Vlaganje

Ta razburljiva delnica IPO ima tržno priložnost 240 milijard dolarjev

Videli smo, da je v preteklem letu ali tako na borzi izšlo kar nekaj nepremičninskih tehnologij ali PropTech podjetij, a eno, ki ima posebno zanimivo tržno priložnost, je Matterport (NASDAQ:MTTR). V tem Norec v živo video posnetek, posneto 10. sept , sodelavci Fool.com Matt Frankel, CFP in Lou Whiteman razpravljajo o poslovanju in potencialu rasti Matterporta.

Matt Frankel: Imenuje se Matterport. Simbol oznake je MTTR, pred kratkim je bil javno objavljen prek združitve SPAC, ker je leto 2021, zakaj ne?

Lou Whiteman: Seveda.

Frankel: Matterport, kot si rekel, vedno pomislim na Disneylandovo vožnjo Matterhorn, ko slišim ime. Temu pravijo podjetje za prostorske podatke. Matterport je najboljši v poslu, ko gre za tehnologijo, ki lahko ustvari 3D zemljevid notranjosti stavbe. Na primer, sodelujejo z Rdečeplavut (NASDAQ:RDFN)zagotoviti 3D oglede za svoje sezname, Airbnb (NASDAQ:ABNB)zagotoviti vpogled v lastnosti zanje. Matterport je torej precej pionir na tem trgu. Rekli bodo, da imajo več kot 100-krat večji tržni delež vseh svojih konkurentov skupaj, in res je, vendar je to zato, ker v resnici nimajo konkurentov.

Beli človek: Odstotek dobička, ja.Frankel: Toda Matterport ima nekaj strojne opreme. Imajo 3D-mapping kamero, ki je najboljša, kar boste našli. To je kot kamera v vrednosti 3000 $, imenuje se Matterport Pro2. Toda pravi potencial v tem poslu je, da ga prodajajo kot model programske opreme kot storitve. Ideja je, da več zgradb po svetu imajo 3D zemljevide ali digitalne dvojčke, kot jim pravijo, bolj dragocen postane programski izdelek. Kako veliko bi to lahko postalo? Podjetje je doslej načrtovalo približno 15 milijard kvadratnih metrov površin. To vključuje domove, pisarne, poslovne nepremičnine. Imajo okoli 250.000 naročnikov, 150 podjetij po vsem svetu. To je 18-krat več kot pred dvema letoma. Raste zelo, zelo hitro, to je res prijetno. Veliko podjetij s seznama Fortune 500 je uporabnikov Matterporta. Ne plačajo vsi za to. Obstaja brezplačna različica, to je model freemium. Torej, če želite imeti možnost pogledati v notranjost ene stavbe, je to brezplačno članstvo. 3D zemljevidi domov so le en primer uporabe za to. Ker se morda sprašujete, zakaj bi plačal za to, ko lahko grem samo na Redfin ali Airbnb ali grem na Zillow in si ogledam notranjost doma, želim videti, ali že obstaja zemljevid Matterporta? To je samo en primer uporabe. Kjer ima Matterport res potencial, so to stvari, kot je pomoč razvijalcem pri prenovi nepremičnine, ne da bi jim bilo treba iti vanjo, ugotoviti najučinkovitejšo uporabo prostora, ne da bi morali biti tam. Če ste notranji dekorater, lahko naredite le toliko, če vstopite in fotografirate nečijo dnevno sobo. Če imate 3D zemljevid, je v bistvu tako, kot da ste tam. Vaše podjetje popelje na drugo raven. Izvajalci je velik. Zavarovalnice. Koliko prednosti bi imelo podjetje pri prevzemu nepremičnine, če bi lahko videli vsak kotiček v njeni notranjosti? Tukaj je veliko potenciala. Matterport raste zelo, zelo hitro. Ustanovil bivši Google (NASDAQ:GOOGL)(NASDAQ:GOOG)vodilni, nekdanji Apple (NASDAQ: AAPL)vodje, nekdanji glavni produktni direktor eBay (NASDAQ:EBAY)je eden od njihovih izvršnih direktorjev. Res, res velik trg. Kot večina IPO SPAC, jemljite njihov naslovni trg z velikim zrnom soli. Naj vidim, če imam številko pred seboj. To je, recimo, doseg. Pravijo, da imajo naslovljiv trg v vrednosti 1,2 bilijona dolarjev. To se zdi malo dosegljivo. Do tega so prišli na ta način. Ocenjuje se, da je po vsem svetu 4 milijarde nepremičnin. Po vsem svetu 4 milijarde zgradb. Skoraj ena za vsako osebo. Manj kot 1 % je bilo digitalizirano na notranji strani. Še manj je bilo digitaliziranega glede na kakovost Matterportovih standardov. Pravijo, da je to samo s svojim trenutnim poslovanjem, brez sosednjih priložnosti, 240 milijard dolarjev vreden naslovni trg, če lahko preslikajo 100 % svetovnih zgradb. Ne bodo prišli tja.

Beli človek: št.

Frankel: Enostavno se ne bo zgodilo.Beli človek: ja.

Frankel: Toda če lahko dobijo 1 % svoje naslovljive tržne priložnosti, je to priložnost za prihodek v višini 2,4 milijarde dolarjev. To je precej velik zalogaj za podjetje te velikosti. Res zanimiv posel, nova tehnologija. Kaj misliš?

Beli človek: No, ni razloga, zakaj vse stavbe na svetu, še posebej s plačilom za to, zagotovo obstaja ta 1-odstotna številka. Obstaja dober razlog, zakaj je neko podjetje vredno. Smešno je, ko sem jih prvič videl, da prihajajo kot SPAC, sem si mislil le, kdaj smo prenovili kuhinjo in koliko bi plačal, če ne bi plačal izvajalec, da bi le kdo prišel noter, naredil to in nam pokaži, kaj lahko naredimo in vse. Mislim, da so gradbene aplikacije, morda v majhnem obsegu, vendar je tam mogoče ustvariti veliko prirastnih majhnih prihodkov. To je na nek način največje podjetje, o katerem govorimo, in na nek način najmanjše, ker je njihova tržna kapitalizacija verjetno nekoliko sramežljiva Howard Hughes (NYSE:HHC), vendar je njihova letna stopnja prihodka tik severno od 100 milijonov dolarjev. To so zgodnji dnevi.^