Vlaganje

Kaj je dividendni donos?

Dividendni donos je letna izplačila dividend delnice delničarjem, izražena kot odstotek trenutne cene delnice. Ta številka vam pove, kaj lahko pričakujete v prihodnjih prihodkih od delnice na podlagi cene, po kateri bi jo lahko kupili danes, ob predpostavki, da dividenda ostane nespremenjena.

Na primer, če se delnica danes trguje za 100 USD na delnico in je letna dividenda podjetja 5 USD na delnico, je dividendni donos 5%. Formula je letna dividenda, deljena s ceno delnice, je enaka donosnosti. V tem primeru je 5 $, deljeno s 100 $, enako 5%.

Število kovancev s črkovanimi črkami, ki se črkajo, dajejo prednost.

Vir slike: Getty Images.

Pomembno je vedeti, da se lahko dividendni donos delnice sčasoma spremeni bodisi kot odziv na tržna nihanja bodisi kot posledica povečanja ali zmanjšanja dividend podjetja izdajatelja. Torej donos ni zatrjen. Najbolj uporaben je kot metrika, ki pomaga ugotoviti, ali se delnica trguje za dobro vrednotenje, da poiščete delnice, ki ustrezajo vašim potrebam po dohodku, in da vas obvesti, da so dividende morda v težavah.

Izračun dividendnega donosa iz četrtletnih ali mesečnih dividend

Večina delnic izplačuje četrtletne dividende, nekatere plačujejo mesečno, redki delnice pa jih plačajo polletno ali letno. Če želite določiti dividendni donos delnice, morate dividende letno ovrednotiti tako, da pomnožite znesek enkratnega plačila s številom plačil na leto – štiri za delnice, ki se izplačujejo četrtletno, in 12 za mesečne dividende.Če želite dividende zbirati čim pogosteje, so delnice, ki se plačujejo mesečno, morda idealne. Večina (čeprav ne vsi) mesečni plačniki so REIT ali nepremičninski naložbeni skladi. Ta kategorija podjetij ima koristi od nekaterih davčnih ugodnosti, ki jim omogočajo – pravzaprav, zahtevajo njim - izplačati nadpovprečne dividende.

Ena izmed najbolj priljubljenih je Dohodek od nepremičnin (NYSE:O), ki ga lahko uporabimo kot primer. Ob tem pisanju (junij 2020) je bila zadnja dividenda 0,234 $ na delnico, cena delnice pa 58,45 $. Za določitev dividendnega donosa uporabimo formulo v prejšnjem razdelku.

Mesečna dividenda v višini 0,234 USD po 12 je enaka letni dividendi 2,81 USD (zaokroženo navzgor). Dividenda v višini 2,81 USD, deljena s ceno delnice 58,45 USD, je enaka dividendni donosnosti 4,8%.koliko bom dobil od socialne varnosti, če bom zaslužil 30.000 $

Če izračunavate donos delnice, bodite previdni: ne domnevajte le, da bo naslednje izplačilo dividend enako zadnjemu. Podjetja občasno izdajajo posebne dividende, dividende pa se lahko tudi znižajo. Vzemite si čas za raziskovanje podjetja in se prepričajte, da vam bodo dividende prinesle pomisli delnice se bodo ujemale z realnostjo.

Dividendni donos, prikazan na številnih priljubljenih finančnih spletnih mestih, je lahko tudi zavajajoč. Ta spletna mesta pogosto poročajo o zaostalih dividendnih donosih, včasih pa še vedno prikazujejo donos, ki ni več točen, tudi potem, ko je podjetje objavilo znižanje dividend. Z drugimi besedami, vzemite si čas in preverite, ali je dividenda točna, preden kupite delnico na podlagi donosa, ki ga vidite na spletnem mestu.

Celoten donos

Dividende so ena sestavina skupne donosnosti delnice, druga pa so spremembe v ceni delnice. Na primer, če se je zgoraj opisana delnica v vrednosti 100 USD po enem letu povečala za 10 USD, ste pridobili 10 % apreciacije, plus ta 5 % dividendni donos. Torej je skupni donos 15%. Če vlagate dolgoročno, ne pozabite upoštevati skupnega potenciala donosa delnice poleg donosa.

