Vlaganje

Razumevanje diverzifikacije portfelja

Večina ljudi je že slišala stari pregovor: 'Ne daj vseh jajc v en koš.' Logika: če bi se kmet spotaknil, ko bi košaro z jajci vračal iz kurnika, bi lahko končal v neurejenem položaju. Te besede modrosti presegajo kmetijstvo; prav tako odlično zajemajo idejo, da ne tvegate celotnega denarja z eno samo naložbo.

Eden od načinov, kako lahko vlagatelji zmanjšajo tveganje za razbito gnezdo, je diverzifikacija svojega portfelja. Tukaj si oglejte, kaj to pomeni, in tri nasvete, ki vam bodo pomagali hitro diverzificirati svoje naložbe.

Kaj je diverzifikacija portfelja in zakaj je pomembna?

Razpršen portfelj je zbirka različnih naložb, ki se združujejo za zmanjšanje celotnega profila tveganja vlagatelja. Diverzifikacija vključuje lastništvo delnic iz več različnih panog, držav in profilov tveganja ter druge naložbe, kot je npr. obveznice , blago in nepremičnine. Ta različna sredstva delujejo skupaj, da zmanjšajo vlagateljevo tveganje trajne izgube kapitala in celotno nestanovitnost njihovega portfelja. V zameno so donosi iz razpršenega portfelja ponavadi nižji od tistega, kar bi lahko vlagatelj zaslužil če so lahko izbrali eno samo zmagovalno delnico.

Zgornja skupina podjetij je uporabljena kot primer in ni priporočilo.

Kaj spada v raznolik portfelj?

Razpršen portfelj mora vsebovati širok nabor naložb. Številni finančni svetovalci so leta priporočali gradnjo portfelja 60/40, pri čemer bi 60 % kapitala namenili delnicam in 40 % naložbam s fiksnim donosom, kot so obveznice. Medtem so se drugi zavzemali za večjo izpostavljenost delnicam, zlasti za mlajše vlagatelje.Eden od ključev do razpršenega portfelja je lastništvo široke palete različnih delnic. To pomeni, da držite mešanico tehnološke zaloge , zaloge energije , in zdravstvene zaloge,pa tudi nekaj iz drugih industrij. Vlagatelj ne potrebuje izpostavljenosti vsakemu sektorju, ampak bi se moral osredotočiti na posedovanje široke palete visokokakovostnih podjetij. Poleg tega bi morali vlagatelji razmisliti delnice z veliko kapitalizacijo , delnice z majhno kapitalizacijo , dividendne delnice , rast zalog , in vrednostne zaloge .

Poleg lastništva razpršenega delniškega portfelja bi morali vlagatelji razmisliti tudi o lastništvu nekaterih nepovezanih naložb (npr. tistih, katerih cene ne padajo in tečejo z dnevnimi borzni indeksi ). Možnosti razpršitve brez delnic vključujejo obveznice, bančne CD-je, zlato, kriptovalute in nepremičnine.

Trije nasveti za ustvarjanje raznolikega portfelja

Izgradnja raznovrstnega portfelja se lahko zdi zastrašujoča naloga, saj obstaja toliko možnosti za naložbe. Tu so trije nasveti, ki bodo začetnikom olajšali diverzifikacijo.1. Kupite vsaj 10-15 delnic v različnih panogah (ali kupite indeksni sklad)

Eden najhitrejših načinov za izgradnjo razpršenega portfelja je vlaganje v več delnic. Dobro pravilo je imeti v lasti vsaj 10 do 15 različnih podjetij.

Vendar je pomembno, da so tudi iz različnih panog. Čeprav bi bilo morda mamljivo kupiti delnice ducata znanih tehnoloških velikanov in se obrniti na dan, to ni ustrezna diverzifikacija. Če bo poraba za tehnologijo padla zaradi gospodarske upočasnitve ali novih vladnih predpisov, bi lahko delnice vseh teh podjetij upadle enotno. Zaradi tega bi morali vlagatelji poskrbeti, da bodo svoje naložbene dolarje razporedili po več panogah.

