Vlaganje

Warren Buffett od teh delnic letno prinaša med 20% in 52% letno

Če ste se kdaj spraševali, zakaj Wall Street in vlagatelji pozorno spremljajo vsako potezo Warrena Buffetta, je to zato, ker njegove izkušnje govorijo same zase.

V 56 letih kot izvršni direktor konglomerata Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A)(NYSE: BRK.B), je Buffett nadziral ustvarjanje 600 milijard dolarjev vrednosti za delničarje in dostavil povprečni letni donos za vlagatelje 20 % . Skupno to doseže približno 3.300.000 % donos od začetka leta 1965.

Warren Buffett v svojem podjetju

Generalni direktor Berkshire Hathaway Warren Buffett. Vir slike: Motley Fool.

Obstajajo veliko razlogov za Buffettov dolgoročni uspeh . Za začetek se ponavadi drži cikličnih podjetij, ki imajo koristi od nesorazmerno dolgih obdobij gospodarske ekspanzije. Oracle iz Omahe in njegova investicijska ekipa prav tako dopuščata, da se njihove naložbene teze izvajajo v daljših obdobjih. Toda morda je najpomembnejši dejavnik pri dolgoročnem uspehu Berkshire Hathawaya Buffettova osredotočenost na delnice z dividendami.

Čeprav Berkshire Hathaway ne izplačuje dividend svojim delničarjem, naj bi v naslednjem letu zbral več kot 5 milijard dolarjev prihodkov od dividend. Ker so podjetja, ki izplačujejo ponavljajoče se dividende, pogosto dobičkonosna in časovno preizkušena, so ravno to tisto, kar Buffett in njegova ekipa iščeta pri dolgoročni naložbi.Pravzaprav se je Buffettova potrpežljivost veliko obrestovala s trojico dobro znanih podjetij, ki plačujejo dividende. Vsako od naslednjih delnic ima Berkshire Hathaway v lasti vsaj dve desetletji, letni dividendni donos vsakega podjetja, ki temelji na stroškovni osnovi Berkshire, pa se giblje med nizkimi (da, nizka !) od 20 % do najvišje 52 %.

Oseba, ki predaja zlato kartico American Express.

Vir slike: American Express.

American Express: 20 % donos na stroške

Naložbeni portfelj Berkshire Hathaway trenutno vsebuje skoraj štiri ducate vrednostnih papirjev. Med njimi je podjetje za kreditne storitve American Express (NYSE: AXP), ki je tretji najdaljši delež v Buffettovem portfelju. S povprečno osnovo stroškov 8,49 USD na delnico in letnim izplačilom dividend v višini 1,72 USD AmEx prinaša 20-odstotni donos Oraclu iz Omahe.Finančne delnice so nedvomno Buffettov najljubši kraj za vlaganje - in to z dobrim razlogom. Čeprav so recesije neizogiben del gospodarskega cikla, upadi v ameriškem in svetovnem gospodarstvu običajno trajajo od nekaj mesecev do nekaj četrtletij. Primerjalno se obdobja gospodarske ekspanzije skoraj vedno merijo v letih. American Express, ki ima koristi od provizij trgovcev in posojil, je idealen primer podjetja, ki prekaša rezultate, ko ameriško in svetovno gospodarstvo žari na vse jeklenke.

Uspeh American Expressa je tudi odraz sposobnost dvoriti premožni stranki . Premožni ljudje so manj verjetno, da bodo spremenili svoje potrošniške navade ali postali prestopniki na svojih kreditnih linijah, ko jim pride do manjših gospodarskih krčev. To omogoča, da AmEx odskoči iz padcev hitreje kot večina posojilodajalcev.

Ker je American Express v zadnjih devetih letih svoje četrtletno izplačilo več kot podvojil, je skoraj zagotovljeno, da Buffett ne bo prodal temeljnega deleža Berkshire Hathaway v podjetju.

