Vlaganje

Ta delnica bi lahko padla

Priznajmo si... borza že nekaj časa ni bila normalna - karkoli že to pomeni. Še pred pandemijo je razmerje med ceno in prodajo (P/S). povprečne zaloge na S&P 500 indeks je bil 2,36. To je veliko višje od 1,77 tik preden je počil dotcom balon.

Zdaj je 3.19. Tudi obseg trgovanja se je močno povečal.

Če pride do zloma, ne bodo zdrobljene le visokoleteče delnice kompozita Nasdaq. Tam je podjetje Nasdaq, Inc. (NASDAQ: NDAQ)prihaja. Ima močan tržni položaj in odlično vodstvo. Toda zgodovina kaže, da ni imun, ko se bujnost na borzi spremeni v strah.

Oseba pred borznim odborom, ki kaže, da trg upada.

Vir slike: Getty Images.

koliko davka plačaš na delnice

Ni tako raznoliko, kot se zdi

Segment tržnih storitev je v zadnjem desetletju predstavljal dve tretjini prihodkov podjetja. To je del podjetja, ki obravnava trgovanje z delnicami, opcijami in drugimi sredstvi. To je predvsem tisto, po čemer je podjetje znano.Enota za korporativne platforme ponuja storitve kotacije za podjetja – tako javna kot zasebna – za zbiranje kapitala. Tu se obravnavajo začetne javne ponudbe in nove kotacije.

Druge enote sta investicijska inteligenca in tržna tehnologija. Prvi zagotavlja podatke in analitiko, drugi pa ponuja tržno infrastrukturo in tehnologijo. Nasdaq je slednjega okrepil v začetku tega leta, ko je kupil ponudnika programske opreme za boj proti finančnim kriminalom Verafin. Gre za tip sosednjega trga, kjer upa, da se bo v prihodnje razširil.

Segment 1. pol leta 2021 Odstotek prihodka Medletna rast
Tržne storitve 2,0 milijarde dolarjev 66 % 5,7 %
Korporativne platforme 309 milijonov dolarjev 10 % 21,7 %
Investicijska inteligenca 521 milijonov dolarjev 17 % 22,9 %
Tržna tehnologija 217 milijonov dolarjev 7 % 31,5 %

Vir podatkov: Nasdaq. YoY= leto v leto.Čeprav predstavljajo štiri ločene poslovne enote, so vse povezane s tržno dejavnostjo. Če trg pade za daljše obdobje, se bo z njim verjetno zmanjšal obseg trgovanja, novi seznami in povpraševanje po podatkih.

V propadu dotcomov se je obseg trgovanja od leta 2000 do 2001 zmanjšal za 8 %, delnice pa so padle za več kot 50 % od vrha do najnižje vrednosti. Podobno se je v času velike recesije zmanjšalo število podjetij, ki kotirajo na borzi, prav tako tudi novih kotacije. To je prispevalo k 70-odstotnemu padcu tečaja delnic.

je etf vzajemni sklad

Vlagatelji morda ignorirajo to zgodovino. Delnica se trenutno trguje z največjim večkratnikom prodaje od tik pred zlomom borznega trga leta 2008.

Tabela razmerja NDAQ PS

Razmerje NDAQ P/S podatki po YCharts.

Dejavnost cveti, a kako dolgo?

Wall Street je optimističen, ker je poslovanje spet robustno. V prvi polovici leta 2021 je trgovanje z delnicami in opcijami ter kotiranje novih podjetij eksplodiralo nad ravnmi pred pandemijo.

ali se delnica, ki je umaknjena, vrne
Obdobje Povprečni dnevni obseg ameriških delniških opcij Povprečni dnevni obseg delnic, ki kotirajo v ZDA Skupni novi oglasi na trgu Nasdaq
1. pol leta 2021 37,3 milijona 12,6 milijarde 511
1. pol leta 2020 26,0 milijona 11,7 milijarde 111
1. pol leta 2019 17,3 milijona 7,22 milijarde 140
1. pol leta 2018 18,2 milijona 7,23 milijarde 151

Vir podatkov: Nasdaq.

Kombinacija povečanega zavarovanja za primer brezposelnosti in stimulativnih pregledov je zagotovila vžig. Špekulativna blaznost glede delnic memov in družb za prevzem posebnih namenov (SPAC) je prinesla plamen. Skupaj sta privedla do veliko močnejše rasti od 2 %, ki je bila v povprečju v 10 letih do leta 2020.

Obdobje Prihodki Rast
1. pol leta 2021 3,1 milijarde dolarjev 11,4 %
1. pol leta 2020 2,8 milijarde dolarjev 31 %
1. pol leta 2019 2,1 milijarde dolarjev (3,6 %)
1. pol leta 2018 2,2 milijarde dolarjev enajst %

Vir podatkov: Nasdaq.

Obstajajo že znaki, da raven aktivnosti upada. V poročilu o dobičku družbe v drugem četrtletju so prihodki v segmentu tržnih storitev upadli za 23 % v primerjavi s četrtletjem. Vodstvo je na konferenčnem klicu izpostavilo močne številke za prvo polovico leta, pri čemer je večinoma zaobišlo zaporedno upadanje.

Ta sedi ven

Nikoli ne bi priporočal stav proti podjetju. Zaloga se je v zadnjih treh letih podvojila in se je v zadnjem desetletju povečala za skoraj 800 %. Poleg tega je izvršna direktorica - Adena Friedman - desetletje preživela v podjetju, ki je vodila svojo enoto podatkovnih izdelkov, nadzirala več prevzemov in služila kot glavni finančni direktor. Nato je pomagala vzeti Skupina Carlyle javnosti, preden se je vrnil na Nasdaq kot glavni operativni direktor.

najboljše lovsko letalo na svetu 2015

Pogled na posel iz vseh zornih kotov, vključno s strani stranke, jo je verjetno pripravil na skoraj vse. Ampak smo v edinstvenih časih. In mislim, da delnice določajo cene v tržnem okolju, ki verjetno ne bo trajalo večno. To je podjetje, ki bi ga rad imel, vendar le po precej nižji ceni.^