Vlaganje

Kaj je davek na kapitalski dobiček?

Čestitamo! Pravkar ste prodali naložbo in zaslužili nekaj denarja. Toda tako kot ko zaslužite pri svojem delovnem mestu od 9 do 5, si vlada želi del vašega zaslužka.

Davek, ki ga plačujete od dohodkov od naložb, se imenuje davek na kapitalski dobiček, pravila pa se razlikujejo od standardnih davkov na dohodek. Razumevanje, kako delujejo davki na dobiček od kapitala, je bistven del učenja o vlaganju. Z nekaj premišljenega načrtovanja lahko zmanjšate vpliv davkov na kapitalski dobiček in ohranite več svojega dobička od naložb.

Stroj za dodajanje in svinčnik na vrhu kupa davčnih obrazcev.

Vir slike: Getty Images.

Kratkoročni in dolgoročni davek na kapitalski dobiček na delnice

Prva stvar, ki jo morate vedeti o davku na kapitalski dobiček, je, da ima dve različici: kratkoročno in dolgoročno.

Dolgoročno v tem kontekstu ni tako dolgo. Če imate naložbo eno leto in dan, se vsi dobički na vašem posestvu pri prodaji štejejo za dolgoročne kapitalske dobičke. Če držite eno leto ali manj, se dobički štejejo za kratkoročne kapitalske dobičke.Pomembno je, da ste obdavčeni le od dobička od naložbe. To je vaša prodajna cena minus vaša prvotna naložba. Že ste plačali davke na denar, ki ste ga uporabili za nakup svoje prvotne naložbe, zato vam ni treba znova plačati davkov.

Če razmišljate o dolgoročnih kapitalskih dobičkih, je davčna obravnava ugodnejša prodajo delnice za velik dobiček, ki ga zadržujejo že skoraj eno leto, razmislite o zadržavanju prodaje. Vendar pa naj davki ne bodo edini odločilni dejavnik pri prodaji naložbe.

Kratkoročne davčne stopnje na kapitalski dobiček na delnice

Kratkoročni kapitalski dobički so obdavčeni po isti stopnji kot vaš dohodek. Pri izračunu vašega obdavčljivega dohodka ni razlike med vašim rednim dohodkom in kratkoročnimi kapitalskimi dobički. Vsi se združijo in obdavčijo po vaši standardni stopnji dohodnine.Tu so zvezne stopnje davka na dohodek/kratkoročne kapitalske dobičke za leto 2021.

Oceniti

Samski

Poročena skupaj

Glava družine

10%

0–9,950 USD

0–19,900 USD

0–14.200 USD

12%

9.951- 40.525 USD

19.901–81.050 USD

14.201- 54.200 USD

22%

40.526- 86.375 USD

81.051–172.750 USD

54.201- 86.350 USD

24%

86.376–164.925 USD

172.751 USD- 329.850 USD

86.351–164.900 USD

32%

164.926- 209.425 USD

329.851 USD- 418.850 USD

164.901–209.400 USD

35%

209.426- 523.600 USD

418.851 USD- 628.300 USD

209.401- 523.600 USD

37%

> 523.601 USD

> 628.301 USD

> 523.601 USD

Vir tabele: Avtor. Vir podatkov: IRS.

Stopnje davka na dolgoročne kapitalske dobičke na delnice

Ko imate naložbo več kot eno leto, ste na ozemlju dolgoročnih kapitalskih dobičkov.

Za razliko od kratkoročnih dobičkov se dolgoročni dobički ne povezujejo s preostalim dohodkom. So na ločeni ravni in prejemajo preferencialne davčne stopnje. Če želite določiti svoj davčni razred dolgoročnih dobičkov, morate najprej sešteti redne prihodke in kratkoročne dobičke. Vaš davčni razred za dolgoročne kapitalske dobičke temelji na tem, koliko k temu dodajo vaši dolgoročni dobički.

Na primer, če vložite posamezen davčni obračun in imate prilagojen bruto dohodek 50.000 USD, plus 10.000 USD dolgoročnega kapitalskega dobička, bi bil celoten vaš dobiček obdavčen v 15-odstotnem razredu. Če bi imeli samo 30.000 USD dohodka, preden ste dodali dolgoročne kapitalske dobičke, bi lahko plačali davke v 0% davčnem razredu.

