Vlaganje

Ta naložbena strategija premaga 'Hitro obogatenje' vsak dan

Sheme za hitro obogatenje lahko popolnoma delujejo. To so nore zgodbe, o katerih slišite v novicah, ko je nekdo vse svoje življenjske prihranke prelil v denarno zalogo ali bleščečo novo kripto in se nekega jutra zbudil in ugotovil, da je milijonar. Zgodi se - vendar je verjetnost, da se vam to zgodi, verjetno približno enaka možnosti, da boste zmagali na loteriji.

Zakaj si ne bi vzeli časa in poskusili s počasnejšo, a zanesljivejšo potjo do bogastva, ki si ga želite, namesto da bi se poskušali prebiti v vrste bogatih?

Nasmejana mlada oseba z roko na bradi gleda v prenosni računalnik.

Vir slike: Getty Images.

kako vlagam v delnice

Težava s shemami za hitro obogatenje

Sheme za hitro obogatenje so običajno zgrajene na ideji, da morate tvegati, da zaslužite veliko nagrado. Toda težava z velikimi tveganji je, da se večini ljudi ne izplačajo. Enostavno mora biti nekaj poražencev, da lahko drugi zmagajo, in ni preprostega načina, da bi zagotovili, da ste eden redkih srečnežev.

Poglejmo primer naložbe. Recimo, da ste porabili 50.000 $ za nakup 5.555 delnic AMC (NYSE: AMC)5. maja po 9 $ na delnico. Nato ste se odločili za prodajo 1. junija, ko so cene delnic dosegle 62,55 $, in v žep pospravili skoraj 300.000 $ dobička. To bi veljalo za uspešno shemo za hitro obogatenje.Toda če bi mislili, da bodo delnice AMC šle celo višje od 62,55 $ na delnico, in bi se odločili, da jih boste obdržali še nekaj dni dlje, bi do 3. junija izgubili več kot 30.000 $, ko so cene delnic spet padle. Seveda ni mogoče vedeti, da ste na robu izgube, dokler se to ne zgodi. Torej je v veliki meri sreča tista, ki loči zmagovalce od poražencev.

Oglejmo si še en primer – kripto meme Dogecoin . V začetku aprila je doživel meteorski porast, a od takrat je doživel več vzponov in padcev kot tobogan, kot je prikazano v spodnjem grafikonu.

Cenovni grafikon Dogecoin prikazuje veliko nestanovitnost navzgor in navzdol od aprila 2021.

Cena Dogecoina podatke avtorja YCharts.Tovrstna volatilnost bi lahko prinesla nekaj milijonarjev, toda tisti, ki stvari ne bodo pravilno določili, bodo izgubili svoj denar, ko bo hrup na družbenih omrežjih utihnil in cena delnice Dogecoina pade, da bi odražala njegovo (majhno) dejansko vrednost.

kako zgraditi delniški portfelj

Počasi bogatenje vam bo pomagalo ostati bogat

Namesto da poskušate določiti čas trga, se osredotočite na vlaganje v uveljavljena podjetja s trdnimi poslovnimi modeli, za katere menite, da bodo na voljo še desetletja. Cene delnic teh delnic so običajno višje od tistih, ki jih vidite pri ciljih shem za hitro obogatenje, in običajno ne opazijo velikih sprememb v cenah svojih delnic čez noč. Imajo pa večjo vzdržljivost.

Obstaja resna razprava o tem, kakšno vrednost bo imela kriptovaluta, če sploh, čez 10 let. Toda nihče ne razpravlja, ali bo tehnološki velikan, kot sta Google ali Apple, obstajal čez 10 let. To so močna podjetja, ki še naprej uvajajo inovacije, njihove cene delnic pa so z leti počasi, a vztrajno rasle, kar odraža njihovo močno uspešnost. Vlaganje v podjetja, kot so ta, je veliko varnejši način za povečanje vašega bogastva.

Eden najboljših načinov za začetnike, da pridobijo svoj del velikih korporacij, je vlaganje v indeksni sklad. To so paketi delnic, ki jih kupite skupaj, in so zasnovani za sledenje – in vračanje podobnega donosa – tržnemu indeksu, kot je S&P 500 . Ko kupite enega od teh, takoj dobite delno lastništvo v stotinah podjetij, pogosto v številnih panogah. To pomaga zagotoviti, da uspešnost posameznega podjetja nima prevelikega vpliva na vaše prihranke. In ja, z vlaganjem v indeksni sklad lahko še vedno zaslužite veliko denarja. Samo malo dlje bo trajalo.

S&P 500 je imel v zadnjih 30 letih skupno povprečno letno stopnjo rasti 10,7 %. V tem času je imel vzpone in padce, a če bi v začetku leta 1991 vložili 50.000 dolarjev v indeksni sklad S&P 500, bi do konca leta 2020 imeli več kot milijon dolarjev.

Indeksni skladi so tudi cenovno zelo ugodni. Za naložbo v enega ne potrebujete več deset tisoč dolarjev, razmerja stroškov - letne provizije indeksnega sklada - pa so običajno precej pod 1%. Nekateri najbolj priljubljeni Indeksni skladi S&P 500 imajo količnik odhodkov že 0,03 %. To pomeni, da plačate le 3 $ na leto za vsakih 10.000 $, ki ste jih vložili v sklad.

kakšna je kalifornijska stopnja davka na kapitalski dobiček za leto 2020

Pri indeksnih skladih še vedno obstaja tveganje izgube, tako kot pri vseh naložbah. Toda to tveganje je veliko manjše od tveganja, povezanega z večino shem za hitro obogatenje. Ni vam treba izbrati ravno prave zaloge in pravega časa za nakup in prodajo, da bi zaslužili veliko denarja. Vse, kar morate storiti, je kupiti in držati.

To je strategija, ki zahteva potrpljenje, vendar predvidevam, da želite postati bogati, da boste lahko ostali premožni in uživali v denarju, ki ste ga nabrali. To vam bo veliko lažje, če vam ni treba skrbeti za zaloge memov, v katere ste vložili vse svoje prihranke, da bi vas izbrisali. Če želite vložiti nekaj denarja v delnico, za katero menite, da je podcenjena, je to v redu. Vendar se prepričajte, da imate trdne, raznolike temelje za delo že od začetka.^