Vlaganje

Ta trend bo prevladoval na borzi naslednjih 10 let

Eden najboljših trendov, na katerega bi lahko stavili v naslednjem desetletju, bi lahko bilo vse večje sprejemanje tehnologij trajnostne energije – zlasti obnovljive energije in električnih vozil (EV). Stroški za oba še naprej padati , spodbude so močne, v letu 2020 pa je prišlo do velikega pritiska v javni politiki in ciljih podjetij k cilju ogljične nevtralnosti.

Razmišljanje o dolgoročnih trendih pomaga določiti namen naložbene strategije. Številni vlagatelji so v zadnjem desetletju zaslužili veliko denarja s preprostim prepoznavanjem več rastočih trendov – vsi so bili v veliki meri zgrajeni na večjem in hitrejšem internetu. Tako kot so programska oprema, pametni telefoni in pretakanje definirali leta 2010, bi lahko bila trajnost najboljša naložba leta 2020. Razčlenimo nekaj različnih pristopov k pridobivanju dobička iz tega naraščajočega megatrenda.

Moški s klobukom gleda navzgor proti vrsti vetrnih turbin.

Vir slike: Getty Images.

Trend, pripravljen na preboj

Ciljni datumi za zmanjšanje emisij se razlikujejo. Številna podjetja so si zastavila srednjeročne cilje za doseganje zmanjšanja do določene točke do leta 2025 ali celo 2030, vendar se zdi, da je najbolj priljubljen cilj doseči ogljično nevtralnost do leta 2050. Ali se bo to zgodilo ali ne, bo močno odvisno od tega, kaj se bo zgodilo v naslednjem desetletju. , ugotavlja Mednarodna agencija za energijo (IEA). 'Neto nič do leta 2050 je odvisno od potiskanja čiste tehnologije brez primere do leta 2030,' pravi agencija Neto nič do leta 2050 poročilo.

IEA ocenjuje, da bo svetovno gospodarstvo do leta 2030 za 40 % večje, vendar bo moralo porabiti 7 % manj energije kot zdaj, da bo ostalo na poti k skupnemu cilju do leta 2050. To se morda sliši nemogoče, vendar ni. Kot pojasnjuje poročilo, 'vse tehnologije, potrebne za doseganje potrebnih globokih zmanjšanj globalnih emisij do leta 2030, že obstajajo, politike, ki lahko spodbujajo njihovo uporabo, pa so že dokazane.' Podobno je predsednik Biden določil leto 2030 kot cilj za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v ZDA za vsaj 50 % glede na raven iz leta 2005.Strategija dohodka

Čeprav je dokaj jasno, da svet pospešuje svoj energetski prehod od fosilnih goriv k obnovljivim virom energije, je izbira pravih naložb za izkoriščanje tega premika lahko zastrašujoča naloga. Konec koncev energetska industrija vključuje proizvodnjo električne energije, industrijsko proizvodnjo, transport, stanovanjsko, komercialno uporabo in druge kategorije.

Dohodkovni vlagatelji se lahko nagibajo k komunalnim podjetjem, ki plačujejo dividende, kot so NextEra Energy , Energija gospodstva , oz Duke Energy . Obstaja tudi kategorija podjetij, ki financirajo projekte obnovljivih virov energije, z imeni, kot so Hannon Armstrong.

Podobno, Brookfield Renewable (NYSE:BEP)je eno največjih podjetij za obnovljive vire energije v ZDA. Večino svojega zaslužka razdeli vlagateljem prek dividend, vodstvo pa si je zadalo cilj povečati izplačilo dividend za 5 % do 9 % letno.Poraba nafte in premoga bi se morala še naprej zmanjševati, vendar bo zemeljski plin verjetno še naprej igral ključno vlogo kot vir energije, ki dopolnjuje obnovljive vire energije. Morgan otroci je plinovodni velikan z več kot 6-odstotnim dividendnim donosom po trenutnih cenah delnic in odlično bilanco stanja, ki bi se lahko dobro ujemala z bolj čistimi delnicami obnovljivih virov energije.

Strategija rasti

Za vlagatelje, ki so tolerantni na tveganja, je lahko vlaganje v delnice rasti odličen način za izpostavljanje portfelja navzgor. Podjetja kot SolarEdge Technologies in Enphase Energy so bile nekatere izmed najbolj uspešnih delnic v zadnjih nekaj letih. Ta podjetja proizvajajo pretvornike, sisteme za shranjevanje energije in komponente za uporabo sončne energije. Povpraševanje po njih je raslo v tandemu z rastjo svetovne industrije sončne energije. V naslednjih 10 letih bodo manjša podjetja z večjim potencialom všeč Sun Power bi lahko bil še boljši način za vlaganje v solarni boom.

Druge možnosti za izkoriščanje zelene energije vključujejo tudi druge možnosti, ki so pod radarjem Array Technologies , vodilni pri zemeljskih solarnih sledilnih napravah , in TPI kompoziti , največji neodvisni proizvajalec vetrnih lopatic na svetu.

Poleg tega bi lahko proizvajalci električnih vozil in z njimi povezane infrastrukture bili zelo primerni za številne portfelje. Tesla je bila najbolj uspešna delnica z veliko kapitalizacijo v letu 2020. Ostaja vodilna v industriji električnih vozil, vendar obstaja argument, da novi igralci bi lahko bili še boljša naložba za naprej . Od starih avtomobilskih proizvajalcev, kot je Ford za zaračunavanje infrastrukturnih podjetij, kot so ChargePoint do prihajajoči proizvajalci EV s čisto igro všeč Lucidna skupina - obstaja veliko razburljivih načinov za vlaganje v povečano uporabo EV.

Diverzifikacija še nikoli ni bila lažja

Ne glede na vaš profil tveganja je pristop košarice pri vlaganju v trajnost verjetno najboljša strategija za zaščito vašega portfelja pred slabimi stranmi, hkrati pa ga izpostavite morebitnim zvišanjem. Nekateri vlagatelji morda verjamejo, da je z vetrno energijo več dobička kot s sončno energijo, dajejo prednost vodikovim gorivnim celicam pred električnimi vozili ali vidijo več prednosti v stisnjenem zemeljskem plinu kot pri utekočinjenem zemeljskem plinu. Lepota današnjega vlaganja je v tem, da lahko kupite delnice, sklade, s katerimi se trguje na borzi, ali indeksne sklade z malo ali brez provizij. Ta nizkocenovna struktura olajša diverzifikacijo in povprečje dolarskih stroškov na pozicije skozi čas.

Do leta 2030 bo svet videti precej drugačen kot danes. Zamisel, da bo sektor čiste energije še naprej rasel v prihodnosti, se zdi ena najvarnejših stav.^