Vlaganje

'Obrnjena krivulja donosnosti' signalizira recesijo; Te zaloge bi lahko prenesle nevihto

V petek je trg obveznic znova zasvetil, kar je bilo v preteklosti zanesljiv znak bližajoče se ameriške recesije – obrnjena krivulja donosa ameriških državnih obveznic – potem ko so se trgovinske napetosti s Kitajsko segrele in sprožile 2,6-odstotno razprodajo na širšem trgu. trg delnic. Ta kazalnik se je večkrat pojavil od srede, 14. avgusta, ko je prestrašil trg in povzročil S&P 500 indeks padel za skoraj 3 %.

Obrnjena krivulja donosnosti je marca prvič sprožila alarm za gospodarsko recesijo, vendar je prejšnji teden prvič po koncu leta 2005 prišlo do inverzije tistega, kar velja za glavni del krivulje donosnosti.

Če ima ta vodilni inverzni ekonomski kazalnik še vedno dobro napovedovanje, se borzni, desetletje trajajoči bikovski trg lahko bliža koncu. Tukaj je tisto, kar morate vedeti.

Vir slike: Getty Images.

Kaj je obrnjena krivulja donosa?

Obrnjena krivulja donosnosti se pojavi, ko so obrestne mere za obveznice z daljšo zapadlostjo nižje od tistih za obveznice s krajšo zapadlostjo. Pojavlja se zato, ker so vlagatelji zaskrbljeni zaradi gospodarske klime in vlagajo denar v dolgoročne obveznice, ki jih vidijo kot varna zatočišča. Ko denar priteka, se cene teh obveznic dvignejo – na tipičen način ponudbe/povpraševanja –, medtem ko se donosi padajo.Omeniti velja dve stvari: nekateri ekonomisti menijo, da obrnjena krivulja donosnosti nima enake napovedne moči, kot jo je imela nekoč, in da je med tem pojavom in začetkom recesije lahko precej časa. Čas med obrnjeno krivuljo donosnosti in uradnim začetkom recesije je bil od nekaj mesecev do približno dveh let.

Mislim, da je bolj verjetno kot ne, da je recesija na poti, saj se zdi pametno staviti na gospodarski kazalnik, ki ima tako dobre rezultate (do katerega bomo prišli čez trenutek). Čas bo verjetno odvisen od več dejavnikov, vključno s prihodnjimi ukrepi ameriške centralne banke Federal Reserve glede obrestnih mer in tem, kako se stvari odvijajo s trgovinsko vojno Trumpove administracije s Kitajsko.

Nedavne obrnjene krivulje donosa

14. avgusta se je donosnost referenčnega 10-letnega ameriškega zakladnega zapisa za kratek čas znižala pod donosnost 2-letnega obveznica, kar je povzročilo inverzijo na glavnem delu krivulje donosnosti. Krivulja donosa pa se je pozneje čez dan opomogla. Ta scenarij se je od takrat ponovil še večkrat, zadnji je bil petek.Namesto da bi gledali krivulje donosnosti, si je stvari lažje predstavljati z uporabo grafikona, ki prikazuje razmik med donosnostima obeh bankovcev. Prav tako je stvari najlažje vizualizirati, če se osredotočite na 14. in 22. avgust. V vsaj eni točki vsakega od teh dni je črta razpona donosa v naslednjem grafikonu padla pod 0,00 % (vodoravna ali os x) , kar pomeni, da je 10-letni bankovec prinesel nekoliko manj kot 2-letni bankovec. V vseh primerih od prejšnjega tedna in v času pisanja tega pisanja (petek sredi popoldneva) se je krivulja donosnosti do konca trgovalnega dne vrnila v svojo običajno obliko, zato nobena od črt razpona donosnosti na tem grafikonu kažejo pod 0,00%.

Grafikon razpona donosnosti 10-2 letne zakladnice

Vir podatkov: YCharts. Zakladni vrednostni papirji, ki zapadejo v eno leto ali manj, se imenujejo „menice“, tisti z rokom dobo dveh, treh, petih ali 10 let so „obveznice“, 30-letna zakladnica pa je „obveznica“.

