Vlaganje

T-Mobile je postal veliki zmagovalec na dražbi spektra 5G FCC

T Mobile (NASDAQ:TMUS)porabil skoraj 10 milijard dolarjev za razmeroma malo licenc za spekter na FCC-jevi dražbi spektra C-band, ki se je zaključila prejšnji mesec. Kljub temu se zdi, da je na dražbi dosegel dva cilja: pridobil je največ strateških licenc za svoj portfelj in izsilil tekmece Verizon Communications (NYSE: VZ)in AT&T (NYSE:T)porabiti več, kot je kdo pričakoval. Verizon je obljubil 45,5 milijarde dolarjev za licence za srednjepasovni spekter, AT&T pa se je strinjal z licenciranjem spektra v višini 23,4 milijarde dolarjev.

Načrtovanje boljše pokritosti v mestih

Ne da bi se preveč poglobili v tehnične podrobnosti, so bili deleži spektra T-Mobile sredi leta 2010 dobro pozicionirani za glavna območja metroja, vendar ne tako dobro na podeželskih območjih. Po združitvi s podjetjem Sprint ima T-Mobile nasprotno težavo: veliko uporabnega spektra za svoje omrežje 5G na podeželskih trgih, vendar velike luknje v portfelju na večjih metrojah z gosto populacijo.

Moški, oblečen v jakno T-Mobile.

Izvršni direktor T-Mobile Mike Sievert. Vir slike: T-Mobile.

T-Mobile 9,3 milijarde dolarjev v zmagovalnih ponudbah je dobil le 142 licenc. To je ogromnih 66 milijonov dolarjev na licenco. Za primerjavo, Verizon je porabil le 13 milijonov dolarjev na licenco, AT&T pa 14 milijonov dolarjev na licenco.

T-Mobile je kupil licence, ki pokrivajo nekatere največje populacije, področja, kjer je najbolj moral izboljšati svoj položaj. In to je storil, medtem ko je poraba manj, kot so pričakovali analitiki, potem ko se je licitiranje povzpelo na 81 milijard dolarjev (čeprav nihče ni pričakoval, da bo skupna ponudba dosegla 81 milijard dolarjev). Po zaključku ponudb so analitiki ocenili, da je T-Mobile porabil med 10 in 15 milijard dolarjev.T-Mobile je moral zbrati nekaj dodatnih dolgov, da bi financiral svoje ponudbe za spekter. Sredi januarja se je dogovorila za prodajo obveznic v vrednosti 3 milijarde dolarjev. Prvotno je nameraval zbrati le 2 milijardi dolarjev dolga.

Konkurenca postaja vse bolj napeta

Medtem ko je T-Mobile za pridobitev novih licenc za spekter porabil manj, kot je bilo pričakovano, sta Verizon in AT&T porabila več. Verizonova obljuba v višini 45,5 milijarde dolarjev FCC predstavlja več kot polovico skupnih ponudb in je precej nad pričakovanji analitikov. Ponudbe AT&T v višini 23,4 milijarde dolarjev so manj žaljive, a še vedno nad ocenami.

Resnica je, da sta bila dva brezžična konkurenta prisiljena porabiti veliko za veliko licenc za spekter, da bi dohitela močan položaj T-Mobilea. T-Mobile je uspešno zgradil omrežje 5G na svojem spektru 2,5 GHz, ki pokriva več kot 100 milijonov ljudi. To dokazuje sposobnost preživetja 5G v srednjem pasu in ustvarja veliko vrzel v pokritosti med T-Mobileom in konkurenti.Toda tolikšna poraba za spekter bo škodila že tako raztegnjenim bilancam obeh podjetij. AT&T je zavezan zmanjševanju dolga, potem ko je zaradi nakupa DirecTV in Time Warnerja obremenjen z več kot 150 milijardami dolarjev dolga. Potrkalo je Bank of America za 14,7 milijarde dolarjev posojila, ki ga lahko uveljavlja do konca maja, ki ga mora odplačati v enem letu. AT&T bi lahko po potrebi to posojilo refinancirala v dolgoročni dolg, vendar si želi prodati delež v svojem poslovanju s plačljivo televizijo za pokritje tega zneska.

Verizon medtem tudi vztrajno izboljšuje svoj dolžniški položaj, vendar ga bodo stroški spektra v vrednosti 45 milijard dolarjev zmanjšali. Sklenila je posojilno pogodbo v vrednosti 25 milijard dolarjev JPMorgan Chase in Morgan Stanley s podobnimi pogoji kot posojilo AT&T. Moody's razmišlja o spremembi napovedi pozitivne bonitetne ocene telekomunikacijskega podjetja na stabilno po objavi novega dolga.

Pomembno je, da bosta AT&T in Verizon potrebovala čas in dodaten kapital, da bosta unovčila sredstva spektra, ki sta se jih zavezala kupiti. Trajalo bo skoraj eno leto, preden bodo lahko očistili nekaj spektra in ga začeli uvajati, večina pa bo trajala tri leta. Čiščenje in uvajanje staneta. Trajalo bo še dlje, preden bo lahko resnično osvetlilo omrežje in monetiziralo licence za spekter. To pomeni, da obe podjetji morda želita ustaviti svoje načrte za razdolževanje, ko vlagata, da bi dohitela T-Mobile.^