajte, da je 'cena denarja' še vedno na dnu. Zaradi nedavnega izboljšanja števila brezposelnih, ko smo izšli iz pandemije COVID-19, ne bodite presenečeni, če bodo stopnje v naslednjih nekaj letih začele naraščati. Vse, kar lahko storimo, je, da se ozremo v zgodovino in damo vse od sebe, da izkoristimo vzorce, za katere verjamemo, da jih lahko čakamo.^