Vlaganje

Drugo četrtletje AT&T je bilo propadlo

Kot večina podjetij, AT&T (NYSE:T)je v drugem četrtletju negativno vplivala pandemija COVID-19. Zaustavitve, namenjene zajezitvi širjenja bolezni, niso le otežile poslovanje s potrošniki; težko je bilo tudi nabaviti zaloge, opremo in osebje, potrebne za zagotavljanje poslovno usmerjenih storitev. Vlagatelji so bolj ali manj vedeli, da bo tako.

Vendar pa so bile številke AT&T v drugem četrtletju celo šibke na področjih, kjer bi morale biti spodobne. To so televizija, internet in potrošniška brezžična povezava. Z milijoni ljudi, ki so učinkovito ujeti doma, video zabava še nikoli ni bila tako tržna. Prav tako z milijoni zaposlenih, ki zdaj delajo doma, zanesljiva širokopasovna storitev še nikoli ni bila tako ključna. In mobilni telefoni? V zvezi z izbruhom koronavirusa ni ničesar, kar bi moralo omejiti njihovo uporabo.

Morda težave podjetja presegajo oviro COVID-19.

Kartica s seznamom razvrstitev od odličnega do slabega. Slabo je odkljukano

Vir slike: Getty Images.

Razočarljive številke

Kot je bilo mogoče pričakovati, se je skupina WarnerMedia družbe AT&T v trimesečnem obdobju, ki se je končala prejšnji mesec, s težavo. Ker so kinodvorane ves čas večinoma zaprte – pri nas in v tujini – je bil njen filmski posel večinoma zapuščen. Animirani Scoob! Flick je bila uspešna izdaja neposredno za potrošnike (pretočna), vendar lahko studio naredi le toliko, da bi izravnal nepričakovano zaprtje filmskih hiš.Razen mehke točke WarnerMedia niso bili ravno filmi Warner Brothers. Njena podružnica Home Box Office (HBO) je zabeležila 5-odstotni padec prihodkov, medtem ko je vrh oddelka Turner padel za 12%. Izguba oglaševalskega posla je predstavljala velik del tega nazadovanja, vendar ne vsega in zagotovo ne za vrh HBO-ja. Ta delitev je povezana s kabelskimi naročninami in bi jo morala dopolniti konec maja, ko je lansiral HBO Max. Rezanje vrvice še naprej boli glava.

Kljub temu je videti, da je AT&T največja žrtev gibanja za rezanje kablov v zadnjem četrtletju. Med DirecTV, kablom U-Verse in možnostmi pretakanja, vključno z AT&T TV, je podjetje izgubilo (na neto osnovi) 954.000 plačilnih strank. Prihodki od video razvedrile so se zmanjšali za 12 % z 8 milijard dolarjev v istem četrtletju leto prej na slabih 7 milijard dolarjev v zadnjem četrtletju.

To je izjemno preprosto zato, ker ljudje še nikoli v življenju niso uživali več televizijskih medijev kot v zadnjih mesecih. Pravkar so gledali veliko manj televizije, ki jo ponuja AT&T.Širokopasovna storitev telekomunikacijskega giganta je trpela tudi v zadnjem četrtletju, v času, ko je bil hitri internet kritična rešilna bilka za zunanji svet. Izguba 102.000 širokopasovnih uporabnikov je privedla do rahlega padca prihodkov, čeprav je v obrambo 159.000 širokopasovnih uporabnikov AT&T tehnično veljalo za preklicanih, čeprav še vedno prejemajo storitev. Zaveza AT&T, da bo naročnike, ki jih neposredno prizadene COVID-19, ohranila povezani s spletom, jih je ohranila na spletu. Obe podjetji bi lahko dosegli pomembnejše udarce prihodkov, če AT&T ne bi uspel naložiti višjih cen svojim strankam, ki plačujejo.

Tudi njegova brezžična storitev je glede na okoliščine pokazala čudno šibkost v drugem četrtletju. Medtem ko je njegovo skupno število servisiranih povezanih naprav naraslo na impresivnih 171,4 milijona, se je njegovo skupno število dejanskih postpaidnih strank zmanjšalo s 75,5 milijona v drugem četrtletju 2019 na 74,9 milijona v zadnjem četrtletju. To je bilo tudi nižje od 75,1 milijona naročniških strank, ki jih je AT&T služil ob koncu prvega četrtletja. Rast predplačniških strank ni izravnala tega izčrpavanja, krčenje prihodkov na uporabnika pa je povzročilo rahlo zatišje prihodkov od mobilnosti. In spet, to je v času, ko so zaradi zaklepanja zaradi koronavirusa težko nakupovati alternativnega ponudnika storitev. Dovolj potrošnikov je našlo pot.

