Vlaganje

USAGX: Ali je ta sklad za vas?

Če ste razmišljali o vlaganju v zlato ali plemenite kovine, ste morda naleteli na USAA sklad za plemenite kovine in minerale (NASDAQMUTFUND:USAGX). Čeprav USAGX ni neposredna naložba v zlato ali srebro, je ciljni vzajemni sklad, ki ima deleže v podjetjih, ki rudarijo ali predelujejo plemenite kovine, kar pomeni, da je tržna cena plemenitih kovin zelo pomembna za podjetja v skladu.

Oglejmo si podrobneje razloge, zakaj bi bili lastniki zlata ali podjetij, ki ga proizvajajo, pa tudi sam sklad USAGX. Ali je vredno vašega vlaganja dolarjev?

Zlato kot naložba
Zgodovinsko gledano zlato v resnici ni dobra naložba:

Graf cene zlata v ameriških dolarjih

Cena zlata v ameriških dolarjih podatki po YChartsbruto dohodek v primerjavi s prilagojenim bruto dohodkom

Po vrhuncu v zgodnjih osemdesetih letih se je zlato trgovalo pod 600 $ za unčo več kot 20 let in po vzorcu večinoma upadanja do zgodnjih 2000-ih. In medtem ko je zlato v prvi recesiji tega desetletja desetletje razpadalo, je od konca leta 2011 izgubilo 30 % svoje vrednosti.

Toda v zadnjih 15 letih je vrednost zlata presegla vrednost S&P 500 :

Graf cene zlata v ameriških dolarjihCena zlata v ameriških dolarjih podatki po YCharts

To prevedem v USAGX
Na žalost se sklad USAGX ni izkazal tako dobro kot zlato samo:

Grafikon USAGX

povprečni borzni donos v zadnjih 50 letih

USAGX podatki po YCharts

Obstaja nekaj razlogov, zakaj.

Za začetek je rudarjenje drago podjetje in le peščica rudarjev se nagiba k doslednemu spreminjanju zlata v dobiček. Drugič, povpraševanje po zlatu je po naravi ciklično – veliko tržno vrednost zlata poleg njegove temeljne vrednosti za industrijsko in komercialno uporabo določajo tržni špekulanti. In ker se lahko te špekulacije v času gospodarske negotovosti res povečajo, se vrednost delnic, ki so močno odvisne od cene zlata, celo bolj kot od samega blaga zmanjša.

In to vpliva na donose sklada USAGX, ki temelji na vrednosti njegovih delnic.

Drugič, sklad ima precej strm količnik stroškov 1,24%. Glede na stran z dejstvi o skladu USAA je to nekoliko nižje od povprečja kategorije 1,32%, vendar bo to še vedno imelo merljiv vpliv na vaše dolgoročne rezultate, saj bo upravljavec sklada ta odstotek vsako leto odšteval od sredstev sklada, ali se vrednost dvigne ali zniža.

Da, v zgoraj izmerjenem obdobju je USAGX presegel indeks S&P 500, toda kot pravi pregovor, pretekla uspešnost ni zagotovilo za prihodnje rezultate, še posebej, če upoštevate, da je zlato na prelomu 20-letnega spanja vzhajalo iz 20-letnega spanca. stoletja. Če hitro preidemo na vrh borze leta 2007 tik pred veliko recesijo, je bil USAGX precej grozna naložba:

Grafikon USAGX

kako maksimirati roth ira

USAGX podatki po YCharts

Pravzaprav je bila to precej slaba naložba, saj je borza leta 2009 dosegla dno.

Drugi razlog za vlaganje v zlato ali zlate posrednike
En vidik vlaganja v plemenite kovine, o katerem še nismo govorili: varovanje pred inflacijo. To je pravzaprav eden od razlogov, da so cene zlata dosegle vrh v zgodnjih osemdesetih letih:

Graf cene zlata v ameriških dolarjih

Cena zlata v ameriških dolarjih podatki po YCharts

Za plemenite kovine se pogosto šteje, da bodo obdržale svojo vrednost v obdobju visoke inflacije, v času negotovosti pa je bilo to eden od glavnih dejavnikov rasti cene zlata. Ko pa to nekoliko umetno povpraševanje oslabi, kot se je zgodilo v zadnjih nekaj letih ob razmeroma močnem gospodarskem okrevanju v ZDA, cene zlata močno padejo.

neto terjatev, če se amortizacija povrne

Obkrožite ga nazaj na USAGX
To je del tistega, kar poganja 'razcvet' industrije za proizvodnjo zlata. Ko povpraševanje naraste v nebo – s seboj vzamejo cene zlata – proizvajalci zlata pospešujejo proizvodnjo in razvijajo vire, ki morda niso bili dobičkonosni pri nižjih cenah zlata. Ta pristop lahko kratkoročno poveča dobiček, hkrati pa poveča tudi fiksne stroške.

Potem, ko povpraševanje pade in cene spet znižujejo, rudarji utrpijo velike izgube, nekatere le na papirju, saj morajo zapisati vrednost svojih rudnikov, pa tudi nekaj zelo resničnih izgub, povezanih s temi povečanimi fiksnimi stroški, in v najslabšem primeru scenarij, da stroški proizvodnje presegajo ceno, za katero lahko prodajo zlato. To se zgodi v ciklu razcveta/propada:

Graf cene zlata v ameriških dolarjih

Cena zlata v ameriških dolarjih podatki po YCharts

Ta podjetja so na dan 31. marca prvih pet največjih rudarjev v skladu USAGX. Ubilo jih je padanje cene zlata v zadnjih nekaj letih.

je zlato dobra naložba 2020

Izogibajte se temu kot varovanju pred inflacijo ali naložbi
V nekem trenutku v prihodnosti sem relativno prepričan, da bo zlato preživelo še eno časovno obdobje kot vrhunska naložba za borzo. Težava je v tem, da ni zanesljivih napovedovalcev, s katerimi se lahko odločite, kdaj je zlato boljša stava za dolgoročne donose. Čeprav to ne pomeni, da je to nekaj, čemur se morate absolutno izogibati v svojem portfelju, obstaja veliko podatkov, ki jasno kažejo, da to ne bi smelo biti vaša primarna naložba ali celo predstavljati velik odstotek vašega gnezdenega jajca.

Poleg tega – in kar je najpomembneje za obravnavano temo – USAGX ni videti, kot da je vreden posrednik za zlato ali res tako dober sklad za vlaganje v rudarje. Dejstvo je, da koristi, ki jih sklad dobi od majhne peščice 'dobrih' rudarskih podjetij, niti približno ne nadoknadi strašne uspešnosti, ki jo bo večina sektorja verjetno ustvarila sčasoma. Če dodajte 1,24-odstotni letni strošek za privilegij lastništva sklada, vam preprosto ni prav veliko všeč.

Boljša stava? Sklad za plemenite kovine in rudarstvo Vanguard (NASDAQMUTFUND:VGPMX). Omogoča vam podobno izpostavljenost rudarjem zlata in plemenitih kovin/mineralov, vendar po veliko nižji ceni, z razmerjem stroškov 0,25%.^