Lekcija tukaj je, da bi lahko, odvisno od vaših naložbenih ciljev, preskočili najboljše delnice za dividende, če se preveč osredotočate samo na dividendni donos. Recimo, da ste kupili Welltower ( NYSE: NO )v začetku leta 2017 namesto CareTrust REIT (NASDAQ:CTRE)saj je bil dividendni donos Welltowerja 5,2 % v primerjavi z nekaj manj kot 4,5 % za CareTrust.

kako izbrati izvršilno ceno za klicne opcije

Od takrat je CareTrust dokazal vrhunsko naložbo, saj je ustvaril 31 % skupnih donosov v primerjavi z 11,4 % skupnih izgub za Welltower:

CTRE Tabela skupne cene vračila

CTRE Skupna vračila cena podatki YCharts.

Če pogledate mimo dividendne donosnosti osnovnega podjetja, sta vrhunska bilanca stanja in boljši obeti za rast podjetja CareTrust (je veliko manjša od Welltowerja) pripomogla k boljši celotni naložbi.

Ni vse v pridelku

Ko kupujete delnice za dividende, je pomembno upoštevati, da sam visok dividendni donos ne pomeni, da delnica postane odlična naložba. Nasprotno, donos, ki se zdi preveč dober, da bi bil resničen, bi lahko bil. Pred nakupom delnic, ki plačujejo dividende, morate upoštevati več stvari, vključno (vendar ne omejeno na):

    Rast dividend:Ali ima podjetje močno zgodovino povečevanja zaslužka in nato nagrajevanja vlagateljev z rednim povečevanjem dividend? Dobro izhodišče je skupina Dividend Aristocrats S&P 500 delnice, ki so povečevale svoje dividende vsaj 25 zaporednih let. Finančna moč:Ali ima podjetje razumno dolžniško obremenitev glede na svojo panogo in bonitetno oceno investicijskega razreda? Ali ima dovolj denarnih in obratnih sredstev, da lahko premaga nepričakovano spremembo v gospodarstvu ali upad v svoji panogi? Stabilnost dividend:Ali ima mejo varnosti med tem, koliko zasluži in koliko plača dividende? The izplačilno razmerje , kar je odstotek dobička, ki ga podjetje porabi za dividende, je koristen način za merjenje tega. To metriko je najbolje uporabiti v daljšem obdobju, ne samo v enem četrtletju ali celo letu, in jo je mogoče povečati z razmerjem denarnih izplačil, saj obstaja veliko nedenarnih stroškov, ki lahko vplivajo na čisti dobiček podjetja v skladu s splošno sprejetimi računovodskimi načeli. ( ZA ZEVATI ). Konkurenčne prednosti:Kako podjetje nenehno premaga svojo konkurenco ali jo drži na strani? Stroškovna prednost, omrežni učinki in blagovna znamka, za katero bodo ljudje plačali premijo, so nekateri primeri trajnih konkurenčnih prednosti. Obeti za rast:Ali je podjetje v panogi, ki hitro raste, ali se povpraševanje po njegovih izdelkih ali storitvah zmanjšuje? Tudi najboljše podjetje v propadajoči panogi bo sčasoma težje ohranilo, še manj pa raslo, svoje dividende. Dividendne pasti:Kakšna je dividendna donosnost v primerjavi s konkurenti ali podobnimi? Visoki pridelki niso slabi, vendar so v nekaterih primerih znak težav. Nekatere panoge ponavadi plačujejo visoke donose, vključno z REIT-ji (kot je opisano zgoraj), pa tudi javne službe, rafinerije in operaterji cevovodov, ki imajo lahko nizke možnosti za rast. Toda če je dividendni donos delnice veliko višji od donosnosti njenih najbližjih konkurentov, bi to lahko pomenilo past dividendnega donosa, kar pomeni podjetje, katerega donos izgleda visoka, ker je cena delnice padla z veliko verjetnostjo, da se bo izplačilo dividend zmanjšalo.


^