Vlaganje

Kaj je medvedji trg in kako vlagati vanj?

Med vlagatelji je splošno znano, da je bikovski trg tisti, na katerem so delnice porasle, in medvedji trg, na katerem so delnice padle. Ampak kaj točno opredeljuje medvedji trg?

Oglejmo si dejansko definicijo medvedjega trga, kaj povzroča nastanek medvedjega trga, razliko med bikovskim trgom in dvigom medvedjega trga ter druge ključne koncepte, ki bi jih morali vlagatelji poznati.

Medved z odprtimi usti.

Vir slike: Getty Images.

Kaj je medvedji trg?

Medvedji trg je običajno opredeljen kot 20-odstotni padec od nedavnih najvišjih vrednosti. Najpogostejša uporaba izraza je sklicevanje na S&P 500 uspešnosti, ki se na splošno šteje za referenčni kazalnik celotnega delniškega trga.

je paypal dobra zaloga za nakup

Vendar pa se lahko za sklicevanje uporablja izraz medvedji trg kaj delniški indeks ali na posamezno delnico, ki je padla za 20 % ali več z nedavnih najvišjih vrednosti. Lahko bi na primer rekli, da je Nasdaq Composite padel na medvedji trg med pokom balona dot-com v letih 1999 in 2000. Ali pa recimo, da določeno podjetje poroča o slabih zaslužkih in njegove delnice padejo za 30 %. Lahko bi rekli, da je cena delnice padla na območje medvedjega trga.Izraza medvedji trg in korekcija borze se pogosto uporabljata kot sinonim, vendar se nanašata na dve različni velikosti negativnega učinka. Do korekcije pride, ko delnice padejo za 10 % ali več od nedavnih najvišjih vrednosti, popravek pa je mogoče nadgraditi na medvedji trg, ko je dosežen prag 20 %.

Vzroki za medvedji trg

Običajni vzrok za medvedje trge je strah ali negotovost vlagateljev, vendar obstaja veliko možnih vzrokov. Medtem ko je svetovna pandemija COVID-19 povzročila najnovejši medvedji trg leta 2020, so drugi zgodovinski vzroki vključevali razširjene špekulacije vlagateljev, neodgovorno posojanje, gibanje cen nafte, vlaganje s prevelikim finančnim vzvodom in drugo.

zakaj so zaloge camber energije padle

Medved proti biku

TO bikov trg je v bistvu nasprotje medvedjemu trgu. Bikovski trgi se pojavijo, ko pride do trajnega naraščanja cen delnic, običajno pa jih spremljajo povečano zaupanje potrošnikov, nizka brezposelnost in močna gospodarska rast.Na splošno je bikovski trg opredeljen kot 20-odstotni dvig od najnižjih vrednosti, doseženih na medvedjem trgu, vendar definicija ni tako stroga kot definicija medvedjega trga. Vlagatelji običajno označujejo začetek bikovega trga na tržnem dnu medvedjega trga. Na primer, S&P 500 je dosegel najnižje vrednosti finančne krize marca 2009, tako da se to šteje za začetek bikovega trga, ki je trajal do začetka leta 2020.

^Tabela SPX

^SPX podatki YCharts.

kako vlagati v berkshire hathaway

Če smo natančni, se morata na splošno zgoditi dve stvari, preden se lahko razglasi nov bikovski trg: 20-odstotno povečanje od nedavnih najnižjih vrednosti na medvedjem trgu in nove najvišje vrednosti vseh časov v referenčnih indeksih.

Reli medvedjega trga

Ena pomembna razlika je razlika med bikovskim trgom in dvigom medvedjega trga. Bikovski trg je trajni naraščajoči trend delnic – in tisti, ki običajno povzroči doseganje novih najvišjih vrednosti vseh časov.

Po drugi strani se dvig medvedjega trga nanaša na dvig tečajev delnic po padcu v medvedji trg, vendar je to le začasen dvig pred novimi padci. Če si želite zamisliti ta koncept, razmislite o tem, kako se je odvijal medvedji trg v letih 2007–2009. Potem ko je leta 2007 dosegel nove najvišje vrednosti, je borzni trg leta 2008 propadel, potem ko je kriza drugorazrednih posojil povzročila več velikih propadov bank. Po razglasitvi reševanja konec leta 2008 je trg začel naraščati, vendar je na koncu obrnil smer in marca 2009 dosegel nove najnižje vrednosti na medvedjem trgu.