Kako dobra je obrnjena krivulja donosa pri napovedovanju recesije?

Na to vprašanje je mogoče odgovoriti z dvema besedama: prekleto dobro. Obrnjena krivulja donosa 10-2 je bila pred vsako recesijo v ZDA v zadnjih 50 letih - in v tem obdobju jih je bilo sedem.

Na spodnjem grafikonu lahko vidite, da se je krivulja donosnosti med 10-letnimi in 2-letnimi obveznicami zakladnice obrnila pred vsako od petih recesij (označenih v sivih pasovih) v zadnjih štirih desetletjih. (To velja za podatke YCharts.) Do inverzije pride, ko se črta na grafu spusti pod 0,00%. (Oznaka ni vidna, toda to je vodoravna črta tik pod '0,01%', ki je razmik donosnosti 22. avgusta med tema dvema bankovanjema.)

Kaj pa lažni alarmi ali obrnjene krivulje donosnosti, ki se pojavljajo na sceni brez recesije? Že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil le en lažno pozitiven - zgodil se je sredi 60. let prejšnjega stoletja. Torej obrnjena krivulja donosa ni fant, ki je jokal volk.

Grafikon razpona donosnosti 10-2 letne zakladnice

Podatki YCharts.

Napotitev na veliko recesijo

Naslednji grafikon nam omogoča, da jasneje vidimo, kdaj so se zgodile inverzije krivulje donosnosti zakladnice 10-2, ki so bile pred začetkom velike recesije, najdaljše recesije ZDA po drugi svetovni vojni in najgloblje po veliki depresiji, ki se je začela leta 1929 in končala z začetkom druge svetovne vojne. Velika recesija je tehnično trajala od decembra 2007 do junija 2009, vendar so se številni njeni negativni učinki zadržali še leta po uradnem koncu. Prvi padec donosnosti 10-2 Treasury pod 0,00 % se je zgodil konec decembra 2005, vendar so alarmi res ponoreli od sredine leta 2006 do začetka leta 2008 – ali začeti približno 1-1/2 leta od trenutka, ko se je recesija uradno začela. .

Seveda to ne pomeni, da je bil ta vzorec enak za vsako recesijo ali pa bo enak tudi pri naslednjem velikem gospodarskem padcu. Ampak mislim, da tukaj velja rek, da se zgodovina sicer ne ponavlja, vendar se pogosto rima (izvirni vir sporen).

Grafikon razpona donosnosti 10-2 letne zakladnice

Podatki YCharts.

Širši delniški trg je bil v času recesije okrnjen. V 18 mesecih, ko je velika recesija zajela državo in svet, je indeks S&P 500 (vključno z dividendami) padel za neverjetnih 36%. Poleg tega so trajala leta, da so se različni delniški indeksi in številne delnice povzpele nazaj na prejšnje ravni.

Med recesijo niso padle vse delnice - in v resnici so se nekatere dobro odrezale. Naslednji grafikon vključuje 10 delnic in en borzni sklad (ETF), ki so pridobili v tem neugodnem gospodarskem obdobju. Teh naložb ne bi smeli šteti za priporočene nakupe, prav tako ta seznam ni vseobsegajoč – namenjen je zgolj prikazu, da med recesijo obstajajo zmagovalci, in ponazoritvi vrst delnic, ki se ponavadi držijo ali celo uspevajo, ko se gospodarstvo spusti. Morda ni presenetljivo, da je polovica delnic izplačevalcev dividend.

^Tabela SPXTR

Podatki YCharts.

Vprašanje, ki mi pride na misel, je, kako so se te delnice obnesle od začetka recesije?

^Tabela SPXTR

Podatki YCharts.

