Vlaganje

To je morda najhujša nočna mora Janet Yellen

Prejšnji mesec je ameriška centralna banka Federal Reserve objavila, da bodo njeni letni testi izjemnih situacij na največjih ameriških bankah vključevali scenarij padanja cen in plač v gospodarstvu oziroma deflacije.

Deflacija je strašljiv predlog za centralne bankirje in vlagatelje in dejstvo, da jo Fed vključuje v letošnje teste izjemnih situacij, pomirja, da bodo testi tako temeljiti, vendar je tudi strašljiv znak, za katerega menita Janet Yellen in Co. deflacija je lahko na obzorju.

Zakaj je deflacija tako strašljiva?
Natančni mehanizmi deflacije niso popolnoma razumljeni in sodobni ekonomisti se še vedno prepirajo, ali je deflacija vzrok gospodarskih sporov ali le njihov simptom. V obeh primerih je deflacija močno povezana z zelo zahtevnimi gospodarskimi časi.

Teoretično deflacijo povzroča bodisi padec cen, ki ga povzroča manjše povpraševanje, nenadno povečanje ponudbe denarja ali tehnološki napredek, ki znižuje proizvodne stroške. Ko cene padajo, trpijo blagovna podjetja, ker se cena blaga, ki ga prodajajo, zniža, kar zmanjšuje dobičke. Deflacija povzroči, da podjetja vseh vrst plačujejo višje realne plače za svojo delovno silo, zaradi česar je vodstvo prisiljeno znižati plače ali odpustiti delavce, da bi izravnalo upad cenovne moči. Trpijo tudi posojilojemalci, saj znesek, ki ga morajo odplačati, postane višji glede na inflacijo prilagojeno vrednost, kot so prvotno pričakovali, ko so najeli posojilo.

ali ljudje še vedno uporabljajo potovalne čeke

Deflacija, ki jo poganja tehnološki napredek, je tema, o kateri se veliko bolj razpravlja, in jo je mogoče obravnavati kot pozitiven pojav za potrošnike in podjetja zaradi nižjih cen skupaj z višjo produktivnostjo.Ne glede na to, ali je vzrok ali posledica, deflacijska okolja ponavadi korelirajo z visoko brezposelnostjo, upadom plač in povečanim kreditnim tveganjem na finančnem trgu. To je recept za vsakokratne gospodarske težave.

ali lahko izgubite več denarja, kot ga vložite v delnice

Delnice bank so že na križu
Za banke na letošnjih stresnih testih je tveganje deflacije že očitno. Padec cen surovin, ki ga vodi cena nafte, ki je padla za 70 % v zadnjih 18 mesecih, pritiska na regionalna gospodarstva, ki so močno odvisna od nafte, plina ali rudarstva. Banke všeč Cullen/Frost Bankers in Comerica so trge vodile nižje, saj so se v zadnjih 18 mesecih znižale trikrat bolj kot S&P 500 in dvakrat več kot panožni indeks KBW Bank. Cullen/Frost je zabeležil, da se je prihodek povečal za 5,8 % v primerjavi z letom 2015, vendar se je njegov čisti dobiček povečal le za 0,6 %. Slabši so bili rezultati pri Comerica, saj so se prihodki povečali za 8,6 %, čisti dobiček pa se je zmanjšal za 9,8 %. Težave v portfelju nafte in plina povečujejo stroške in več kot izravnajo rast prihodkov.

CFR grafikonCFR podatki po YCharts

Če bi se deflacija močno uveljavila, bi upad rasti plač in povečanje kreditnega tveganja lahko znižali tudi največje in najbolj zdrave banke, ne glede na izpostavljenost naftni in plinski industriji. Banke všeč Bank of America in Wells Fargo se zanašajo na ameriškega potrošnika, da si izposoja denar za hipoteke, hrani denar na depozitnih računih in porabi denar z debetnimi in kreditnimi karticami, ki jih zagotovijo banke. Deflacijsko okolje odvrača od vseh teh vedenj, kar bi lahko povzročilo padce v vsaki od poslovnih področij teh bank, zaradi česar bi se njihove delnice znižale.

Zgodovina je pokazala, da niso ogrožene le delnice bank
V zgodovini ameriške gospodarske zgodovine so se deflacijska obdobja ujemala z nekaterimi najbolj motečimi in bolečimi finančnimi časi za podjetja in posameznike, od razmeroma blagega „izgubljenega desetletja“ na Japonskem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja do veliko hujših primerov, kot sta velika depresija v tridesetih letih in Depresija v drugi polovici 19thstoletja.

