Vlaganje

Ulta Beauty Zaslužek: Industrija ličil se vrača

Ulta Beauty (NASDAQ: ULTA)je v svoji zadnji posodobitvi zaslužka imela veliko dobrih novic za vlagatelje. Prihodki in dobički so presegli tempo, ki ga je določila celoletna napoved uprave, zahvaljujoč močnemu povečanju prometa v trgovinah.

Rezultati so bili videti odlični v primerjavi z obdobjem pred letom dni, ko je COVID-19 uničil podjetje. Toda najnovejše meritve Ulte so postavile tudi nove rekorde za podjetje na ključnih področjih, kot je prodaja, s čimer se bo leta 2021 v celoti opomoglo.

Ženska na frizuro v salonu.

Vir slike: Getty Images.

Presenetljiva rast

Veliko presenečenje je bila rast. Analitiki Wall Streeta so ob napovedi iskali 40-odstotno rast prodaje na 1,6 milijarde dolarjev. To povečanje bi pomenilo soliden odboj v primerjavi z lanskim letom, medtem ko bi poslovanje Ulte ohranilo pod ravnijo iz leta 2019.

Namesto tega so prihodki poskočili za 65 % na 1,94 milijarde dolarjev, kar je zlahka preseglo 1,74 milijarde dolarjev, o katerih je družba poročala v poslovnem letu 2019, kar je bila zadnja uspešnost pred COVID-19 v prvem četrtletju. Podjetje je dobilo pomoč od cvetočega segmenta e-trgovine, vendar je bil največji dejavnik 53-odstotni porast prometa strank.Prodaja v primerljivih trgovinah se je v primerjavi z letom 2019 povečala za 7 %, je povedalo vodstvo. 'Iz leta 2020 smo prišli z močnim zagonom v naših prodajnih trendih, povečanju tržnega deleža in razpoloženju potrošnikov,' je v sporočilu za javnost dejal predsednik podjetja Dave Kimbell.

Večja potrošnja

Na zaslužek je vplivalo nekaj pozitivnih dejavnikov, vključno z naraščajočo povprečno porabo, višjimi cenami in nagibom povpraševanja po vrhunskih izdelkih v nišah za ličenje, nego las in nego kože. Bruto dobiček je dosegel 38,9 % prodaje v primerjavi s 37,0 % pred dvema letoma. Podobno visoka je bila operativna marža s 15,8 % v primerjavi s 13,6 %. Na splošno se je čisti dobiček povečal na 230 milijonov dolarjev, kar je odpravilo izgubo iz prejšnjega leta v višini 79 milijonov dolarjev.

Denarni tok je bil močan in Ulta je zaradi naraščajočega povpraševanja obdobje končala v fleksibilnem položaju zalog. 'Ekipa je dala izjemen začetek leta,' je dejala izvršna direktorica Mary Dillon, 's prodajo in zaslužkom, ki sta presegla ravni v proračunskem letu 2020 in fiskalnem 2019 v prvem četrtletju.'Velika nadgradnja obetov

Nova napoved Ulte za proračunsko leto 2021 je veliko močnejša od tistega, ki ga je vodstvo izdalo pred samo tremi meseci. Vodstvo zdaj vidi, da se je prodaja v primerljivih trgovinah povečala med 23 % in 25 % v primerjavi s predhodno napovedjo od 15 % do 17 %. To povečanje pomeni, da se bo veriga več kot v celoti opomogla od pandemije letos in ne prihodnje leto.

Tudi napoved zaslužka je bila močno nadgrajena, saj naj bi operativna marža dosegla 11 % z 9 %. Čeprav je to še vedno nižje od 12,1 % Ulta, o katerem so poročali leta 2019, trend kaže, da ne bo dolgo, preden bo Ulta lahko začela širiti svojo dobičkonosnost.

Vse te dobre novice podjetju dajejo fleksibilnost pri odpiranju novih trgovin prek partnerstva Tarča . Ta pobuda zagotavlja dragoceno pot za rast, vendar naraščajoči promet strank Ulte kaže tudi, da ima njena baza trgovin prostor za razširitev preko trenutnih 1300 lokacij.

Vlagatelji so bili zaskrbljeni, da se bo ta odtis trgovine v naslednjih nekaj letih počasi dvignil. Toda če lahko Ulta še naprej postavlja nove prometne rekorde, lahko vodstvo poleg drugih načrtov rasti cilja na hitrejše zagone trgovin.^