Eden od hitrih načinov za to za tiste, ki nimajo časa za raziskovanje zalog, je nakup indeksni sklad . Na primer, anS&P 500indeksni sklad bo poskušal ustrezati uspešnosti S&P 500. Prednost indeksnih skladov je, da pri vlaganju vzamejo veliko ugibanja, hkrati pa ponujajo takojšnjo diverzifikacijo. Na primer, z indeksnim skladom S&P 500 kupujete delnice enega samega sklada, ki vam omogoča izpostavljenost do 500 največjih javnih podjetij v ZDA.

Druga odlična stvar pri indeksnih skladih je, da so njihove pristojbine - znane kot razmerja stroškov - zelo nizke. To je zato, ker z indeksnimi skladi ne plačujete za strokovno znanje upravitelja sklada, ki bo namesto vas raziskoval in izbral naložbe.

2. Del svojega portfelja dajte v fiksni dohodek

Drug pomemben korak pri diverzifikaciji portfelja je vlaganje nekaj kapitala v sredstva s stalnim donosom, kot so obveznice. Čeprav bo to zmanjšalo splošne donose portfelja, bo zmanjšalo tudi splošni profil tveganja in nestanovitnost. Tukaj si oglejte nekaj preteklih podatkov o tveganjih in donosih o različnih modelih alokacije portfelja:

Portfelj mešanica

Povprečni letni donos

Najboljše leto

Najslabše leto

Leta z izgubo

100% obveznice

5,3 %

32,6 %

-8,1 %

14 od 93

80 % obveznic in 20 % delnic

6,6 %

29,8 %

-10,1 %

13 od 93

40 % obveznic in 60 % delnic

8,6 %

36,7 %

-26,6 %

22 od 93

20 % obveznic in 80 % delnic

kaj je s&p 500

9,4 %

45,5 %

-34,9 %

24 od 93

100% zaloge

10,1 %

54,2 %

-43,1 %

26 od 93

Vir podatkov: Vanguard . Povratni podatki od 1926 do 2018.

Čeprav dodajanje nekaterih obveznic zmanjša povprečno letno stopnjo donosa portfelja, se tudi nagiba k zmanjšanju izgube v najslabšem letu in zmanjšanju števila let z izgubo.

Čeprav je izbira obveznic lahko še bolj zastrašujoča kot izbira delnic, obstajajo enostavni načini za izpostavljenost s fiksnim dohodkom. Eden od njih je nakup sklada, s katerim se trguje na borzi ( ETF ).

3. Razmislite o vlaganju dela v nepremičnine

Vlagatelji, ki želijo diverzifikacijo svojega portfelja dvigniti na drugo raven, bi morali razmisliti o dodajanju nepremičnin v mešanico. Nepremičnine so v preteklosti povečale skupni donos portfelja, hkrati pa zmanjšale njegovo splošno nestanovitnost.

Enostaven način za to je vlaganje v nepremičninske investicijske sklade ( REITs ), ki imajo v lasti poslovne nepremičnine, ki prinašajo dohodek. Sektor ima odlične rezultate. V 25-letnem obdobju, ki se je končalo leta 2019, so REIT-ji, merjeni z indeksom FTSE Nareit All Equity REIT, v 15 od teh letih presegli S&P 500 in ustvarili povprečni letni skupni donos v višini 10,9 %.

Več študij je pokazalo, da bo optimalen portfelj vključeval 5- do 15-odstotno razporeditev za REIT. Na primer, portfelj s 55 % delnic, 35 % obveznic in 10 % REIT je bil v preteklosti boljši od portfelja 60 % delnic/40 % obveznic z le nekoliko večjo volatilnostjo, medtem ko se je donosnost portfelja 80 % delnic/20 % obveznic ujemala z manjša volatilnost.

Diverzifikacija zmanjša tveganje za pokanje gnezdenega jajca

Diverzifikacija gre za kompromise. Zmanjša izpostavljenost vlagatelja do ene delnice, industrije ali naložbene možnosti. Čeprav lahko to potencialno zmanjša potencial donosnosti vlagatelja, zmanjša tudi nestanovitnost in, kar je še pomembneje, tveganje slabega izida. Vlagatelji bi morali diverzifikacijo jemati resno. V nasprotnem primeru tvegajo, da prevelika stava ne bo pokvarila njihovih upov, da bodo razširili svoje gnezdo, da bi jih podprli v njihovih zlatih letih.^