Velika depresija je bila zadnje pomembno deflacijsko obdobje v zgodovini ZDA. Cene so se med letoma 1930 in 1933 znižale za 10 % na leto, kar je povzročilo krčenje ponudbe denarja, ki je posledica velikega obsega propadov bank po vsej državi, ko se je depresija širila. Od ameriških bank, odprtih za poslovanje leta 1929, je polovica prenehala obstajati do leta 1933. Stopnja brezposelnosti je dosegla vrh krepko nad 20 %, borza pa je padla za 89 %, preden je dosegla dno. Trajalo bi več kot 30 let, da se trg povrne na prejšnje najvišje vrednosti pred zlomom leta 1929.

delnice, ki bodo kmalu raznesle

Tabela stopnje inflacije v ZDA

Stopnja inflacije v ZDA podatki po YCharts

Pred veliko depresijo so ZDA doživele dolgo obdobje deflacije, ki sega od državljanske vojne do preloma 20. stoletja. Deflacija v tem obdobju od 1865 do 1900 je bila posledica nizkih cen surovin, ki so bile bolj podobne današnjemu hitremu upadanju cen nafte kot naletu propadov bank, kot je bilo priča v letih 1930-1933. Deflacija je bila v tem času tako huda, da nekateri ekonomisti ocenjujejo, da so bile cene leta 1800 za več kot 50 % nižje od tistih, ki so bile 100 let pozneje, leta 1900.

V tem času je bilo devet ločenih recesij in prvotna 'velika depresija', ki se zdaj imenuje dolga depresija. Dolga depresija je do danes najdaljše obdobje gospodarskega krčenja v gospodarski zgodovini ZDA, ki se je krčila 63 zaporednih mesecev. To primerjamo s 43-mesečnim krčenjem med veliko depresijo.

Deflacija, ki jo je doživela v dolgi depresiji, je povzročila upad plač, kar je omejilo kakršno koli korist kupne moči, ki bi jo lahko imela podjetja zaradi nižjih cen blaga in storitev. Strmo znižanje cen ključnih surovin je bilo za male kmete in proizvajalce, ki so v tistem času definirali ameriško gospodarstvo, grozljivo breme, skupaj z rastočimi industrijskimi giganti, ki so se hkrati uveljavili. Cene žita so padle za dve tretjini od leta 1867 do 1894, bombaž je upadel za več kot 50 % od leta 1872 do 1877, cena železa pa se je prepolovila med 1870 in 1890, obdobjem, ko se je proizvodnja železa več kot podvojila. Pokol se ni ustavil, dokler ni propadlo 18.000 podjetij, propadlo je na stotine bank in 89 železnic in 10 ameriških zveznih držav je šlo v stečaj.

Deflacija je strašljiv predlog, vendar Fed sprejema preventivne ukrepe
Najtežji scenarij, ki bo uporabljen v letošnjih stresnih testih, vključuje scenarij z zmerno deflacijo, močnim povečanjem kreditnega tveganja in znatno nelikvidnostjo na trgih, kjer se banke zadolžujejo za financiranje svojega poslovanja. V bistvu gre za isti scenarij, ki ga ekonomisti povezujejo z zgodovinskimi deflacijskimi obdobji.

Za vlagatelje je pomembno, da se spomnijo, da je ta scenarij le projekcija najslabšega možnega scenarija. Fed ne pravi, da pričakuje, da se bo to zgodilo. Namesto tega, prvič v sodobni zgodovini ZDA, Fed sili banke, da razmišljajo in načrtujejo drastične nepredvidene gospodarske težave, kot je deflacija.

Če bi bili ti preventivni ukrepi vzpostavljeni leta 1873, 1929 ali 2008, ni pretirano misliti, da bi lahko posledično gospodarski kaos ublažili. Dolgotrajno obdobje deflacije je lahko najhujša nočna mora Fed-a in bi lahko povzročilo veliko škodo trgom in gospodarstvu. Toda vsaj regulatorji in banke bodo danes na to pripravljeni, kolikor so lahko, kar je velika prednost v primerjavi z deflacijskimi obdobji preteklosti.

koliko zasluži netflix na mesec


^