Vlaganje

TuSimple Stock: zaloga tovornjakov brez voznika, ki štejeta NVIDIA in Cathie Wood kot vlagatelji

Ogledali si bomo TuSimple (NASDAQ:TSP), ki razvija samovozečo tehnologijo za tovornjake na dolge razdalje. To je verjetno novo ime za številne vlagatelje, saj je 15. aprila izvedla prvo javno ponudbo (IPO).

Podjetje ima nekaj impresivnih vlagateljev in partnerjev. Tehnološki velikan NVIDIA (NASDAQ:NVDA)je bila zgodnja vlagateljica in izbirnik vročih delnic. Cathie Wood je kupovala delnice novega javnega podjetja za dva svoja borzna sklada (ETF) Ark Invest.

Temni tovornjak -- z

Vir slike: Getty Images.

Posel podjetja TuSimple

TuSimple, ustanovljen leta 2015, ima sedež v San Diegu in ima tudi lokacije v ZDA v Tucsonu v Arizoni in Fort Worthu v Teksasu. Poleg tega ima dva obrata na Kitajskem. Eden od njegovih ustanoviteljev, Xiaodi Hou, je njen glavni tehnološki direktor (CTO).

Podjetje je razvilo tisto, kar opisuje kot 'najnaprednejši sistem avtonomne vožnje na svetu, ki je posebej zasnovan za izpolnjevanje edinstvenih zahtev težkih tovornjakov.' Oglašuje, da njegov samovozeči sistem vključuje 'najboljši sistem zaznavanja dolgega dosega v industriji, ki je sposoben locirati in prepoznati predmete do 1000 metrov stran.'Njegov sistem zaznavanja združuje več senzorjev (kamere, LiDAR-je in radarje) s svojo lastniško tehnologijo računalniškega vida. Zbrane informacije nato interpretira lastniška tehnologija umetne inteligence (AI).

TuSimple sodeluje z Navistar International (NYSE: NAV)za proizvodnjo nove linije namensko zgrajenih tovornjakov stopnje 4, razreda 8, opremljenih s samovozečo tehnologijo TuSimple. (4. stopnja se nanaša na petstopenjsko klasifikacijo za sisteme avtonomnih vozil, ki jo je sprejela Nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu. Vozila 4. stopnje so v določenih situacijah popolnoma avtonomna.) Podjetja pričakujejo, da bodo začela proizvodnjo leta 2024. TuSimple management, ki je dejal da so njegovi sistemi za avtonomno vožnjo agnostiki za pogonski sklop, ni razkrilo, ali bodo ti tovornjaki električno gnani, vendar predvidevam, da bodo.

Konec aprila so imeli partnerji 6.775 rezervacij za enega od svojih tovornjakov, medtem ko je bilo konec lanskega leta 4.575 rezervacij. Rezervacije so pri velikih pošiljateljih, prevoznikih in najemodajalcih tovornjakov, vključno s podjetjem Penske Truck Leasing, Schneider National , in ZDA Xpress .TuSimple ima privlačen poslovni model. Njegovo avtonomno tovorno omrežje (AFN) podjetju omogoča ustvarjanje prihodkov, hkrati pa natančno prilagaja svojo tehnologijo in sestavlja kupce za svoje avtonomne tovornjake, ko so na voljo. AFN, ki se je začel izvajati julija 2020, TuSimple opisuje kot 'ekosistem, ki ga sestavljajo avtonomni tovornjaki, digitalno preslikane poti, strateško postavljeni terminali in TuSimple Connect, lastniški sistem za spremljanje avtonomnega delovanja.' Njeni partnerji AFN ob predstavitvi so bili UPS , Penske Truck Leasing, U.S. Xpress in McLane, vodilni ponudnik storitev dobavne verige v ZDA v lasti Warrena Buffetta Berkshire Hathaway . Partnerji izvajajo dostavo tovora na nekaterih poteh v prvi fazi uvajanja AFN v Združenih državah.

Zemljevid ZDA, ki prikazuje trenutne in načrtovane terminale in poti AFN.

Vir slike: TuSimple. Načrti širitve AFN: črna = trenutne poti; modra = kratkoročni načrti širitve (2021); rumena = načrti širitve v prihodnosti (2022-2024). Regulativna pokrajina: najtemneje zelena = L4 avtonomne komercialne operacije zakonite; srednje zelena = zakonito avtonomno testiranje L4; najsvetlejša zelena = predpisi v teku.

naj danes kupim jabolčno zalogo

Podatki o financah in delnicah

TuSimple je šel na borzo po 40 USD na delnico, delnica pa je 15. junija zaključila pri 55,43 USD, tako da je v dveh mesecih od IPO 15. aprila pridobila 38,6 %. Tržna kapitalizacija delnice je 15. junija 11,6 milijarde USD.

Družba je 10. maja objavila prvo četrtletno poročilo kot javna oseba. V prvem četrtletju 2021 je ustvaril prihodek v višini 944.000 dolarjev, kar je več kot trikratno povečanje v primerjavi z obdobjem pred letom dni in 28 % več kot v prejšnjem četrtletju. Rast je poganjala povečana uporaba voznega parka podjetja in njegovih partnerskih flot, ki jih uporablja za dopolnjevanje svojih zmogljivosti, za dostavo tovora za stranke.