Tu so dolgoročne davčne stopnje za dobiček od kapitala za leto 2021:

Oceniti

Posameznik

Poročena

Glava družine

0%

0–40 400 USD

0–80.800 USD

0–54.100 USD

petnajst%

40.401- 445.850 USD

80.801–501.600 USD

54.101–473.750 USD

dvajset%

> 445.850 dolarjev

> 501.600 USD

> 473 750 dolarjev

Vir tabele: Avtor. Vir podatkov: IRS.

Državni davek na kapitalski dobiček

Večina držav obdavčuje kapitalske dobičke-tako kratkoročne kot dolgoročne-po enaki stopnji kot redni dohodek. Vendar pa devet držav ponuja davčne olajšave za kapitalske dobičke tako, da dolgoročnemu dobičku zagotovi ugodnejšo davčno obravnavo ali pa vlagateljem omogoči, da nekatere svoje dobičke izključijo iz svojega obdavčljivega dohodka.

Naslednjih devet držav ima preferencialne davčne stopnje za dobiček iz kapitala:

 • Arizona
 • Arkansas
 • Havaji
 • Montana
 • Nova Mehika
 • Severna Dakota
 • juzna Carolina
 • Vermont
 • Wisconsin

Nekatere države ponujajo tudi preferencialno obravnavo, vendar le za naložbe v določene panoge ali za državne naložbe.

Obstaja devet držav brez davka na dohodek, ki prav tako ne obdavčujejo kapitalskih dobičkov:

 • Aljaska
 • Florida
 • New hampshire
 • Nevada
 • Južna Dakota
 • Tennessee
 • Teksas
 • Washington
 • Wyoming

Pet držav, ki najbolj obdavčujejo kapitalske dobičke (glede na njihov najvišji razred dohodnine), je:

 • Kalifornija (13,3%)
 • New Jersey (10,75%)
 • Oregon (9,9%)
 • Minnesota (9,85%)
 • New York (8,82%)

Prednosti in slabosti davka na dolgoročni in kratkoročni dobiček

Davki na kapitalski dobiček se zelo razlikujejo od davkov na dobiček, dolgoročni in kratkoročni dobički pa lahko prinesejo nekatere koristi. Imajo tudi nekaj pomanjkljivosti, ki se jih je treba zavedati.

Prednosti

Davek na kapitalski dobiček se odloži, dokler naložbe dejansko ne prodate. Torej, če imate na papirju dobiček v višini 50.000 USD, vam dejansko ni treba plačati davkov na ta dobiček, dokler naložbe ne prodate. Pomembno je, da lahko vsako leto prodate le del naložbe, da ohranite nizko letno davčno obremenitev, če vas ne moti dolgo časa.

To je lahko koristno tudi za kratkoročne kapitalske dobičke. Če naložbo opravite sredi leta in gre naravnost navzgor, lahko prodajo odložite do januarja in morda vam ne bo treba plačati davka na dobiček do aprila naslednjega leta.

Druga prednost so preferencialne davčne stopnje za dolgoročne kapitalske dobičke. Vlagatelji, ki kupi in drži so nagrajeni z bistveno nižjimi davčnimi stopnjami na dobiček. Sčasoma se ti prihranki povečajo.

Slabosti

Velik minus davkov na kapitalski dobiček je, da vam zarežejo donosnost naložb . Morda ste pravkar prodali delnico za 20 -odstotni dobiček, po državnih in zveznih davkih pa je lahko vaš dobiček bistveno nižji.

Nižja davčna stopnja za dolgoročne kapitalske dobičke lahko povzroči perverzno spodbudo zadržite naložbe predolgo . Če naložite in vaše gospodarstvo hitro naraste, boste morda želeli vzeti nekaj denarja z mize, ne glede na davčne posledice.

Poleg tega boste za zmanjšanje davkov morda potrebovali dodatno raven davčnega načrtovanja za kapitalske dobičke. Ali pa bi vas davki na dobiček lahko prisilili, da za pripravo davka plačate več.

