Vlaganje

Želite biti milijonar? Ne dovolite, da ta naložbena napaka uniči vaše načrte

To je nepriljubljena resnica: pametni vlagatelji ne postanejo milijonarji čez noč. Vedo, da lahko vlaganje hitro poveča bogastvo, lahko pa ga prav tako hitro tudi odnese, če ne upoštevate nekaterih osnovnih načel.

Začetni vlagatelji se teh načel ne zavedajo vedno, kar jih lahko pripelje do dragih napak. Spodaj si bomo ogledali enega posebej, ki bi vas lahko uničil v enem zamahu: vložitev celotnega denarja v eno samo delnico.

Zrela oseba v šoku gleda v zaslon prenosnika

Vir slike: Getty Images.

V kaj vlagate svoj denar?

Če pravilno ugibate s posamezno delnico, je lahko videti kot genialna poteza. Na primer, če bi vložili 75.000 $ AMC Entertainment Holdings delnice pred enim letom in jo prodali 1. junija 2021, bi zaslužili več kot milijon dolarjev. Naložbene provizije bi nekoliko požrle dobiček, vendar nihče ne more zanikati, da je to odlična plača.

kakšne delnice kupujejo bogati ljudje

Zakaj torej več ljudi ne potopi svojih prihrankov v tako propadle delnice v upanju, da bodo obogateli? Verjetno zaradi tega, kar lahko sledi.Če bi obdržali svoje delnice AMC, namesto da bi jih prodali 1. junija, bi v naslednjih dveh mesecih opazili, da je njihova vrednost padla na manj kot 725.000 dolarjev. To je še vedno velika vsota, vendar je precej manjša od tiste, ki bi jo imeli, če bi jih prodali prej, v prihodnosti pa bi lahko padli še nižje.

Ta pojav ni omejen le na delnice memov. Tudi najboljše delnice doživljajo nekaj vzponov in padcev, zlasti v recesije . To je problematično za vlagatelje, zlasti starejše vlagatelje, ki poskušajo zaščititi gnezdišča, od katerih bodo kmalu morali živeti.

Kako zaslužiti bogastvo, hkrati pa zaščititi tisto, kar imaš

Diverzifikacija vam lahko pomaga preprečiti to težavo. Vlaganje denarja v več delnic zmanjša učinek, ki ga ima katera koli delnica na vaš portfelj. To pomeni, da vas ena, hitro rastoča delnica ne bo spremenila v milijonarja čez noč, kot bi se lahko zgodilo, če bi vse svoje prihranke vložili v to delnico. Vendar vam pomaga bolje preživeti padce. Če je ena delnica slaba, upajmo, da boste imeli drugo, ki deluje dobro, da jo nadomesti.Diverzifikacija pa ne pomeni le vlaganja v več kot eno delnico. Prav tako morate svoj denar razporediti med več panogami. Pandemija COVID-19 je pokazala, zakaj je bilo to potrebno, ko je zaradi zapora po vsej državi trpelo veliko podjetij, povezanih s potovanjem. Če nekaj denarja vložite v več panog, preprečite, da bi kaj takega uničilo vaš portfelj.

Nekaj ​​svojega denarja morate obdržati tudi v varnejših naložbah, kot so obveznice, ki ne opazijo divjih nihanj, ki jih povzročajo delnice. To je še posebej pomembno, ko se starate, ko poskušate zaščititi, kar imate. Toda tega koraka ne želite narediti prehitro. Obveznice nimajo enakega potenciala zaslužka kot delnice, zato lahko prehitro premikanje denarja iz delnic upočasni rast vaših prihrankov.

Dobro pravilo je, da v zalogah obdržite 110 % minus vaša starost. Na primer, 50-letnik bi želel približno 60 % svojih prihrankov v delnicah in 40 % v obveznicah. Sčasoma postopoma preusmerite več svojih prihrankov iz delnic v obveznice.

Vse se sliši bolj zapleteno, kot je v resnici. Svoje delnice lahko hitro razpršite z vlaganjem v en sam indeksni sklad. To so snopi na stotine delnic, ki jih kupite skupaj. na primer S&P 500 indeksni skladi vsebujejo delnice vseh 500 podjetij, ki se pojavljajo v indeksu S&P 500. Vključujejo podjetja v več različnih sektorjih.

Če hranite večino svojih prihrankov v enem od teh, potem morate le to uravnotežiti z nekaj obveznicami. Prav tako lahko kupite obvezniške sklade – svežnje obveznic – če želite, ali pa lahko kupite nekaj obveznic posamezno. Možnost je tudi nakup posameznih delnic, vendar ni nujno, da uspešno diverzificirate svoje bogastvo.

Ko ustvarite raznolik portfelj, ga je dobro, da si ga vsaj enkrat na leto ogledate in ponovno uravnovesite po potrebi. Včasih nekatere zelo uspešne delnice na koncu predstavljajo večji delež vaših naložb, kot ste nameravali, in to vas lahko izpostavi nevarnosti izgube. Če se zavedate, kaj se dogaja z vašim portfeljem, vam lahko pomaga, da ostanete na pravi poti.

moj bančni račun je zaprt pred preverjanjem stimulacije


^