Vlaganje

Delnice bodo spet padle: Ali je to skrivnost zaslužka, ko trgi padejo?

Wall Street je bil v zadnjem času izjemno turbulenten, v sredo zjutraj pa so vlagatelji dobili še en primer treme. Z osredotočanjem na vse stvari, ki bi lahko šle narobe na trgu, so bili glavni borzni indeksi pripravljeni, da bodo ob odprtju trga močno izgubili. V predtržnem trgovanju v sredo zjutraj od 8. ure po EDT, terminske pogodbe na Dow Jones Industrial Average (DJINDICES: ^ DJI)so padle za 326 točk na 33.857. Prihodnje na S&P 500 (SNPINDEX: ^ GSPC)padel za 48 točk na 4.286 in Nasdaq Composite (NASDAQINDEX:^IXIC)terminske pogodbe so padle za 186 točk na 14.470.

Nestanovitnost borze ravni so v porastu in mnogi vlagatelji se skušajo zaščititi pred nadaljnjim upadanjem s pogledom na trg opcij. Ključno merilo volatilnosti, Indeks volatilnosti CBOE (INDEKSI VOLAtilnosti:^VIX), je v zadnjih nekaj tednih doživelo nekaj največjih skokov v celem letu. Zaradi tega nekateri vlagatelji iščejo načine za dobiček - in danes zjutraj se obračajo na sklade, s katerimi se trguje na borzi, namenjene sledenju VIX.

Oseba, ki izgleda nervozno, preden skoči z vrvico bungee.

Vir slike: Getty Images.

razlika med cepivom johnson in johnson ter pfizerjem

Volatilnost ETF in VIX

Vesolje ETF je našlo načine za vlaganje v skoraj vse in volatilnost ni izjema. Ker ni možnosti za neposredno vlaganje v gibanje v VIX, se nestanovitni ETF osredotočajo na terminske pogodbe VIX.

Eden relativno preprostih produktov nestanovitnosti, s katerimi se trguje na borzi, je Kratkoročne terminske pogodbe iPath Series B S&P 500 VIX (NYSEMKT: VXX). Ta varnost je zasnovana za spremljanje dnevnih gibanj v terminskih pogodbah VIX v prvem in drugem mesecu. Glede na današnji jutranji porast pričakovane volatilnosti so se delnice produkta nestanovitnosti iPath v trgovanju pred trgom zvišale za več kot 4 %.kako vložiti 1000 dolarjev in jih podvojiti

Podoben izdelek je ProShares VIX ETF za kratkoročne terminske pogodbe (NOVICE: VIXY). Za dosego istega cilja uporablja nekoliko drugačno metodologijo pri izbiri terminskih pogodb. Prav tako se je povečal za skoraj 4 % od srede ob 8. uri zjutraj EDT.

Tisti vlagatelji, ki iščejo še večji dobiček od naraščajočih ravni volatilnosti, lahko uporabijo ETF za nestanovitnost z vzvodom. The ProShares Ultra VIX ETF za kratkoročne terminske pogodbe (NYSEMKT:UVXY)ponuja premike, ki so 1,5-krat večji od ustreznega dnevnega gibanja različnih terminskih pogodb VIX. Ta večkratnik je v sredo na predprodajni seji povečal sklad ProShares za skoraj 6 %.

Nevarnosti nestanovitnih ETF-jev

Vlaganje v volatilnost je nevarno. Prva stvar, ki jo morate upoštevati, je, da so vsi ti izdelki zasnovani tako, da se povežejo dnevno donose, zaradi česar so manj kot idealni za dolgoročne vlagatelje. Na primer, če pogledamo zgodovino iPath-a, je ta izgubljal denar vsako leto od 2009 do 2017, v letu 2018 dosegel majhen pozitiven donos, leta 2019 izgubil dve tretjini vrednosti in se v turbulentnem borznem letu 2020 povzpel le za 11 %. . V letu 2021 se je zmanjšal za več kot 60 odstotkov.apple watch 3 menjava vrednosti

Vendar pa so ogromni donosi, ki jih lahko zaslužite, če imate popoln čas, mamljivi. Od sredine februarja do sredine marca 2020 , je izdelek iPath poskočil za več kot 320 %. ProShares Ultra volatility ETF je pridobil skoraj 700%. Vendar morate imeti popoln čas na obeh koncih – do konca aprila 2020 so skladi vrnili 50 % do 60 % teh dobičkov. Do konca leta je sklad ProShares po velikem skoku dejansko padel nazaj na čisto izgubo.

Zaradi svojih velikih dnevnih gibov so nestanovitni ETF-ji privlačni za kratkoročne trgovce. Za dolgoročne vlagatelje pa je boljši način za igranje nestanovitnosti imeti denar pri roki za nakup privlačnih delnic, ko so po padcu poceni. Kupčije, ki jih boste poželi, lahko na koncu postanejo najboljši v vašem portfelju.^