Vlaganje

Warren Buffett je pravkar napovedal naslednjih 50 let za Berkshire Hathaway

najboljši etf za nakup trenutno

Berkshire Hathaway (NYSE:BRK.A) (NYSE:BRK.B)je ena najbolj fascinantnih zgodb v zgodovini vlaganja. V 50 letih, ko Warren Buffett in njegova vodstvena ekipa vodijo stvari, se je tekstilno podjetje v težavah preoblikovalo v eno največjih korporacij na svetu, z desetinami hčerinskih podjetij z imenom gospodinjstev in enako impresivnim portfeljem delnic. V tem procesu so zgodnji vlagatelji zelo obogateli, knjigovodska vrednost na delnico pa se je v zadnjem pol stoletja dvignila z 19 na 146.186 dolarjev.

V Buffettovem najnovejšem pismu delničarjem je razpravljal o svojih mislih o Berkshire's Naslednji 50 let. Tukaj je tisto, kar lahko pričakujejo vlagatelji Berkshire – naravnost izpod peresa Oracle of Omaha:

Berkshire nikoli ne bo dobra kratkoročna trgovina
Buffett je dejal, da je možnost trajne izgube kapitala pri Berkshireju najnižja med vsemi naložbami enega podjetja. A dodal je opozorilo: če je vrednotenje podjetja visoko, recimo približuje se dvakratni knjigovodski vrednosti (zdaj je približno 1,5-kratna knjigovodska vrednost, torej ne preveč daleč), bi lahko minila leta, preden bodo vlagatelji ustvarili dobiček.

Z drugimi besedami, Berkshire nikoli ni bil in nikoli ne bo dobra delnica »trgovcev«. Podjetje ima enega najbolj delničarjem prijaznih poslovnih modelov na svetu, vendar je namenjen izključno dolgoročnim vlagateljem. Zato Buffett priporoča, da vlagatelji iščejo naložbene možnosti drugje, če nameravajo svoje delnice imeti manj kot pet let.Berkshire lahko preživi 'tisočletno poplavo'
Ne samo, da bo Berkshire pripravljen vzdržati kakršno koli gospodarsko nevihto, ampak je podjetje v položaju, da izkoristi, ko gre kaj slabo. Podjetje vzdržuje ogromen tok zaslužka, veliko likvidnih sredstev in praktično brez kratkoročnih denarnih zahtev.

Ta kombinacija ohranja Berkshire imunsko na skoraj vse neugodne tržne razmere. To ponazarja uspešnost podjetja med finančno krizo 2008–2009, ko Berkshire ni le preživel, ampak je izkoristil »popuste« v podjetjih, kot je Goldman Sachs .

Berkshire bo vzdrževal precej velike zaloge gotovine (vsaj 20 milijard dolarjev ves čas, po Buffettovih besedah), da bi prestal kakršno koli nevihto in izkoristil priložnosti za razvoj. Kot je dejal Buffett, 'če ne morete napovedati, kaj bo prinesel jutri, morate biti pripravljeni na vse, kar se zgodi.'zasebna študentska posojila proti zveznim študentskim posojilom

Moč zaslužka bo še naprej rasla
Morda je najbolj drzna Buffettova napoved, da lahko Berkshire zgradi svojo moč zaslužka na delnico vsak leto. To morda zveni kot visoka pričakovanja, če upoštevamo, da govori o obdobju petih desetletij. Vendar bi bilo to mogoče doseči.

Zdaj ta napoved ne pomeni, da se bo zaslužek vsako leto povečeval. Vendar to pomeni, da bo Berkshire vsako leto ustvaril potencial zaslužiti več kot leto prej. Dejanski dobički (in padci) bodo odvisni od ameriškega gospodarstva, vendar se bo podjetje še naprej premikalo naprej, ne glede na to, kaj gospodarstvo počne.

Pretekla uspešnost se ne bo podvojila
Številne naključne opazovalce je odvrnila naslednja vrstica iz pisma: „Dolgoročni dobički Berkshira ... ne morejo biti dramatični in ne bo prišel blizu na tiste v zadnjih 50 letih.'

Vendar pa to res ne bi smelo biti veliko presenečenje. Na svetu je le omejena količina denarja in naložbenih priložnosti, in ko podjetja rastejo, postaja vse težje in težje vzdrževati visoko stopnjo rasti. na primer Apple se je od leta 2004 vrednost povečala za več kot 100-krat. Ali bi bilo razumno pričakovati enako v naslednjem desetletju? Seveda ne! To bi Apple naredilo podjetje za približno 70 bilijonov dolarjev.

Enako načelo velja za Berkshire. Ponavljanje njegove uspešnosti v zadnjih 50 letih bi ustvarilo knjigovodsko vrednost na delnico približno 1,2 USD milijarda, skupaj s tržno kapitalizacijo več kot 900 bilijonov dolarjev, kar bi bilo brez ekstremne inflacije popolnoma nemogoče.

Toda za delničarje so na voljo pravi ljudje
Medtem ko se njegov čas na čelu morda bliža koncu, je Buffett vlagateljem zagotovil, da v naslednjih 50 letih nobeno podjetje ne bo tako usmerjeno v delničarje kot Berkshire. Buffett je popolnoma prepričan, da bo podjetje imelo pravega izvršnega direktorja, vodstveno ekipo in strokovnjake za naložbe, pa tudi zaščitne ukrepe za zaščito delničarjev v primeru, da bo zadolžena napačna oseba.

Kot je Buffett navedel v prejšnjem pismu delničarjem: ko se trg dvigne, lahko Berkshire ne uspe; ko bo trg padel, bo Berkshire boljši; in v katerem koli celotnem gospodarskem ciklu bo Berkshire presegel trge. Medtem ko so dnevi Berkshireovih neverjetnih 20-odstotnih povprečnih letnih donosov verjetno preteklost, zmagovalna filozofija in poslovni model podjetja ostajata enaka in bosta delničarjem prinesla prihodnja desetletja.^