Vlaganje

Ubiquiti: Tehnološki motilec pod radarjem

Rast interneta je nespremenjena že skoraj tri desetletja. Podjetja, ki prodajajo strojno opremo, ki tvori hrbtenico interneta, imenovano omrežna infrastruktura, so opazila dosleden porast povpraševanja. Ena zaloga v tem prostoru, ki jo ne spremljate, je Ubiquiti (NYSE: UI). Leta 2003 jo je ustanovil nekdanji Apple inženir, podjetje poskuša motiti in izpodrivati ​​nekatere starejše ponudnike infrastrukture, kot so Cisco Systems (NASDAQ: CSCO).

Dve roki držita pametni telefon, ki se poskuša povezati z napravo.

Vir slike: Getty Images.

povprečna stopnja donosa na zaloge

Kaj počne Ubiquiti

Trg omrežne infrastrukture ima veliko različnih niš in Ubiquiti deluje v nekaj izmed njih. Ena je strojna oprema Wi-Fi. Njegova linija izdelkov UniFi prodaja visokokakovostno opremo, ki ljudem in podjetjem omogoča dostop do brezžičnih internetnih storitev.

Drug velik segment so kamere in varnostni sistemi. Ubiquiti prodaja pametne kamere in zvonce za pomoč posameznikom in podjetjem pri izboljšanju njihove varnosti. In seveda, vsi ti izdelki se integrirajo tudi v strojno opremo UniFi. Poleg teh izdelkov strojne opreme Ubiquiti svojim strankam ponuja programske aplikacije, tako da lahko IT ekipe nenehno spremljajo njihova omrežja in varnostne sisteme.

Nazadnje, Ubiquiti prodaja strojno opremo ponudnikom internetnih storitev (ISP), da jim pomaga pri distribuciji in spremljanju interneta v svojih skupnostih.Veliki konkurenti, a velika tržna priložnost

Ubiquiti ima veliko konkurentov, med drugim Netgear , Juniper Networks , in Dell Technologies , vendar je njegov glavni konkurent Cisco Systems. Tehnološki velikan je že desetletja vodilni na trgu omrežne infrastrukture. Pravzaprav Cisco trdi, da 85 % internetnega prometa potuje po njegovih sistemih. Podjetje je v zadnjih 12 mesecih doseglo 49 milijard dolarjev prodaje in 10 milijard dolarjev čistega dobička.

ali lahko še prispevam k roth ira 2020

Omenjam Ciscove finance, ker ponazarjajo veliko priložnost, ki si jo želi Ubiquiti. Po podatkih Statista naj bi svetovni trg omrežne infrastrukture do leta 2025 dosegel 227 milijard dolarjev. Ubiquiti služi le majhnemu deležu tega trga in ne deluje na vseh trgih po vsem svetu, vendar je to kljub temu velikanska industrija. Če lahko še naprej prevzema tržni delež od prvotnih podjetij, kot je Cisco, bi Ubiquiti lahko v bližnji prihodnosti razširil svoje poslovanje.

S&p 500 donosnost 2016

Močna rast, vendar visoko vrednotenje

Ko že govorimo o rasti, je Ubiquiti, odkar je leta 2011 izšel na borzo, dosledno rasel svojo najvišjo in končno linijo. Prihodki so v zadnjih 12 mesecih dosegli 1,7 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 555 milijonov dolarjev. 32,6-odstotna neto marža je visoka za podjetje za strojno opremo, zlasti če upoštevamo, da so prihodki v zadnjih 12 mesecih narasli tudi za 38 %.Poleg te dosledne rasti Ubiquiti še naprej vrača denar delničarjem v obliki dividend in odkupov delnic. Njegov dividendni donos znaša okoli 0,5 %, uprava pa je vsako od zadnjih treh let zvišala izplačilo dividend. Povratni odkupi so temelj pri Ubiquitiju. Od leta 2015 se je njegovo število delnic s približno 88 milijonov zmanjšalo na 62,8 milijona, kjer je danes. Če bo Ubiquiti še naprej povečeval konsolidirani dobiček, bo to počasi krčeče število delnic koristilo vlagateljem, saj pomaga povečati Čisti dobiček na delnico in prosti denarni tok na delnico.

UI deli izjemne lestvice

Vir slike: Ycharts.

Kot bi lahko pričakovali, se zaradi močne finančne uspešnosti podjetja Ubiquiti trguje z delnicami po višji ceni. S tržno kapitalizacijo 20 milijard dolarjev je njeno razmerje med ceno in zaslužkom (P/E) 36. To ni noro visok večkratnik, a tudi ni poceni. Vendar pa kot potencialni vlagatelj, če menite, da lahko Ubiquiti še naprej povečuje svoj tržni delež v omrežni infrastrukturi, hkrati pa vrača denar delničarjem z odkupi in dividendami, bo ta P/E 36 morda čez nekaj let videti poceni. Zaradi teh razlogov morda ne bo prepozno za nakup delnic tega tehnološkega motilca.^