Strategije za zmanjšanje davka na kapitalski dobiček na delnice

Za zmanjšanje davkov na kapitalski dobiček lahko uporabite več strategij.

 1. Kupite delnice, ki jih nameravate hraniti vsaj eno leto. Davčne stopnje dolgoročnega dobička so vedno nižje od davkov na kratkoročne dobičke. Če več svojih kapitalskih dobičkov potisnete v dolgoročne davčne razrede, boste lahko obdržali več svojih naložb.
 2. Izravnajte svoje dobičke z izgubami. Če izgubljate naložbe, jih lahko prodate in izgube uporabite za izravnavo kapitalskih dobičkov. Zavedati se morate pranje prodaje pranje , še posebej, če nameravate odkupiti izgubljeno naložbo.
 3. V celoti izkoristite 0% davčni razred dolgoročnih kapitalskih dobičkov. Če imate v katerem koli letu dovolj nizek dohodek, da plačate 0% kapitalskih dobičkov, bi morali prodati naložbe. Tudi če nameravate ostati vloženi v premoženje, lahko naložbo prodate in dokupite, saj pravilo o pranju ne velja za kapitalske dobičke. To vam omogoča, da zaklenete višjo ceno in v prihodnosti zmanjšate davčno obveznost za dobiček iz kapitala.
 4. Dajte svoja najbolj cenjena sredstva v dobrodelne namene. V času darovanja lahko odpišete celotno vrednost zaloge in vam ob povečanju vrednosti ni treba plačati davka na kapitalski dobiček.
 5. Samo za napredne: izposojajte v svojem portfelju. Davke na kapitalski dobiček lahko odložite tako, da si izposodite svoja sredstva in z uporabo računa za maržo za vašo porabo. Pravzaprav bi lahko odlagali davke vse do svoje smrti, nato pa bodo vaši dediči prejeli vaše delnice na stopnjevana osnova stroškov , znižanje davčne obveznosti na 0 USD. Nato bi lahko prodali nekaj premoženja in poplačali vaš dolg.

Vse o davkih na kapitalski dobiček

Ne glede na vse, vlada od vas zahteva, da plačate davke na svoj kapitalski dobiček. Če se bolj zavedate, kako so obdavčeni kapitalski dobički in kako drugi dohodki vplivajo na njihovo davčno stopnjo, lahko bolje načrtujete in ohranite več dobička od naložb. Zmanjšanje davkov na vaše naložbe bi vam lahko pomagalo doseči finančne cilje veliko prej, zato se splača vedeti o davkih na kapitalski dobiček.

Kaj je davek na kapitalski dobiček?

Davek na kapitalski dobiček je davek na povečanje vrednosti naložbe. Davek nastane ob prodaji sredstva.

ali je treba poplačati stimulativne čeke

Koliko je davek na kapitalski dobiček?

Kratkoročni (eno leto ali manj) kapitalski dobiček se obdavči po vaši redni davčni stopnji. Dolgoročni kapitalski dobiček je obdavčen med 0%in 20%, večina posameznikov pa plača 15%.

Kako lahko zakonito znižam davek na kapitalski dobiček?

Če imate naložbe vsaj eno leto, lahko plačate nižje davčne stopnje za dolgoročne kapitalske dobičke. Kapitalske dobičke lahko izravnate tudi s kapitalskimi izgubami. Če podarite cenjeno premoženje, lahko odpišete celotno vrednost sredstva, prav tako vam ne bo treba plačati davka na kapitalski dobiček.

Kako deluje davek na kapitalski dobiček?

Ko naložbo prodate za dobiček, plačate davek na znesek zahvale. Na podlagi stroškov ne boste plačali davkov (na primer, koliko ste plačali za prvotno naložbo).

Kdaj plačujete davek na kapitalski dobiček?

Davek na kapitalski dobiček plačate v letu, ko prodate naložbo. Morda boste morali v četrtletju prodaje opraviti ocenjeno davčno plačilo, da se izognete kazni prenizkega plačila.^