Vsi dobitniki recesije so od začetka velike recesije presegli trg, razen proizvajalca generičnih zdravil Teva Pharmaceutical in ETF, iShares Gold Trust . (Kmalu bomo prišli do vseh delnic.) Zagotovo se tukaj dogaja nekaj samoizbire: podjetja, katerih delnice so se v času recesije dobro obnesle, so bila verjetno na splošno težja od mnogih drugih podjetij, ki so vstopila vnjo. Zato bi pričakovali, da bodo vsaj mnogi med njimi nadaljevali z boljšimi rezultati tudi med okrevanjem gospodarstva.

In tukaj je vzorec osmih delnic, ki so bile med recesijo precej odporne in so utrpele le enomestno izgubo. Vsi so plačniki dividend, razen za Bridgford Foods .

^Tabela SPXTR

Podatki YCharts.

In kako so se te delnice obnesle od začetka zadnje recesije do zdaj?

^Tabela SPXTR

Podatki YCharts.

Zanimivo je, da je vseh osem delnic od začetka recesije prekašalo trg. Spodaj bomo prišli do teh zalog.

Vrste delnic, ki se običajno držijo v težkih gospodarskih časih

Podjetja, ki prodajajo majhne užitke ('zaloge šmink')

V težkih gospodarskih obdobjih je naravno, da bodo ljudje pogosto odlašali z nakupom dragih predmetov. Toda – in to se morda zdi protiintuitivno – bodo mnogi ljudje po nekaterih raziskavah dejansko povečali svojo porabo za cenovno ugodne male užitke. Utemeljitev je, da se želijo izogniti občutku prikrajšanosti in se nagrajujejo za večje žrtve. Ta pojav se imenuje učinek šminke. Izraz je v zgodnjih 2000-ih skoval Leonard Lauder, takratni predsednik Estee Lauder , ki je ugotovil, da se je v težkih gospodarskih razmerah prodaja kozmetike njegovega podjetja povečala.

kako vedeti, kdaj kupiti delnico

Od takrat nekatere študije kažejo, da moramo zavrniti prodajo šmink kot inverzni kazalnik ekonomskega zdravja, vendar obstajajo raziskave, ki podpirajo splošno teorijo. Z drugimi besedami, učinek šminke bi lahko uporabil novo ime.

Nekatere delnice na lestvicah rastočih v recesiji se lahko štejejo za 'delnice šminke': vodilni v hitri hrani McDonald's (NYSE: MCD); Nacionalna pijača , ki je najbolj znan po peneči vodi LaCroix, izdeluje pa tudi brezalkoholne pijače, sokove in energijske pijače; in J&J prigrizki , ki proizvaja nišne prigrizke in zamrznjene pijače, vključno z mehkimi preste Superpretzel in zamrznjenimi pijačami Icee. Pionir in vodja video parjenja Netflix (NASDAQ:NFLX)je bil velik zmagovalec, ker je zmotil nekaj velikih industrij – vključno z verigami kinodvoran in podjetji kabelske televizije –, vendar sodi tudi v kategorijo zalog šmink.

Kar zadeva dividende, delnice McDonald's in J&J Snack od 22. avgusta prinašata 2,1 % oziroma 1,1 %. National Beverage in Netflix ne izplačujeta dividend.

Dva grafikona, ki prikazujeta, da so delnice med recesijo ostale relativno stabilne, vključujeta proizvajalca čokolade Hershey in vodilni izdelovalec igrač Hasbro lahko spada tudi v klasifikacijo zalog šmink. Obe delnici izplačujeta dividende, pri čemer Hersheyjeva prinaša 2 %, Hasbro pa 2,4 %.

Velik posnetek vode, ki se vlije v kozarec.

Vir slike: Getty Images.

Vodovodne službe

Večina potrošnikov v razvitih državah ne bo zmanjšala svoje vsakodnevne porabe vode niti v najtežjih gospodarskih razmerah, zaradi česar so vodovodna podjetja odlična izbira za obvladovanje recesijskih neviht. Tri zaloge vodovoda -- Voda Connecticuta , Kalifornijska vodna služba , in York voda -- so na lestvicah delnic, ki so med recesijo ostale relativno stabilne. Vendar pa je v tej skupini veliko delnic, ki plačujejo dividende American Water Works (NYSE:AWK)ali je najboljši v razredu na dolgi rok , po mojem mnenju. Vodilna velikost in geografska raznolikost podjetja s sedežem v New Jerseyju mu dajeta prednost na področju prevzemov, kar je pomembna prednost, saj je ameriška vodna industrija precej razdrobljena. Dividendni donos njene delnice je od 22. avgusta 1,6-odstoten.

