Vlaganje

Ta posojilodajalec ne bo več služil zveznim študentskim posojilom: kaj to pomeni za njegovo poslovanje

Navient (NASDAQ: NAVI)pred kratkim napovedano da se bo oddaljila od servisiranja zveznih študentskih posojil in svoje račune za študentska posojila v lasti ameriškega ministrstva za izobraževanje prenesla na Maximus . Navientov prenos svojega portfelja storitev prihaja po odločitvi agencije za pomoč pri visokem šolstvu v Pennsylvaniji in zvezne države Granite, da v začetku tega leta prekineta odnos z vlado, ki servisira zvezna študentska posojila.

Lani je vlada zagotovila olajšave za študentska posojila za študente z zveznimi posojili v zgodnjih fazah pandemije koronavirusa, ukrep, ki je bil podaljšan na januar 2022. Čeprav je to vplivalo na te uslužbence posojil, so največji razlog, da podjetja zapuščajo podjetje zdaj je verjetno posledica vse večjega nadzora zvezne vlade.

Študent na zunanjem hodniku v kampusu.

Vir slike: Getty Images.

Povečan nadzor federalnih bank v zvezi s študentskimi posojili

Bidennova uprava je jasno povedala, da zatira podjetja, za katera meni, da izkoriščajo potrošnike. Eden od vidikov tega je vse večji nadzor nad posojilodajalci in serviserji študentskih posojil.

Da bi zaščitila študentske posojilojemalce, si zvezna vlada prizadeva dodati merila uspešnosti in odgovornosti - to pa je postavila v ospredje pri podaljšanju pogodb o servisiranju z zasebnimi podjetji. Nekateri menijo, da so te dodatne meritve razlog, zakaj Navient in drugi v celoti zapuščajo zvezno poslovanje s posojili.Navient storitve zveznih posojil za 5,6 milijona strank strank v skladu s pogodbo o servisiranju oddelka za izobraževanje, vendar te pristojbine za servisiranje predstavljajo le 6% celotnih prihodkov družbe. Pa ne le to, prihodki od servisiranja so za posojilodajalca že nekaj let upadali. Leta 2016 je prinesla 289 milijonov dolarjev za servisiranje zveznih posojil za izobraževanje, do leta 2020 pa se je to znižalo za 28% na 208 milijonov dolarjev.

Navient je že pod drobnogledom vlade, ki se v zadnjih letih ukvarja s tožbami urada za finančno zaščito potrošnikov in različnih državnih odvetnikov. Glavni očitek je bil, da posojilodajalec posojilojemalcem ni dal na voljo možnosti olajšav in je namesto tega usmeril posojilojemalce k dražjim odplačevalnim programom. Glede na širšo negotovost glede povečanih predpisov o zveznih študentskih posojilih se je Navient poslovno odločil, da bo v celoti opustil servisiranje zveznih posojil, pri tem pa se bo osredotočil na pridobivanje posojil in servisiranje zasebnih posojil.

Kam bo Navient šel od tu?

Lani se je Navient ob zmanjšanju števila vpisov študentov trudil povečati svoje prihodke iz drugih virov. Posojilodajalec je lahko zaokrožil in zaslužil honorar za pogodbe, povezane s pandemijo koronavirusa, vključno z zagotavljanjem nadomestil za brezposelnost, sledenjem pogodbam in dajanjem cepiva. Zaradi teh prizadevanj so drugi prihodki v prvi polovici letošnjega leta znašali 480 milijonov dolarjev, v primerjavi s 85 milijoni v prvi polovici leta 2020.Čeprav je Navient ustvarjalno ustvarjal prihodek med pandemijo, me primarno skrbi, kaj bo naredil za spodbujanje dolgoročne rasti. Ena stvar, ki je pripomogla k ohranjanju višje cene delnic, so njeni obsežni programi odkupa delnic, ki so od leta 2014 zmanjšali njene delnice za 56%. Vendar pa se je od konca leta 2014 njen skupni prihodek zmanjšal za 7,1% skupaj obrestna mera, medtem ko se je njen čisti dobiček zmanjšal za 2,8% letno.

Negotovost glede prihodnosti visokega šolstva otežuje napovedovanje poslovanja, saj veliko razpravlja o obremenitvi dolga študentskega posojila in o tem, kaj lahko zvezna vlada naredi v odgovor. Medtem ko je Navient videti kot zaloga velike vrednosti z razmerjem med ceno in dobičkom 3,8 in solidno dividendni donos 3,3%, težko sem biti optimističen glede podjetja, razen če obstaja jasna smer o tem, kako bo podjetje od tu raslo.^