^Tabela SPX

^SPX podatki YCharts.

kdaj se drevo dolarja zapre

Kako vlagati v medvedji trg

Medvedji trgi so zagotovo lahko strašljivi časi za vlagatelje in nihče ne uživa v opazovanju padanja vrednosti njihovih portfeljev. Po drugi strani pa so to lahko priložnosti za dolgoročno delovanje denarja, medtem ko se delnice trgujejo s popustom.

Glede na to je tukaj nekaj pravil, ki jih lahko uporabite za pravilno vlaganje v medvedji trg:

    Razmišljajte dolgoročno:Ena najslabših stvari, ki jih lahko storite na medvedjem trgu, je, da se kolenski odzivate na gibanja trga. Povprečen vlagatelj na dolgi rok bistveno slabše deluje na celotnem borznem trgu, glavni razlog pa je prehitro gibanje in izstop iz pozicij delnic. Ko se delnice znižajo in se zdi, kot da bodo padale večno, je naš instinkt, da prodamo, »preden se stvari poslabšajo«. Potem, ko se zgodijo bikovski trgi in delnice nenehno dosegajo nove najvišje vrednosti, vložimo denar v strahu, da ne bi zamudili dobičkov. Splošno znano je, da je glavni cilj vlaganja kupiti poceni in prodati visoko, vendar s čustvenim odzivom na nihanje trga delate dobesedno nasprotno. Vlagajte v delnice, ki jih želite imeti v lasti na dolgi rok, in jih ne prodajajte samo zato, ker so se njihove cene na medvedjem trgu znižale. Osredotočite se na kakovost:Ko udarijo medvedji trgi, je res, da podjetja pogosto prenehajo poslovati. Eden mojih najljubših citatov Warrena Buffetta je: 'Ko plima poneha, takrat ugotovimo, kdo je plaval gol.' Z drugimi besedami, ko gre gospodarstvo slabo, so podjetja, ki imajo prevelik finančni vzvod ali nimajo nobenih resničnih konkurenčnih prednosti, najbolj prizadela, medtem ko so visokokakovostna podjetja boljša. V negotovih časih se je pomembno osredotočiti na podjetja s trdnimi bilancami stanja in jasnimi, trajnimi konkurenčnimi prednostmi. Ne poskušajte ujeti dna:Poskus trga s časom je na splošno izgubljena bitka. Ena stvar, ki jo je treba upoštevati med medvedjimi trgi, je to ne boste vlagali na dnu . Kupite delnice, ker želite biti lastnik podjetja na dolgi rok, tudi če se cena delnice po nakupu nekoliko zniža. Gradite položaje skozi čas:To gre z roko v roki s prejšnjim nasvetom. Namesto da bi poskušali meriti dno in vložiti ves svoj denar naenkrat, je boljša strategija medvedjim trgom, da svoje pozicije delnic gradite postopoma skozi čas, tudi če mislite, da so cene tako nizke, kot bodo dosegle. Tako boste, če se motite in bo delnica še naprej padala, lahko izkoristili nove nižje cene, namesto da bi sedeli ob strani.

Primeri medvedjega trga

Medvedji trgi so precej pogosti. Od leta 1900 jih je bilo 33, tako da se pojavljajo v povprečju vsakih 3,6 let. Naj navedem samo tri najnovejše pomembne primere:

    2000-2002 zrušitev dot-com:Naraščajoča uporaba interneta v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja je povzročila ogromen špekulativni balon na tehnoloških delnicah. Medtem ko so vsi glavni indeksi po poku balona padli na ozemlje medvedjega trga, je bil Nasdaq še posebej močno prizadet: do konca leta 2002 je padel za približno 75 % od prejšnjih najvišjih vrednosti. Finančna kriza 2008-2009:Zaradi vala drugorazrednih hipotekarnih posojil in kasnejšega pakiranja teh posojil v naložbene vrednostne papirje se je leta 2008 po vsem svetu razširila finančna kriza. Številne banke so propadle, zato so bile potrebne obsežne pomoči, da se prepreči propad bančnega sistema ZDA. Do najnižjih vrednosti marca 2009 je indeks S&P 500 padel za več kot 50 % od prejšnjih najvišjih vrednosti. Zlom COVID-19 2020:Medvedji trg leta 2020 je sprožila pandemija COVID-19, ki se je razširila po svetu in povzročila zaustavitve gospodarstva v večini razvitih držav, vključno z ZDA. najhitrejši v zgodovini.


^