Razvejan kup stodolarskih bankovcev je postavljen na večji kup zakladnih obveznic.

Vir slike: Getty Images.

Moody's: 25 % donos na stroške

Ali sem omenil, da ima Warren Buffett res rad finančne delnice? Bonitetna agencija Moody's (NYSE: MCO)je neprekinjeno v lasti Berkshirejevega portfelja, odkar se je leta 2000 ločil od Dun & Bradstreet. Ob upoštevanju Berkshireve osnove stroškov 10,05 $ na delnico za Moody's in njenega osnovnega letnega izplačila 2,48 $, Buffett in njegova ekipa sedita in zbirata 25-odstotni letni donos glede na stroške.

Čeprav ima Moody's številne poslovne segmente, sta dva vodilna. Prvič, oddelek za bonitetne ocene podjetja je bil in bi moral ostati zaposlen. Zgodovinsko nizke obrestne mere zadolževanja so podjetja spodbudile, da izdajajo dolg, da bi financirala inovacije, nakupe, najemanje ali v nekaterih primerih odkupe delnic. Tudi če se obrestne mere začnejo zvišati konec leta 2022 ali v začetku leta 2023, kot namiguje komentar Fed, bi moralo biti povpraševanje po ocenah obveznic še naprej nad zgodovinskimi normami.

Drugi segment, ki resnično spodbuja rast za Moody's, je analitika. Izjemna nestanovitnost na trgih od začetka leta 2020, skupaj z nenehno spreminjajočo se regulativno pokrajino v ZDA in na Kitajskem, predstavljajo le nekatere od priložnosti, ki jih ponujajo analitična orodja Moody's za pomoč podjetjem pri ohranjanju skladnosti ter oceni gospodarskih in kreditnih tveganj. Analytics je segment s trajnostno dvomestno rastjo prodaje.

Ker je četrtletno izplačilo Moody's v 11 letih naraslo za več kot 500 %, Buffett nima nobenega razloga za prodajo.

Dva človeka skupaj žvenketata s steklenicami kokakole, medtem ko sedita in klepetata zunaj.

Vir slike: Coca-Cola.

Coca-Cola: 52 % donos na stroške

Toda najbolj donosna priložnost za dobiček, ki temelji izključno na letnem donosu glede na stroške, je velikan pijač Coca Cola (NYSE: KO). Coca-Cola je najdaljša delnica Berkshire Hathawaya (kupljena leta 1988) in ima cenovno osnovo približno 3,25 USD na delnico. Upoštevanje osnovnega letnega izplačila Coca-Cole v višini 1,68 USD pomeni 52-odstotni donos na stroške. Ali drugače povedano, Coca-Cola podvoji začetno Buffettovo naložbo v višini 1,3 milijarde dolarjev vsaki dve leti izključno iz svoje dividende.

Coca-Cola je prevladujoče podjetje v vseh pomenu besede. Njegove izdelke je mogoče kupiti v vseh državah, razen v dveh (Severna Koreja in Kuba), in ima več kot 20 blagovnih znamk, ki ustvarijo vsaj milijardo dolarjev letne prodaje. Še več, Coca-Cola ima 20 % tržnega deleža hladnih pijač na razvitih trgih in 10 % deleža hladnih pijač na trgih v razvoju. To pomeni, da podjetje ustvarja zelo predvidljiv denarni tok na razvitih trgih, medtem ko se za večji potencial organske rasti opira na razvijajoče se trge.

Uspeh Coca-Cole je tudi funkcija njene tržne kampanje na mestu. Coca-Cola je ena najbolj priznanih blagovnih znamk na svetu in se je zanašala na vse, od oglaševanja na prodajnih mestih do kampanj na družbenih medijih z znanimi ambasadorji, da bi presegla generacijske vrzeli in dosegla potrošnike.

Kot skoraj recesijsko odporno podjetje bo Coca-Cola nedvomno ostala osrednji delež za Berkshire Hathaway.^