Vlaganje

Wall Street je napačen glede Dow Inc. Evo zakaj.

Dolgo pričakovani razpad največjega kemičnega konglomerata na svetu DowDuPont se je začel konec marca, ko Dow Inc. (NYSE:DOW)odcepiti od Dupont de Nemours (NYSE:DD). Dva meseca pozneje je Dupont odlepil Corteva (NYSE:CTVA), zaključek postopka.

Od konca marca so delnice Dow-a vsepovsod - kar 15 % nad izplačno ceno in celo 15 % pod njo. Kljub temu je zaradi visoke dividende, nizkega P/E večkratnika in odgovornega upravljanja biser na papirju. Povežite to z dividendo, ki trenutno prinaša neverjetnih 6,5 %, in imate delnico, ki je trenutno vredna nakupa.

kaj podpira vrednost ameriških dolarjev
Wall Street je bil medvedja na Dow

Vir: Getty Images

Kaj počne Dow?

Dow je avtomat za prosti denarni tok. Podjetje deluje kot dobavitelj kemičnih izdelkov velike količine, kot sta dragoceni silikon in polietilen. Skoraj vsi Dowovi kemični izdelki so vezani na osnovne surovine, predvsem surovo nafto. Ciklična narava Dow in njegova vezanost na surovine in svetovno trgovino naredijo podjetje ranljivo za nestanovitne cene surovin in trgovinske napetosti, ki so v zadnjem času prizadele trg.

Medtem ko se nekateri vlagatelji morda bojijo, da bo poslovanje družbe Dow ogroženo, če se bo surova nafta povečala, to za Dow pravzaprav ni velik problem. Velika večina petrokemičnih obratov Dow uporablja tekoče zemeljske pline (NGL) kot svojo primarno suro. Če citiram stran 31 iz DowDuPontove končne izjave o informacijah, „Čeprav Dow pričakuje, da se bo v Združenih državah v predvidljivi prihodnosti ohranila obilna in stroškovno ugodna dobava NGL, bi lahko imela NGL, če postanejo bistveno manj prednostne kot surovine na osnovi surove nafte, negativen vpliv na rezultate poslovanja Dow in prihodnje naložbe.' Čeprav nafto uporablja kot surovino za nekatere svoje mednarodne objekte, višje cene nafte na splošno naredijo Dow bolj konkurenčen na svetovnem trgu.Kri na ulicah

V dneh pred začetnim odhodom družbe Dow je imel konglomerat DowDuPont tržno kapitalizacijo skoraj 120 milijard dolarjev. Danes je skupna tržna kapitalizacija treh podjetij le 104 milijarde dolarjev, kar predstavlja več kot 13-odstotni padec v primerjavi s trgom, ki je v istem časovnem obdobju pridobil 5 odstotkov.

Podjetje

Tržna kapitalizacijaP / E

Letna dividenda na delnico

Dividendni donos

Dupont

51,1 milijarde dolarjev

N/A

kolikokrat so se delnice Amazona razdelile

0,52 $

1,75 %

Dow

večina ljudi v Združenih državah ni pričakovala zloma borze.

31,6 milijarde dolarjev

12.5

2,80 $

6,61 %

Corteva

21,3 milijarde dolarjev

56,78

3,00 $

je 11 dolarjev na uro dobro

4,42 %

Vir podatkov: Yahoo! Finančni podatki na dan 6.9.2019.

Zaradi padajočega tečaja delnic se je dividendni donos družbe Dow dvignil na več kot 6,5 %. Prvotni namen Dow je bil ustvariti vrednost za delničarje s ponudbo dividende v višini več kot 5 %, stabilnega dobička in razumne vrednosti. Dowova dividenda je zdaj najvišja od vseh podjetij v industrijskem povprečju Dow Jones, njen P/E pa je bistveno pod indeksnim povprečjem 18,7.

Dowove delnice neupravičeno padajo zaradi obsežnega padca industrije. Povprečne poslovne marže v kemični industriji so med prvim četrtletjem 2018 in prvim četrtletjem 2019 padle za 22 % med 52 kemičnimi podjetji. Promptne cene za severnoameriški polietilen visoke gostote so se od marca 2018 znižale za tretjino.

Vendar ima Dow raznolik portfelj na trgih za nego potrošnikov, infrastrukture in embalaže po vsem svetu. Dow od konkurence še dodatno ločuje znižanje stroškov, ki je posledica ločitve DowDuPont. Zdaj 6 mesecev pozneje je poslovanje družbe Dow manj kapitalsko intenzivno, kar družbi lajša denarne potrebe, potrebne za vzdrževanje poslovanja. Dow lahko zdaj ta dodatni denar uporabi za nagrajevanje delničarjev z odkupom delnic in izplačilom velike dividende.

Stalen izvajalec z visokim donosom

Če iščete naložbo v Dow, ne pozabite, da so kemična podjetja, kot je Dow, ciklične narave. Dowove delnice bodo verjetno povsod poskočile zaradi kratkoročnih trgovinskih napetosti in nihanj cen surovin. Poleg tega so prednosti spinoffa še vedno neznane. Neznanke in cikličnost lahko kratkoročno povzročijo nestanovitnost. Kljub temu dolgoročna teza Dow ostaja nedotaknjena. Dow je krava, ki plačuje dividende. Nedavni umik indeksa Dow zagotavlja odlično vstopno točko za vlagatelje, ki želijo vstopiti v trdnega, dobro zaokroženega vodilnega v industriji, ki ga lahko obdržijo za vedno.^