Evo, kako so se prihodki za vsako od ključnih enot podjetja razčlenili v zadnjem četrtletju, s primerjavo z drugim četrtletjem 2019 in prvim četrtletjem 2020.

Qtr. Konec 30.6.19 Qtr. Konec 31.3.20 Qtr. Konec 30.6.20 Sprememba (YOY) Sprememba (QOQ)
Video zabava 8.035 $ 7.395 $ 6.976 $ (13,2 %) (5,7 %)
Hitri internet 2.109 $ 2.109 $ 2.092 $ (0,8 %) (0,8 %)
Storitev mobilnosti 13.824 $ 13.968 $ 13.669 $ (1,1 %) (2,1 %)
Oprema za mobilnost 3.468 $ 3.434 $ 3.480 $ 0,3 % 1,3 %
Poslovne storitve 6.607 $ 6.332 $ 6.374 $ (3,5 %) 0,7 %
Turner 3.410 $ 3.162 $ 2.988 $ (12,4 %) (5,5 %)
Domača blagajna 1.716 $ 1.497 $ 1.627 $ (5,2 %) 8,7 %
Warner Bros. 3.389 $ 3.240 $ 3.256 $ (3,9 %) 0,5 %

Podatki iz četrtletnika AT&T poročilo o finančnih in poslovnih trendih . Vse številke v dolarjih so v milijonih. YOY = medletno, QOQ = četrtletje v četrtletju

Morda najbolj zaskrbljujoče je to, da je težko pričakovano HBO Max je bil predstavljen kot način, da bi nekatere telefonske in kabelske načrte AT&T naredili lepše z vključitvijo brezplačnega dostopa do storitve, čeprav le za omejen čas. Zdi se, da potrošniki niso grizli. Podjetje pravi, da je bilo na HBO Max prijavljenih 4,1 milijona naročnikov mesec dni po lansiranju 27. maja, kar je impresivno ... nekako. Samo 3 milijone je bilo maloprodajnih naročnikov. Preostalih 1,1 milijona (daj ali daj) se je štelo za veleprodajne naročnike, ki so že imeli drugo storitev AT&T. Za perspektivo je IMA Research to ocenila Walt Disney 's(NYSE: DIS)Pretočna storitev Disney+ je imela v prvih petih dneh 15 milijonov naročnikov. Mnogi so se udeležili brezplačne testne vožnje Disney+, vendar se je zdelo, da se je večina prijavila. Disney je v začetku februarja poročal, da je imel Disney+ do konca prvega fiskalnega četrtletja decembra – približno mesec dni po začetku – imel 26,5 milijona plačljivih strank. In za razliko od AT&T, Waltu Disneyju tudi te storitve ni bilo treba združiti z drugo, da bi bila bolj tržna.

Bistvo problema

Poslovno usmerjene storitve AT&T dobijo vozovnico. Tudi Warnerjev filmski posel dobi nekaj takega kot posel s filmi premium na zahtevo je za vse še nekaj relativno novega; množičnega zapiranja kinodvoran nihče ni mogel predvideti. Toda njegove televizijske, širokopasovne in potrošniške brezžične orožje bi morale vsaj ohraniti svoje mesto v zadnjem četrtletju. Niti tega niso mogli storiti, saj so postavili eno obsežno vprašanje: Kaj je šlo narobe?

Podjetje se lahko sooča z več kot enim kamenom spotike. Bom pa ponovil dve največji Sem že omenil . Eden od njih je oblikovanje cen, zlasti njegovih video storitev. Drugo je pakiranje ali način, kako so njegove televizijske storitve povezane z drugimi storitvami AT&T. Številne stranke AT&T že izpolnjujejo pogoje za brezplačen dostop do HBO Max in tega ne vedo, medtem ko so novinci zmedeni glede tega, kako skleniti pogodbo o tem.

Vendar pa cena in premisa združevanja veljata tudi za ne-televizijske izdelke podjetja – in sicer za brezžične in širokopasovne povezave. Storitve AT&T niso slabe, vendar stranke očitno najdejo nekaj bolj prepričljivega. Cena in zaznana vrednost sta lahko velika dejavnika. Ne bodite presenečeni, če boste videli več podobnih slabih rezultatov, dokler AT&T ne poenostavi svoje združevanje in na koncu naredi svoje izdelke cenovno ugodnejše na način, kako jih potrošniki dejansko želijo kupiti.^