American Water je šel na borzo konec aprila 2008, tako da ni trgoval približno prvih pet mesecev velike recesije. Kljub temu je delnica izgubila skoraj 13 % svoje vrednosti v delu recesije, ko je trgovala, in je od prve javne ponudbe (IPO) donosno dosegla mogočnih 724 %, kar je več kot štirikrat več kot 168 % donosnosti S&P 500. Seveda pretekla uspešnost ne zagotavlja uspešnosti v prihodnosti, vendar dobra dolgoročna uspešnost pogosto nakazuje, da ima podjetje trdno konkurenčno prednost.

Druge vrste pripomočkov

Medtem ko se električna in plinska podjetja na splošno dobro obnesejo v času gospodarske recesije, običajno niso tako odporna na recesijo kot vodovodna podjetja. Potrošniki so bolj nagnjeni k zmanjšanju blaga, ki ga zagotavljajo te storitve, kot pa k zmanjšanju porabe vode. Medtem ko je električna elektrarna NextEra Energy (NYSE:NE)se ni uvrstil na lestvice (njegove delnice so med recesijo padle za skoraj 16 %), je to najboljša izbira za povečanje vaših dolgoročnih donosov. Poleg lastništva dveh električnih podjetij v svoji domači bazi na Floridi je največji svetovni generator obnovljive energije vetra in sonca. Dividendni donos delnic NextEra je trenutno 2,3-odstoten. Od začetka zadnje recesije je delnica dosegla 361-odstotni donos, kar je več kot dvakrat več kot donos širšega trga.

Potrošniške sponke

Tudi v slabih gospodarskih okoljih ljudje še vedno jedo obroke, si umivajo lase, čistijo svoje hiše itd. Dve osnovni delnici potrošniških proizvodov na lestvicah recesijskih dobičkov sta proizvajalci perutnine Sandersonove kmetije in Kolonija Lancaster , ki izdeluje posebne prehrambene izdelke za maloprodajne trge in trge gostinskih storitev.

Vir slike: Church & Dwight

Na lestvicah delnic je nekaj potrošniških izdelkov, ki so med veliko recesijo ostale razmeroma stabilne. Proizvajalec izdelkov za dom in osebno nego Cerkev in Dwight (NYSE:CHD)je dobra naložbena izbira v tej kategoriji. Več kot 170 let staro podjetje je opravilo odlično delo, saj je svojo ikonično in izjemno vsestransko sodo bikarbono znamke Arm and Hammer izkoristilo v širok nabor izdelkov z dodano vrednostjo. Na istih lestvicah so tudi Bridgford Foods, ki proizvajajo živila, kot so zamrznjeno testo za kruh in goveje meso, in Hrana za rože , velik proizvajalec pakiranih pekovskih izdelkov. Dough ni edina stvar, ki raste pri Flowers, saj ima solidne izkušnje z dvigom dividend, ki trenutno prinašajo 3,3 % – najbogatejši dividendni donos delnic, ki so obravnavane v tem članku od 22. avgusta.

Beyond Flowers, povzetek dividendnega donosa: Sanderson 0,9%, Lancaster Colony 1,7% in Church & Dwight 1,2%. Spet Bridgford ne izplača dividend.

