Vlaganje

VIX dosega najnižjo raven od začetka pandemije: Ali smo končno na jasnem?

Nestanovitnost delniškega trga se končno vrača na najnižje vrednosti pred pandemijo, kar mnogi vlagatelji jemljejo kot znak nemotenega plovbe naprej. Zagotovo obstajajo razlogi za optimizem, saj gospodarski kazalniki in dobički podjetij nakazujejo okrevanje. Vendar je celotna slika nekoliko bolj zapletena in vaš naložbeni portfelj je treba še vedno zgraditi za obvladovanje morebitnih skokov nestanovitnosti.

Stopnja davka na dolgoročni kapitalski dobiček 2020

VIX je padel pod 16

CBOE Indeks volatilnosti , ali VIX, je prejšnji teden padel pod 16, kar je približno najmanj od začetka pandemije. Nizek VIX pomeni, da cene ne nihajo močno navzgor in navzdol, in da relativna stabilnost nakazuje, da na trg manj vplivajo strahovi vlagateljev. Glede na to, da se indeks S&P 500 trenutno ne giblje preveč burno, se zdi, da so vlagatelji zadovoljni s statusom quo – zaenkrat.

Veliko hrupa Chart

Veliko hrupa podatki po YCharts

Nizka volatilnost je zagotovo lahko pozitiven signal, zlasti kratkoročno. Vendar pa bi si morali vlagatelji vsekakor vzeti čas, da razmislijo o tem, zakaj bi lahko bila volatilnost nizka – in kdaj bi se ti osnovni pogoji lahko spremenili. V najslabšem primeru bi ta padec v VIX lahko bil dokaz ravni samozadovoljstva vlagateljev, ki se pretaka v borzni balon. Vsekakor se ne želite preveč kavalirsko vključiti v ta cikel in vas potem ujeti, ko držite vrečko, ko mehurček poči.Ulični znak opozarja na nestanovitnost proti modremu nebu.

Vir slike: Getty Images

Skrita volatilnost

Če pogledate pod površje, je nizka volatilnost na trgu danes nekoliko zavajajoča. Ne da bi se preveč poglobili v bistvo, metodologija VIX meri količino nestanovitnosti za indeks S&P 500 kot celoto. Torej, tudi ko je VIX nizek, lahko posamezne delnice ali celotne industrije še vedno doživijo precejšnje pretrese.

Medtem ko je indeks S&P 500 v zadnjem času dosegel najvišje vrednosti vseh časov, se med vrednostnimi delnicami in delnicami rasti prihaja do pomembnega kroženja. Ponovno odpiranje velikih predelov ameriškega gospodarstva spodbuja vlagatelje, da preusmerijo sredstva nazaj v panoge, ki so trpele v prejšnjih fazah pandemije, kot so promet, gostinstvo, finance, energetika in maloprodaja. Medtem pa mnoge delnice tehnologije in zdravstvenega varstva, ki so lani dosegle zgodovinsko visoke vrednosti, upadajo. Zaskrbljenost, da bo Fed začel zviševati referenčne obrestne mere od svojih zgodovinskih najnižjih vrednosti, da bi preprečil inflacijo, je to rotacijo še bolj ekstremno.Če imate v svojem naložbenem portfelju veliko delnic rasti in tehnoloških delnic, boste morda doživljali veliko večjo volatilnost, kot bi lahko predlagala trenutna blaga raven VIX. Morda vas bodo v prihodnjih mesecih čakali še večji pretresi.

Vlagatelji so v načinu čakanja

Medtem ko prihaja do kroženja različnih vrst delnic in iz njih, se vsi sektorji še vedno dvigujejo. Tudi 'poraženci' še vedno rastejo, vendar je trenutno prisoten element 'umiritve pred nevihto'. Sezona zaslužka v prvem četrtletju je za nami, tako da bo minilo nekaj mesecev, preden bo objavljena nova velika serija finančnih poročil podjetij. Osredotočenost vlagateljev se je osredotočila na ekonomske kazalnike in komentarje Fed, ki bi lahko bili nezadostni ali preobrazbeni, ko so objavljeni.

Brez toliko novic, specifičnih za podjetje, ki bi lahko premaknile iglo, smo v vzorcu zadrževanja, dokler ni več gotovosti, kdaj bo Fed prilagodil svojo politiko obrestnih mer in gospodarskih spodbud. Mnogi ljudje mislijo, da bo Fed letos začel opuščati svoje spodbude. Vendar drugi še vedno pričakujejo, da se bo centralna banka držala svojega prej navedenega načrta, da obrestno mero Fed skladov nekaj let zadrži na trenutni ravni, tudi če bo to povzročilo nekaj inflacije. Ponavadi menim, da je zgodnejši premik v politiki verjetnejši glede na gospodarske podatke in verjetnost, da je bil časovni načrt, ki ga je Fed predlagal lani, zasnovan tako, da vliva zaupanje in preprečuje paniko.

Takoj ko postane jasno, da Fed bo dvignil obrestne mere , bo volatilnost verjetno narasla. Kapital bo začel preplavljati denar in obveznice ter stran od delnic – zlasti delnic z visoko rastjo vrednosti. Nihče ne more z gotovostjo vedeti, kdaj se bo to zgodilo, in tega ne bomo mogli potrditi, dokler Fed jasno ne izjavi, da se zmanjšujejo. Vendar pa bodo vse novice na poti, ki kažejo višjo zaposlenost ali inflacijo od pričakovane, ljudi zaskrbljene zaradi zaostritve denarja. Zato smo v tem čudnem scenariju čakanja in gledanja.

Brez panike

Nestanovitnost ni nujno slaba stvar – je naravni del delovanja kapitalskih trgov. Dejansko, če je nestanovitnost posledica zaostrovanja denarja, to pomeni, da gospodarstvo postaja bolj zdravo in se stvari vračajo v normalno stanje.

Navsezadnje se morate samo prepričati, da sta vaš delniški portfelj in splošna strategija zgrajena za obvladovanje teh nihanj cen delnic. Koristno je diverzifikacijo po sektorjih, tako da imate mešanico vrednosti in delnic rasti. Če ne želite diverzificirati, se prepričajte, da je vaš splošni finančni načrt pripravljen tako, da vzdrži začasne premike navzdol. Ne vznemirjajte se, če se delnice kratkoročno znižajo, in storite vse, kar je v vaši moči, da zagotovite, da vas okoliščine ne bodo prisilile v prodajo z nižjega položaja, da bi zadovoljili vaše potrebe po denarju.

Poskrbite, da bodo vaše kratkoročne potrebe po denarju pokrite ne glede na to, kaj se dogaja na borzi. Pripravite dolgoročno strategijo rasti naložb in se je držite.^