Vlaganje

Zaloga, ki me je opekla: NETeller

Worldwide Invest Better Day 25.9.2012

25. septembra Norec praznuje svetovni dan boljših naložb. V tem duhu mi, norci, delimo nekaj naših najboljših nasvetov, nasvetov in, da, opozorilnih zgodb. Včasih se je bolje učiti na napakah nekoga drugega kot preučevati njihove uspehe.

Najvišja rast v industriji z najvišjo rastjo
Do leta 2006 se je zdelo, da eksplozija spletnega pokra ni imela meja. Mlade zvezde so zaslužile na stotine tisoč (in tudi veliko izgubile), pri čemer nikoli niso zapustile svojih več računalniških zaslonov v udobju svojega doma. Ko je nemogoče imenovani igralec spletnega pokra Chris Moneymaker osvojil milijone na naslovnem dogodku World Series of Poker leta 2003, je priljubljenost igre poletela v vesolje.

In tu je bil PayPal spletnega pokra: NETeller. Kljub manj intenzivnemu poslovnemu modelu (brez trgovcev ali prijaznih žensk, ki ponujajo brezplačne pijače za zaposlitev), neverjetnim maržam in 50- do 100-odstotnim letnim stopnjam rasti, je bila ocena delnice v mojih mislih videti neverjetno poceni. Večkratniki cene za zaslužek in cene za denarni tok za NETeller so takrat lebdeli med najstniki, medtem ko številne delnice rasti te narave gledajo na 20, 30 ali 40-kratno vrednotenje zaslužka. Bila je banka z odprtim sefom in vso noč izklopljenim alarmom. Koga je brigal Steve Wynn in njegov ultra-luksuz Wynn Resorts (Nasdaq: WYNN) nepremičnine na traku ali Bellagio v lasti MGM Resorts (NYSE: MGM), s svojo razkošno stekleno skulpturo Dale Chihuly? Vstopil sem z največjim odstotkom svojega portfelja, ki sem ga kadar koli namenil eni delnici.

Nisem videl tveganja, samo znake dolarja. Države so že zdavnaj izvolile zakonodajne organe, ki so uvedli loterije, ko so finančne potrebe potisnile dolgoletne moralne ugovore na stran. Zvezna zakonodaja je od držav z igralnicami zahtevala, da dovolijo zvezno priznanim indijanskim plemenom, da imajo igralnice pod enakimi ali boljšimi pogoji. Prevladujoče pravno mnenje je menilo, da se Zakon o žičnih goljufijah iz leta 1961 uporablja samo za športne stave.

Težava? Kaj problem?Kaj je šlo narobe?
Dve stvari bi me morali opozoriti. Prvič, eBay (Nasdaq: EBAY) svoji enoti PayPal ni dovolil obdelave plačil za spletne igre na srečo. Njeni odvetniki so videli več tveganja, a zame so bili le učiteljevi ljubljenčki. Hej, več testa za NETeller, kajne?

In drugič, sile proti spletnim igram na srečo so iskale zakonodajo od leta 1998, a nikoli niso zmagale. In tudi ob škandalu leta 2006 v zvezi s povezavami med lobistom Jackom Abramoffom in industrijo spletnih iger na srečo, je bilo težko videti dovolj glasov za ukrepanje. Mnenje je veljalo, da bodo republikanci izgubili nadzor nad senatom, in oni so bili sila za spremembe. Torej ni problema.

Ah, a zagovorniki senata so imeli orožje: Zakon o varnih pristaniščih. Kdo bo glasoval proti aktu za izboljšanje varnosti pristanišča pred terorizmom? Tako je v temi noči senat v predlog zakona vstavil razdelek, ki finančnim institucijam prepoveduje poslovanje s spletnimi mesti za igre na srečo, ga sprejel in gledal, kako ga je predsednik Bush podpisal v zakon 13. oktobra 2006.Čez noč je bil NETeller na podpori za življenje. Ne bi mogel poslovati na svojem največjem trgu, ZDA, brez sodelovanja s finančnimi institucijami. Še huje, pravosodno ministrstvo je kmalu pridržalo dva nekdanja vodstva NETellerja zaradi obtožb o pranju denarja.

Družba je januarja 2007 prekinila trgovanje s svojimi delnicami, šest mesecev pozneje pa je ponovno odprla 64-odstotno vrednost. Toda plačal sem višjo ceno, užival v dobičku na papirju in nato opazoval, kako delnice izgubljajo večji odstotek. Papir in jaz? Oboje je zagorelo.

NETeller je postal Neovia in je danes Optimalna plačila , s katerimi se trguje v ZDA prek nesponzoriranih ADR. To je mikrokap in nima zaslužka. Spletna mesta za igre na srečo so poskušala pretentati obdelovalce plačil, da bi se pri tem obdržali, vendar je ministrstvo za pravosodje aprila 2011 končalo rešitev.

Naučena lekcija
Leta sem izpopolnjeval svoj proces kot vlagatelj vrednosti, a tudi s to disciplino sem brez pogleda nazaj skočil v serijski športni avtomobil NETeller. To je bilo zelo dobičkonosno podjetje, katerega delnice so ponujale rast po zelo razumni ceni - 'GARP' z raketnim gorivom. Bilo je tako ... seksi! Spet drugi to vlagajo dobro, jaz pa nisem in še vedno ne.

Ljudje, to ni bil samo stil drift . To je bil cvetoč stilski premik cunami .

Tu je torej lekcija glasna in jasna: Bodite odločni. Ne glede na to, kateri slog vlaganja vam ustreza, držite se procesa in nikoli ne vključite vsega . Ne bodi vitez kanadskega humorista Stephena Leacocka, ki se je usedel na konja in odjahal na vse strani. Vadite, vadite in vadite. Vse, kar imamo vlagatelji, so verjetnosti o neznani prihodnosti, vendar dosleden, ponovljiv proces prinaša več zmag kot izgub. Na koncu dosežete cilj.

o'reilly avtomobilski deli kupujejo vnaprej avtomobilske dele

Od takrat nisem nikoli lovil rasti in upam, da nikoli več. Prosim, če kdo od mene sploh zasliši, da bom to storil, naj me kot Odiseja pripelji na jambor, da slišim zapeljivo pesem sirene rasti, a ne podležem. Delnice športnih avtomobilov so mikavne, vendar se ne obnesejo dobro v nesrečah.^