Vlaganje

Sundial Growers je našel način, kako povečati svoj denarni tok za 5 milijonov dolarjev

Pomanjkanje denarnega toka je velik problem v sektorju konoplje. Čeprav nekateri proizvajalci marihuane morda ustvarjajo velike prodajne številke, so mnogi od njih nedonosni in porabljajo denar. Za vlagatelje je to problematično, ker pogosto pomeni ponudbo delnic, razredčitev in padajočo ceno delnic.

Kanadsko podjetje za proizvodnjo konoplje Pridelovalci sončnih ur (NASDAQ: SNDL)posoja denar proizvajalcu marihuane po visoki obrestni meri, ki bi lahko ustvarila milijone dodatni dohodek za svoje poslovanje v naslednjih nekaj letih. To bi se lahko izkazalo za odlično potezo za podjetje - toda ali je ta delnica meme trenutno še vedno preveč tvegana za vlaganje?

Dva znanstvenika, ki delata v rastlinjaku.

Vir slike: Getty Images.

Sončna ura povečuje posojilo Indivi

Februarja je Sundial vložil 22 milijonov kanadskih dolarjev v proizvajalca užitne konoplje Indiva . Polovica tega zneska je bila lastniška naložba, druga polovica pa je šlo za ročno posojilo, pri katerem bi Indiva plačala 9-odstotno obrestno mero.

Ta mesec je Indiva napovedala spremembo tega dogovora. Sundial je podjetju zagotovil dodatnih 8,5 milijona ameriških dolarjev, zdaj pa je skupni znesek glavnice (ki vključuje odložene obresti), ki ga dolguje, 19,75 milijona ameriških dolarjev.Nekaj ​​stvari izstopa v primerjavi s prvotno pogodbo. Prvi je, da je zdaj obrestna mera 15 % -- bistveno višja od prejšnjih 9 %, ki bi jih zbirala Sončna ura.

Druga zanimiva sprememba je, da je imela Indiva prej možnost, da plača le polovico mesečnih obresti (druga polovica bi bila lahko plačana v zamudi – torej odloženi stroški obresti na glavnico). V skladu z novo pogodbo ta možnost ne obstaja in „100 % obračunanih obresti se plača v gotovini in se obračunava na mesečni ravni“.

Veliko dodatnega denarnega toka, vendar to ni denar brez tveganja

To pomeni mesečni prihodek od obresti v višini približno 246.899 CA$ (197.519 USD). V času trajanja posojila (ki zapade februarja 2024) bo Sundial prejel 1,375-kratnik zneska glavnice - kar znaša 7,4 milijona ameriških dolarjev (5,9 milijona dolarjev) dodatnega dohodka. To je lepa spodbuda za podjetje, ki je v zadnjih 12 mesecih porabilo 137 milijonov ameriških dolarjev. Čeprav samo po sebi ne bo dovolj za izravnavo negativnega denarnega toka, je to dober način, da Sundial okrepi svoje finance.Nevarnost je seveda v tem, da je to odvisno od moči poslovanja Indive. Če je podjetje v težavah in ne more izplačati teh plačil (v zadnjih 12 mesecih ni ustvarilo dobička ali ustvarilo pozitivnega denarnega toka iz svojega poslovanja), bi se lahko del (ali vse) teh prihodkov iz obresti na koncu odpisal. kot nezbirljivo. Meni se zdi enakovredna neželeni obveznici - visoko donosno plačilo obresti, ki je povezano z velikim tveganjem. Konec koncev, če bi bili finančni podatki Indive na trdnih temeljih, si je težko predstavljati, da ne bi našla načina za zbiranje denarja po veliko nižji obrestni meri.

Še vedno pa pohvalim Sundial, ker je preučila možnosti, da bi kar najbolje izkoristila svoj denar ter diverzificirala svoje poslovanje in denarni tok.

Ali je zaradi tega sončna ura boljši nakup?

Ta poteza je v bistvu še vedno dokaj majhna za Sončno uro. Od 9. avgusta je imelo podjetje neomejeno stanje gotovine v višini 760 milijonov ameriških dolarjev in ta dodatna plačila obresti sama po sebi ne bodo spremenila igre za podjetje.

Toda tisto, kar bom pazil, je, ali bo Sundial naredila podobne poteze v prihodnosti. Letos je podjetje ustvarilo skupno podjetje z zasebnim kapitalskim podjetjem SAF Group, imenovano SunStream, ki išče naložbene priložnosti v industriji marihuane. Od julija je Sundial k podvigu prispeval 538 milijonov ameriških dolarjev.

delnice, ki izplačujejo mesečne dividende 2018

Podjetje je v zadnjem času naredilo tudi nekaj velikih potez, saj je pridobilo maloprodajno podjetje za prodajo konoplje Inner Spirit Holdings in Alcanna , ki upravlja s 171 trgovinami z alkoholnimi pijačami v Kanadi (ta posel je bil objavljen pravkar prejšnji teden in naj bi se zaprl šele pozneje v tem letu ali v začetku leta 2021).

Glede na to, da se je letos na Sundial zgodilo toliko sprememb, in da obstaja tveganje za razvodnitev, je za vlagatelje za zdaj najvarnejša stava le čakanje in gledanje.^