Vlaganje

Presenetljiva skupna stvar GEICO in Costco

Kaj pa GEICO, avtomobilska zavarovalnica, in Costco (NASDAQ:COST), ogromen trgovec na drobno, imajo skupno?

Po mnenju Warrena Buffetta in Charlieja Mungerja veliko več, kot si mislite.

Izjemna rast
The Berkshire Hathaway letno srečanje je poudarjeno s šesturno sejo vprašanj in odgovorov z Buffettom in Mungerjem, izvršnim direktorjem in podpredsednikom konglomerata.

Vprašali so jih, ali bo GEICO – katerega lastnik je Berkshire Hathaway – prehitel Državna kmetija kot največja avtomobilska zavarovalnica v ZDA Buffettov dolg in optimističen odgovor je prišel:

Nihče ne ve zagotovo ... po mojem bomo pridobili delež. Mesec za mesecem, leto za letom, dokler nikoli ne pozabimo, da je naša naloga skrbeti za stranko in dobro ohranjati bonitetno tveganje. ... Ne bo prišlo hitro, ampak mislim, da bo prišlo.ali izdelujejo račune za 500 $

Konec koncev je od lanskega decembra GEICO imel presegel Allstate ( NYSE: VSE ) zasesti drugo mesto na trgu. Od leta 2010 so letne premije Allstate znašale 18 milijard dolarjev, medtem ko se je GEICO povečal za več kot 4 milijarde dolarjev.

Ker je Berkshire Hathaway prevzel popoln nadzor nad zavarovalnicoleta 1995 je GEICO potreboval manj kot 20 let, da je povečal svoj delež politik na trgu ZDA z 2,5 % na več kot 10 %. Skupne politike so se z 2,8 milijarde dolarjev povečale za skoraj 16 milijard dolarjevna 18,6 milijarde dolarjev.

Zato se postavlja naravno vprašanje, kako je dosegla tako veliko rast in kaj ima to opraviti s Costco?Fascinantni odgovor
Po Buffettovih pripombah je Munger dejal:

GEICO je zame zelo podoben Costco. Eden od razlogov, da jim uspe, je, da so resnično predani ponuditi res odličen izdelek. Veliko ljudi govori o tej igri, le redki jo živijo. GEICO ima in to mu bo sčasoma pomagalo.

To ima smisel. Obe podjetji sta znani po nizkih stroških in izjemnem zadovoljstvu strank. Pravzaprav sta GEICO in Costco leta 2013 dosegla vrh ameriškega indeksa zadovoljstva strank v svojih panogah.

Tako kot GEICO je tudi Costco doživel hitro rast. Od leta 2009 se je prodaja Costco povečala za skoraj 50 %, s 70 milijard dolarjev na več kot 100 milijard dolarjev, njegova baza članov pa se je povečala za 35 %, z 21,4 milijona na 28,9 milijona.


Vir: Odnosi z vlagatelji v podjetju.

koliko stane satelit

Munger je dodal:

Costco je neverjeten ... Govoriti o igri je eno, živeti igro pa je nekaj drugega. Takšne cene je proti človeški naravi.

Ključni odvzem
Buffett redno govori o realnosti, da morajo uspešna podjetja imeti tako oddaljene jarke in jih izolirati od konkurence ter zagotoviti leta, če ne desetletja,uspeha. V zadnjem letnem pismu Berkshire je dejal:

Stroškovna prednost GEICO je dejavnik, ki je podjetju omogočil, da iz leta v leto požre tržni delež. Njeni nizki stroški ustvarjajo jarek – trajnega –, ki ga konkurenti ne morejo prečkati.

In čeprav je rekel 'nihče všečki kupiti avtomobilsko zavarovanje,« je Buffett opozoril, da je to nujnost, in posledično, »prihranki so pomembni za [družine] – in le nizkocenovna operacija jih lahko zagotovi.«

Enako velja za Costco, ki zagotavlja potrebščine, ki jih potrebujejo potrošniki, po cenah, s katerimi se konkurenti ne morejo kosati. Čeprav na prvi pogled obe podjetji ne bi mogli biti bolj različni, se izkaže, da je koren njunega izjemnega uspeha isti. Morda to pojasnjuje, zakaj ima Berkshire Hathaway v lasti več kot 500 milijonov dolarjev delnic Costco.^