Center Znanja

Kakšna je razlika med čistim dohodkom in maržo dobička?

V računovodstvu in finančni analizi pogosto obstaja več načinov za opis podobnih konceptov. Vsak pristop, čeprav izhaja iz istega temelja, analitiku ponuja drugačen in potencialno pomemben pogled na številke in poslovanje.

Razlika med čistim dohodkom in maržo dobička je odličen in poučen primer tega.

Koliko zasluži podjetje?
Ob koncu vsakega četrtletja, leta ali drugega obdobja podjetje sešteje vse prihodke, ki jih je prineslo, in odšteje vse svoje stroške za to obdobje. Rezultat tega odštevanja je čisti dobiček podjetja. Čisti dobiček je znesek v dolarjih, ki ga podjetje ustvari s svojim poslovanjem.

Čisti dohodek se imenuje tudi dobiček ali zaslužek, kar lahko zadevo zmede. Vsi ti izrazi se sami po sebi nanašajo na isto stvar. Nanašajo se na dolarsko razliko med prihodki podjetja in njegovimi odhodki.

kako deluje kratka prodaja

Za finančne analitike je višji čisti dobiček pozitiven za poslovanje. Podjetje z 1 milijonom dolarjev čistega dobička očitno ustvarja boljše dobičke kot podjetje, ki zasluži 100.000 dolarjev.Toda v zgodbi je več
Težava pri samostojni analizi čistega dohodka je, da ne daje nobenega konteksta velikosti, učinkovitosti ali stroškim podjetja. To še posebej velja, če podjetje primerjamo z enim od njegovih konkurentov ali s povprečjem v panogi.

Na primer, kaj če bi podjetje, ki je zaslužilo 1 milijon USD več, to storilo s prihodki v višini 50 milijonov USD, medtem ko je imelo podjetje s 100.000 USD zaslužka samo 1 milijon USD?

Manjše podjetje je veliko bolj učinkovito in opravlja veliko boljše delo, saj ustvarja dobiček glede na prihodke. To lahko kvantificiramo z uporabo razmerja stopnje dobička.kam dati denar v času recesije

Stopnja dobička se izračuna tako, da se čisti dohodek podjetja deli z njegovimi prihodki. Rezultat je prikazan v odstotkih. Višji odstotek pomeni, da podjetje ustvari več neto dobička za vsak dolar prihodka, ki pride na vrata.

nepremičninska podjetja za vlaganje

V našem primeru ima veliko podjetje majhno stopnjo dobička le 2 %, to je 1 milijon dolarjev, deljeno s 50 milijoni dolarjev. Stopnja dobička manjšega podjetja je veliko bolj robustnih 10 %.

Za vlagatelje je lahko ta analiza zelo močna. Če se stroški večjega podjetja povečajo le za 2,04 %, potem podjetje ne bo več dobičkonosno. Prav tako bo 2-odstotno zmanjšanje prodaje tudi izbrisalo ves njegov dobiček.

Stopnja dobička se lahko uporabi za koristne primerjave
Pri analizi podjetja je pomembno primerjati uspešnost z njegovo industrijo in konkurenti. To je težko uporabljati samo čisti dobiček, kot smo videli zgoraj pri naših velikih in malih podjetjih.

Toda pri maržah dobička lahko primerjamo podjetja katere koli velikosti, ker je stopnja dobička relativna številka. Zajema relativno količino prihodkov in odhodkov ter izenači številke za veliko bolj uporabno in neposredno primerjavo.

kakšne ugodnosti lahko uveljavljam, ko sem noseča in brezposelna

Enako velja za primerjave v industriji. Čeprav je pregled skupnega dobička panoge v naši analizi določenega podjetja skoraj ničvreden, je lahko zelo koristno primerjati relativno merilo, kot so stopnje dobička, s povprečjem panoge.

Pregled neto dohodka in dobička daje analitiku razumevanje dejanske uspešnosti v dolarju skupaj z zmožnostjo podajanja konteksta te številke glede na stroške, konkurente in industrijo.

Če to berete, ker želite izvedeti več o delnicah in kako vlagati, si oglejte The Motley Fool's Broker Center.

Ta članek je del centra znanja The Motley Fool's Knowledge Center, ki je bil ustvarjen na podlagi zbrane modrosti fantastične skupnosti vlagateljev. Radi bi slišali vaša vprašanja, misli in mnenja o Centru znanja na splošno ali o tej strani posebej. Vaš prispevek nam bo pomagal svetu vlagati, bolje! Pošljite nam e-pošto na center znanja@fool.com . Hvala -- in norca naprej!^