Center Znanja

Kaj je obračanje sredstev?


Vir slike: Getty Images.

na kaj paziti pri nakupu delnic

Eden od načinov za merjenje uspeha podjetja je, da pogledamo, kako učinkovito uporablja svoja sredstva za ustvarjanje prihodkov. Obratnost sredstev omogoča vpogled v vprašanje učinkovitosti in je opredeljena kot razmerje med prodajo podjetja in njegovim premoženjem. Na splošno velja, da več prihodkov podjetje ustvari iz svojih sredstev, večja je verjetnost, da bo podjetje uspešno. Vendar pa je pri primerjavi prometa sredstev v različnih podjetjih pomembno razumeti, da različne panoge nimajo vedno enakih poslovnih modelov in zato lahko zahtevajo večjo ali manjšo uporabo sredstev za spodbujanje prodaje.

Matematika obračanja sredstev

Matematično je izračun obračanja sredstev preprost. Obstaja pa nekaj odtenkov, ki jih različni analitiki uporabljajo pri ocenjevanju podjetij. Nekateri vlagatelji se na primer pri merjenju prometa sredstev osredotočajo na končno vrednost sredstev, drugi pa vzamejo povprečna sredstva v obdobju tako, da razdelijo razliko med vrednostjo začetnega datuma in vrednostjo končnega datuma. To ima lahko izrazito razliko, če podjetje v obdobju merjenja izvede večjo pridobitev ali odsvojitev.

Poleg tega nekateri povezani ukrepi obravnavajo le del sredstev podjetja. En primer je koeficient obračanja osnovnih sredstev. Uporablja samo osnovna sredstva iz bilance stanja, pri čemer se osredotoča na opredmetena osnovna sredstva in ne upošteva neopredmetenih sredstev in drugih vrst sredstev.

najboljše delnice za vlaganje v letu 2019

Zakaj imajo nekatere panoge večji promet kot druge

Ko primerjate podjetja znotraj panoge, je na splošno pošteno sklepati, da tisto z večjim prometom sredstev opravlja boljše delo pri maksimiranju svojih prodajnih priložnosti. Vendar pa boste pogosto ugotovili, da imajo panoge, v katerih so stopnje dobička relativno nizke, običajno višji promet sredstev kot panoge, kjer so stopnje dobička višje.Razlog za to težnjo je, da morajo podjetja, da bi nadomestila nizke stopnje dobička, čim hitreje obrniti svoja sredstva. Maloprodajna industrija je znana po nizkih maržah in za trgovce je bistveno, da zaloge premikajo po trgovinah, da ohranijo ponudbo svežo in stranke zanimajo. Nasprotno, če so stopnje dobička višje, potreba po spodbujanju prodaje za ustvarjanje rasti dobička ni tako močna.

Poleg tega nekatere industrije preprosto zahtevajo več kapitala kot druge. Komunalna in telekomunikacijska industrija sta primera podjetij, bogatih s premoženjem, saj morajo podjetja za zagotavljanje svojih storitev veliko vlagati v infrastrukturo in druga osnovna sredstva. Regulirane gospodarske javne službe računajo, da bodo svoje kapitalske izdatke sčasoma počasi vračale s prenosom stroškov v obliki višjih stopenj na odjemalce.

kakšna je knjigovodska vrednost podjetja

Pogled na promet sredstev je odličen način za merjenje, kako dobro je podjetje v primerjavi s svojimi podobnimi pri spodbujanju prodaje iz svoje baze sredstev. Dokler poznate morebitne pasti metrike, vam lahko promet sredstev pove veliko o prihodnjem uspehu podjetja.Ta članek je del centra znanja The Motley Fool's Knowledge Center, ki je bil ustvarjen na podlagi zbrane modrosti fantastične skupnosti vlagateljev. Radi bi slišali vaša vprašanja, misli in mnenja o Centru znanja na splošno ali o tej strani posebej. Vaš prispevek nam bo pomagal svetu vlagati, bolje! Pošljite nam e-pošto na center znanja@fool.com . Hvala -- in norca naprej!^