Kot bi pričakovali za tehnološko podjetje, ki je še vedno v fazi razvoja, TuSimple ni dobičkonosen. V prvem četrtletju je zabeležila neto izgubo v višini 389,3 milijona dolarjev, čeprav je velik del te izgube - 326,9 milijona dolarjev - posledica spremembe poštene vrednosti obveznosti za nakupne bone. Izguba iz poslovanja podjetja je bila bolj sprejemljiva 58,6 milijona dolarjev, za svoje poslovanje pa je porabilo gotovino v višini 46,7 milijona dolarjev. V veliki meri zahvaljujoč svoji IPO, ki je prinesla več kot milijardo dolarjev, je imela več kot 1,5 milijarde dolarjev gotovine in denarnih ustreznikov, ko je maja objavila rezultate v prvem četrtletju.

TuSimple je predvidel prihodke v letu 2021 v razponu od 5 do 7 milijonov dolarjev in dejal, da pričakuje, da bo leto končal z denarno pozicijo več kot 1,3 milijarde dolarjev.

Vrhunski vlagatelji

TuSimple-jevi strateški vlagatelji so poleg Navistarja Volkswagen 's(OTC:VWAGY)podjetje s težkimi tovornjaki Traton, ki je v postopku prevzema Navistarja; UPS; Union Pacific; Dobro leto; in ameriški Xpress.

Specialist za grafično procesno enoto (GPU) NVIDIA je bil eden od prvih vlagateljev TuSimple. Leta 2017 je sodeloval v krogu financiranja za več kot 20 milijonov dolarjev za TuSimple, ki vključuje nekatere tehnologije NVIDIA v svojo tehnologijo za samostojno vožnjo, kot sem takrat zapisal. Njegova naložba v TuSimple je bila prva naložba NVIDIA v prostor za samovozeče tovornjake.

Cathie Wood je začela kupovati delnice TuSimple na dan IPO podjetja in je povečala svoj nakup, potem ko je podjetje maja poročalo o rezultatih v prvem četrtletju. Delnica je 28. največji delež podjetja Ark Innovation, ki predstavlja 1,22 % njegove vrednosti od 14. junija. In je 22. največji delež v Ark Autonomous Technology & Robotics ETF, ki predstavlja 1,56 % njegove vrednosti na isti datum. Dva Arkova ETF-ja imata skupaj približno 2,2 % delnic TuSimple.

Dolga vzletno-pristajalna steza (ali avtocesta, bolj primerno) za rast

TuSimple ima izjemen potencial za dolgoročno rast. Svetovna industrija tovornega prometa po podatkih podjetja ustvari prihodke v višini 4 bilijone dolarjev na leto.

Številka velikosti svetovnega trga TuSimple je smiselna glede na ameriške statistike Ameriškega združenja tovornjakov. Leta 2019 so tovornjaki prepeljali skoraj 73 % vse tonaže domačega tovora, kar je po podatkih ATA ustvarilo prihodek v višini 791,7 milijarde dolarjev ali več kot 80 % skupnih izdatkov za tovor v državi. Zaradi teh številk je enostavno razumeti, zakaj se pogosto reče, da je 'tovorni promet življenjska sila ameriškega gospodarstva.'

Obstaja nekaj očitnih katalizatorjev, ki bi morali spodbuditi podjetja po vsem svetu, da svoje tradicionalne tovornjake zamenjajo s samovozečimi, vključno s prihranki stroškov, povezanimi z redko uporabo voznikov (morda sčasoma sploh ne) in s tem, da so njihovi tovornjaki udeleženi v manj nesrečah. . Statistični podatki dejansko kažejo, da je velika večina prometnih nesreč posledica voznikovih napak, ki so posledica takšnih stvari, kot so raztresenost, zaspanost ali kako drugače prizadeti.

Eden od glavnih katalizatorjev za prevzem avtonomnih tovornjakov morda ni tako očiten: podjetja v ZDA, Evropi in drugih regijah imajo že vrsto let težave pri iskanju usposobljenih voznikov tovornjakov. Na nekaterih območjih se je lani zmanjšalo pomanjkanje voznikov zaradi pandemije COVID-19, vendar naj bi se ta kriza letos znova poslabšala, navaja Mednarodna zveza za cestni promet (IRU). 'Demografska časovna bomba' je, kako ta organizacija označuje dejstvo, da je povprečna starost poklicnih voznikov tovornjakov po vsem svetu zdaj blizu 50 let.

Parkirajte TuSimple na seznamu za spremljanje delnic

Delnice TuSimple si zaslužijo mesto na opazovalnih seznamih vlagateljev v rast, ki so zadovoljni s podjetji, ki še niso dobičkonosna. Podjetje deluje v prostoru z ogromnim potencialom rasti, ima veliko vrhunskih partnerjev in vlagateljev ter ima zajeten denarni položaj.

Seveda obstajajo tudi druga podjetja, ki upajo, da bodo dobila del tega, kar obljublja ogromen trg za avtonomne tovornjake, zato bodo morali vlagatelji spremljati konkurenco. Toda zdi se, da je TuSimple na pravi poti, da bo prvi korak v vesolju. Kot je zapisano v svojem pismu delničarjem v prvem četrtletju: „Naše dojemanje 1000 metrov nam je omogočilo, da smo edino [avtonomno] tovorno podjetje, ki prikazuje avtonomno delovanje tako na površinskih ulicah kot na avtocestah do 75 mph, kar nas postavlja kot industrijo voditelj.'^