Vlaganje

Ta pogodba o naravnih virih ima napisano Kitajsko

Čez vikend Brookfield Asset Management (NYSE: BAM)objavila, da je in njena podružnica Brookfieldovi infrastrukturni partnerji (NYSE: BIP)prodajajo podjetje Longview Timber Weyerhaeuser (NYSE: WY)za 2,65 milijarde dolarjev. Posel je obsegal 645.000 hektarjev visokokakovostnih gozdov na severozahodu Pacifika. Čeprav se ta lesna sredstva nahajajo v ZDA, kot boste videli, se ta posel nanaša na Kitajsko.

Preden pridemo do tega, poglejmo, kaj prodaja Brookfield. Podjetje Longview Timber je prvotno prevzelo leta 2007 skupaj s pripadajočimi sredstvi za proizvodnjo papirja in embalaže. V tistem času je bil Longview v težavah, ko se je gospodarstvo začelo obračati in Brookfieldu je uspelo prestrukturirati posel tako, da je ločil sredstva za lesna zemljišča od proizvodnih dejavnosti in nato preobrnil poslovanje proizvodnih sredstev. Mimogrede, Brookfield je ta sredstva za papir in embalažo prodal v ločenem poslu čez vikend za 1,025 milijarde dolarjev.

Brookfield ima zgodovino pridobivanja kompleksnih sredstev, odklepanja vrednosti in nato ustvarjanja izjemnih donosov za vlagatelje. V tem primeru Brookfield prodaja lesna sredstva v času, ko so lesna sredstva vroča. Za perspektivo je Brookfield leta 2007 plačal 3.150 $ na hektar za gozdove Longview Fiber in jih je lahko prodal za približno 4.100 $ na hektar, kar je na vrhunskem trgu.

Za vlagatelje v Brookfield Asset Management je ta posel le še en primer zmožnosti podjetja, da sledi nasvetu Warrena Buffetta, da 'bodi strah, ko so drugi požrešni, in bodi pohlepen, ko se drugi bojijo.' To je podjetju omogočilo več kot 370-odstotni donos v zadnjem desetletju, medtem ko je S&P 500 pravkar vrnil 65-odstotni donos.

Del njegovega uspeha je bil v odcepitvi podjetij, ki se ukvarjajo s čisto igro, kot je Brookfield Infrastructure, kar ji daje odličnega partnerja za sklepanje poslov. Brookfieldu je uspelo parkirati del lesnih zemljišč v Brookfield Infrastructure, dokler sredstva niso bila pripravljena za sečnjo. Čeprav ta posel označuje izstop sredstev za lesna zemljišča iz portfelja Brookfield Infrastructure, omogoča podjetju, da ponovno vloži izkupiček posla v sredstva, ki ustvarjajo višje stopnje donosa. V zadnjem času je to vključevalo cestninske ceste v Južni Ameriki, avstralsko železniško in pristaniško infrastrukturo ter komunalna sredstva po vsem svetu. Posel z lesom nikoli ni bil popolnoma primeren za bolj urejeno poslovno mešanico, zato je bila za podjetje večja vrednost, če bi ga prodala strateškemu kupcu.Ta strateški kupec, Weyerhaeuser, zbira sredstva na obalni lokaciji, ki omogoča lažji dostop do azijskih trgov. To je res ključ do tega posla in zakaj so ti hektarji vredni veliko več kot gozdovi, ki se nahajajo drugje v ZDA. Kot lahko vidite v naslednjih grafikonih, je Kitajska hitro povečala svoj uvoz severnoameriškega lesa:

kako poslovne banke služijo denar

Vir: Plum Creek Predstavitev investitorja (povezava odpre PDF)Čeprav je Kanada očitno vodilna v smislu ponudbe, se sooča z veliko grožnjo zaradi hrošča gorskega bora. Na diapozitivu, ki sledi, lahko vidite, kako uničujoče je to za kanadska gozdna območja:

Vir: Predstavitev investitorja Plum Creek

To pomeni priložnost za lastnike lesnih zemljišč na pacifiškem severozahodu. Zato je strateška lokacija teh sredstev pomembna, saj povečuje položaj Weyerhaeuserja v regiji za 33 % na skupno 2,6 milijona hektarjev. Ne samo to, ampak se zelo dopolnjujejo in so v bližini obstoječih hektarjev podjetja.

Za perspektivo ima Weyerhaeuser v lasti skoraj toliko skupnih hektarjev na pacifiškem severozahodu kot Rayonier (NYSE: RYN)ima v svojem celotnem portfelju in precej nad skoraj 390.000 hektarji, ki jih ima na pacifiškem severozahodu. Weyerhaeuser je tudi precej nad 2. lastnikom lesnih zemljišč Plum Creek ( NYSE: PCL.DL )ki ima le 471.000 hektarjev na severozahodu Pacifika. Ti na novo pridobljeni hektarji resnično postavljajo Weyerhaeuser v lastno ligo, ko gre za premoženje na strateškem pacifiškem severozahodu.

Torej, kako pomembna je Kitajska za celoten severnoameriški trg dobave lesa? Po ocenah Plum Creeka kitajsko povpraševanje predstavlja približno 5–7 % severnoameriškega trga lesa. To pomeni približno 200.000 začetkov stanovanj, zato je lastništvo lesnih zemljišč z dostopom do izvoznih trgov tako pomembno za Rayonier, Weyerhaeuser in Plum Creek.

Medtem ko Weyerhaeuser za ta dostop plača precejšen peni, bi se moral dolgoročno izplačati, saj Kitajska uvaža več lesa, čeprav je kanadska ponudba še vedno omejena. Ta dinamika ponudbe in povpraševanja je očitno v prid lastnikom lesnih zemljišč Pacific Northwest. Še bolje za vlagatelje je, da medtem ko čakajo, da se ta dolgoročni trend razvije, dobijo tudi lepo kratkoročno spodbudo, ker posel takoj poveča denarni tok, kar podjetju omogoča, da poveča dividende na 0,22 $ na delnico. Na splošno je to zelo soliden dogovor za Weyerhaeuserja.^