Zdravstvena podjetja

Na splošno so zaloge proizvajalcev generičnih zdravil med veliko recesijo ostale razmeroma zdrave. To je smiselno, saj nekateri potrošniki verjetno nadomestijo generična zdravila na recept za svoje blagovne znamke, ko se počutijo zaskrbljeni zaradi svoje ekonomske blaginje. Delnice Teve (na lestvicah recesijskih dobičkov) in Allergan (ni na lestvicah) sta se med recesijo obe enomestno zvišali. Delnice Teve, ki ne izplačujejo dividend, so od takrat padle, medtem ko je Allergan, ki prinaša 1,8-odstotni donos, od začetka recesije do 22. avgusta dosegel 475-odstotni donos, kar je približno trikrat več kot donos širšega trga.

Diskontni trgovci na drobno

Ko se potrošniki počutijo negotovi ali slabše glede gospodarstva, so ponavadi bolj cenovno ozaveščeni. Med veliko recesijo je to koristilo največjemu svetovnemu trgovcu na drobno, Walmart (NYSE:WMT), ki se osredotoča na nizke cene, in Dolarsko drevo , ki je specializirana za zelo poceni artikle. Delnice Walmarta so se v 18 mesecih recesije vrnile za več kot 7 %, medtem ko so delnice Dollar Tree očitno povečevale denar na drevesih s približno 56-odstotnim dobičkom. Obe delnici sta od začetka recesije tudi boljši od trga. Niti enega ne maram: Amazon je jedel Walmartovo kosilo v prostoru e-trgovine, ki vztrajno raste, Dollar Tree pa nima trdnega jarka, da bi preprečil konkurente. Walmartova dividenda prinaša 1,9%. Dollar Tree ne izplača dividend.

Podjetja, katerih izdelki ljudem omogočajo odlaganje večjih nakupov

Prodajalec avtomobilskih delov O'Reilly Automotive (na lestvici zmagovalcev recesije) sodi v to kategorijo. O'Reilly ne izplača dividend.

Zlato in srebro

V času gospodarske negotovosti se mnogi vlagatelji zgrinjajo v zlato in srebro, ki ju vidijo kot varna zatočišča. Te plemenite kovine veljajo tudi za varovanje pred inflacijo. Ni presenetljivo, da je bil iShares Gold Trust med zadnjo recesijo velik zmagovalec – povečal se je za približno 24 % – medtem ko je podjetje istega podjetja Silver Trust (ni prikazano) tudi vrtnica. Oba sklada sta od začetka recesije bistveno slabša na trgu. To tudi ni presenetljivo, saj naložbe v plemenite kovine običajno ne blestijo, ko se gospodarstvo razvija in je zaupanje potrošnikov visoko. Na splošno je ta prostor po mojem mnenju najbolje prepustiti kratkoročnim trgovcem. To niso delnice »nastavi in ​​pozabi«.

Kaj pa 'zaloge greha'?

Običajna modrost pravi, da tako imenovane zaloge greha – kot so tiste v prostorih za tobak, alkoholne pijače in igralnice – so razmeroma dobre, ko njihovo gospodarstvo gre na jug. Nisem ugotovil, da je to veljalo med veliko recesijo. Moj naključni pregled delnic vrhunskih podjetij na teh treh področjih je pokazal, da se je večina med recesijo borila.

Zdaj je pravi čas, da pregledate svoj delniški portfelj

Zdaj je pravi čas, da pregledate svoj portfelj in razmislite o prehodu na bolj obrambno držo. To na splošno pomeni dajati prednost delnicam stabilnih podjetij, ki plačujejo dividende, po katerih izdelki in storitve so povpraševani ne glede na gospodarsko ozračje. Dva moja najljubša izplačevalca dividend, ki ustrezata računu, sta American Water in NextEra Energy. Kljub temu je zaloge v kategorijah »zalog šminke« in potrošniških osnovnih izdelkov vredne nadaljnjega raziskovanja, zlasti Netflix, Church & Dwight in J&J Snack Foods.

Tudi če menite, da je recesija na kratkoročnem radarju, na splošno ni dobra ideja, da v celoti zapustite borzo ali prodate vse svoje rastoče delnice. Če to storite, tvegate, da boste zamudili pogosto eksplozivne zgodnje faze naslednjega velikega koraka, saj je tržni čas zelo težko.^