Vlaganje

Ta 1 grafikon delnic vas bo naredil za pametnejšega vlagatelja

Kako bi želeli spremeniti 300 $ na mesec - približno 10 $ na dan - v gnezdo, vredno več kot pol milijona dolarjev? Spodnji grafikon ponazarja zelo preprosto pot, ki bi lahko naredila prav to za vas. Prikazuje, kaj bi se zgodilo, če bi vložili 300 $ na mesec na prvi trgovalni dan vsakega meseca v SPDR S&P 500 ETF Trust ( NYSEMKT:VOJUN )in reinvestirali vaše dividende.

To je to. To je vse, kar bi morali storiti med februarjem 1993 in aprilom 2021, da bi 300 dolarjev na mesec spremenili v nekaj več kot 525.000 dolarjev. Neverjetna preprostost tega načrta je razlog, zakaj vas bo ta en borzni grafikon naredil za boljšega vlagatelja.

Diagram po avtorju na podlagi podatkov Yahoo! finance.

Zakaj je to tako močna strategija

SPDR S&P 500 ETF Trust je sklad, s katerim se trguje na borzi, ki poskuša slediti S&P 500 indeks. Ta indeks vsebuje 500 največjih ameriških podjetij in ko ljudje govorijo o tem, kako deluje »trg«, pogosto govorijo o tem v smislu tega indeksa. Ta sklad ima s seboj nizko 0,09-odstotno razmerje med stroški in ima približno 2-odstotni promet, kar pomeni, da vlagatelji dobijo tržne donose, ne da bi bili izpostavljeni visokim režijskim pristojbinam ali stroškom odliva.

Z rednim kupovanjem 300 USD tega sklada vsak mesec in ponovnim vlaganjem dividend bi dobili donos, ki je zelo blizu celotnemu trgu, ne da bi se nenehno trudili. Za povprečje svojih naložb bi bili tudi dolarji. Če vsak mesec vnesete enak znesek v dolarjih, bi kupili več delnic, ko je trg padal, in manj delnic, ko bi se trg dvignil.To je odličen način za vlaganje, ko vas skrbi, da je trg previsok, pa tudi za nadaljevanje vlaganja, ko se trg premika proti vam. To je tudi nekaj, kar boste morda lahko naredili popolnoma samodejno prek svojega posrednika, tako da vam bo komaj razmišljati o tem, ko ga začnete uporabljati.

Kljub tej preprostosti je strategija spremenila 300 $ na mesec - približno 10 $ na dan - v nekaj več kot 525.000 $ v manj kot 30 letih. Ni zagotovila, da bo prihodnost trga tako svetla, kot je bila njegova preteklost. Kljub temu je eno jamstvo, ki ga ima trg, da bo 0 USD na mesec, vložen za kakršen koli čas, vedno še vedno vreden 0 USD, ko je vse povedano in storjeno.

Kaj pa, če trg pade ali podjetje propade?

Žalostni vlagatelj gleda navzdol usmerjene delniške grafikone.

Vir slike: Getty Images.Če natančno pogledate zgornji grafikon, boste opazili, da je bilo velikokrat, ko je vrednost portfelja padla. Pomembni padci vključujejo zgodnja 2000-a, po imploziji dot.com; okoli leta 2008, med finančno krizo; in nedavno v začetku leta 2020, ko so začele veljati gospodarske omejitve, povezane s COVID.

V vsakem od teh časovnih obdobij so nižje cene delnic pomenile, da so nadaljnje 300 $ mesečne naložbe in reinvestirane dividende kupile več delnic za enak znesek dolarjev. Nakup več delnic po nižji ceni je odličen način za večjo korist od morebitnega poznejšega okrevanja.

Čeprav ni nobenega zagotovila, da si bo katero koli podjetje opomoglo po zlomu trga, to kaže na drugo prednost lastništva široko zasnovanega indeksnega sklada, kot je SPDR S&P 500 Index ETF. Tudi če nekatere sestavine sklada v celoti propadejo, dokler ZDA ostanejo tržno gospodarstvo, bodo na njihovo mesto prišla druga podjetja.

Dejansko približno 2-odstotni promet, ki ga ima sklad, odraža dejstvo, da se sestavine indeksa občasno spreminjajo. Toda kot lastnik sklada se to upravljanje dogaja v zakulisju. Posledično bo sklad sčasoma še vedno predstavljal lastniški delež v 500 največjih ameriških podjetjih, tudi če se ta posebna podjetja spremenijo.

Začni zdaj

Še ena stvar, ki jo je treba omeniti pri tem grafikonu, je, da se je večina rasti v dolarjih zgodila ob koncu - v zadnjih letih. To je artefakt načina delovanja mešanice. Če zaslužite 10 % donos na 1000 $, dobite 100 $ dobička. Če po drugi strani zaslužite 10-odstotni donos na 100.000 $, dobite 10.000 $ dobička. Enak odstotek povečanja povzroči veliko večji dobiček v dolarju, če imate za delo večji lonec denarja.

Več mesecev dodajanja denarja in več mesecev združevanja na osnovo pomeni, da je verjetno, da bo v vaših poznejših letih vlaganja večji lonec denarja kot v prejšnjih letih. Posledično, prej ko začnete, večje so vaše možnosti, da boste končali z dovolj velikim gnezdecem, tako da boste lahko v poznejših letih videli prednosti zbiranja večjega denarja. Torej začnite zdaj in dovolite, da ta mešanica deluje za vas .^