Vlaganje

Morda prihaja zlom borze: 5 stvari, ki jih je treba storiti zdaj

Več kot 13 mesecev so vlagatelji uživali v rekordnem vzponu na Wall Streetu. Od skoraj 125-letnika Dow Jones Industrial Average (DJINDICES: ^ DJI), merilo uspešnosti S&P 500 (SNPINDEX: ^ GSPC)in tehnološko težka Nasdaq Composite (NASDAQINDEX:^IXIC)dosegel najnižje vrednosti na medvedjem trgu 23. marca 2020, je ta trojica dosegla 83%, 87% in 103%.

Toda zgodovina nam pripoveduje drugačno zgodbo. Če se bo zgodovina izkazala za pravilno, bo spet morda prišel zlom borze.

Papirnato letalo za dvajset dolarjev

Vir slike: Getty Images.

ali lahko svojo debetno kartico uporabim kot kreditno

Nastaja primer velikega padca na borzi

Prva stvar, ki se je treba zavedati pri padcih in popravkih na borzi, je to so res precej pogosti . Optimisti morda ne marajo, ko se dvignejo na Wall Streetu, vendar podatki kažejo, da se je indeks S&P 500 v povprečju od leta 1950 do dvomestnega zmanjšanja zgodil vsakih 1,87 let.

Največja grožnja za trg v tem trenutku bi lahko bila zgodovinsko vrednotenje . Od 3. maja je bilo razmerje med ceno in dobičkom (P/E) S&P 500 37,53. To je merilo povprečnega zaslužka, prilagojenega inflaciji, v zadnjih 10 letih. Ne samo, da je 37,53 več kot dvakrat višji od povprečnega Shillerjevega P/E za S&P 500 od leta 1870, ampak kadar koli je Shiller P/E skočil nad in vzdrževal 30 skozi zgodovino, so se zgodile slabe stvari. V prejšnjih štirih primerih, ko je Shiller P/E dosegel 30 med neprekinjenim bikovskim trgom, je S&P 500 pozneje izgubil med 20 % in 89 % svoje vrednosti.Zgodovina je tudi neprijazna do indeksa S&P 500 v triletnem obdobju po dnu medvedjega trga. Od leta 1960 je bilo devet medvedjih trgov (padec indeksa S&P 500 za vsaj 20 %). Na vsakem od prejšnjih osmih medvedjih trgov pred zlomom koronavirusa je bilo vsaj en dvomestni odstotek umika v treh letih po dosegu dna medvedjega trga.

Drugi dejavniki izstopajo kot potencialni uničevalci bikovega trga, vključno s širjenjem variant koronavirusa, naraščajočimi stopnjami inflacije in možnostjo višjih hipotekarnih obrestnih mer, kar bi lahko zadušilo vroči stanovanjski trg.

Dovolj je reči, da obstaja zelo realna možnost, da pride do zloma borze.Razvejan kup bankovcev po sto dolarjev, s kosom papirja, ki bere

Vir slike: Getty Images.

5 stvari, ki jih morate storiti, če pride do zrušitve ali velikega popravka

To je slaba novica. Dobra novica je, da je vsak posamezen trk in popravek v zgodovini sčasoma izbrisal rally na bikovem trgu. To je eleganten način, da rečemo, da so se vsi večji padci indeksov S&P 500, Dow Jones in Nasdaq Composite izkazali kot priložnosti za nakup.

Če borzni zlom ali resen popravek je na kartah je pet stvari, ki jih boste želeli narediti.

1. Vnaprej razumejte svojo toleranco za tveganje

Preden pride do naslednjega zloma ali popravka borznega trga, je ena najpomembnejših stvari razumeti svojo toleranco do tveganja. Na primer, nakup tehnoloških delnic lahko privede do bolj divjih nihanj, kot če bi svoj denar namenili za delo v obrambnih podjetjih, kot so delnice električnih služb. Prav tako je pogosto več impliciranega tveganja in nagrade, če kupujete posamezne delnice v nasprotju z vlaganjem v sklad, s katerim se trguje na borzi (ETF).

Ne pozabite pa, da ubrati varnejšo pot ne pomeni žrtvovati uspeha. Vsi bi radi premagali celotno donosnost trga. Če pa ste od leta 1980 lastnik sledilnega indeksa S&P 500, je vaš povprečni letni donos, vključno z dividendami, približno 11 %. S ponovnim vlaganjem bi trajalo manj kot sedem let, da bi podvojili svoj denar od leta 1980. Takšen donos ni nič sramotnega.

Stopnja davka na kratkoročni kapitalski dobiček 2021
Starejši moški, ki bere denarni del časopisa.

Vir slike: Getty Images.

2. Ponovno ocenite svoje imetje

Čeprav vam ni treba čakati na zlom ali popravek, je padajoči trg vedno pravi čas, da vlagatelji ponovno ocenijo svoje lastniške deleže. S tem mislim na preučitev vaše začetne naložbene teze in ugotavljanje, ali razlog(i), zaradi katerih ste kupili delež v podjetju, še danes drži. Obstaja zelo velika verjetnost, da kratkoročni, čustveni zlom ali popravek na trgu ne bo vplival na vašo naložbeno tezo ali osnovno poslovanje podjetij, v katera ste vlagali.

Po drugi strani pa, če je bila vaša teza ogrožena na enem ali več deležih, bi bil to pravi čas, da razmislite o prodaji ali zmanjšanju vašega deleža.

3. Imejte pripravljeno gotovino

Tretjič, želeli boste imeti na voljo denar, da boste lahko izkoristili vse pomembne upade na trgu.

Vendar ne skrbite, da bi poskušali meriti dno, ker to ni nekaj, kar je mogoče narediti z nobeno natančnostjo. Tolažba, ki bi jo morali sprejeti med vlaganjem med upadom, ki ga poganjajo čustva, je, da je bilo od leta 1950 38 dvomestnih padcev indeksa S&P 500. Vsak od teh padcev je bil sčasoma prikazan v vzvratnem ogledalu, pogosto znotraj zadeve. tednov ali mesecev.

če se naložba šteje za "nestanovitno", to pomeni ...

Še več, poročilo Crestmont Research je pokazalo, da so zaostanki 20-letnega skupnega donosa S&P 500 med letoma 1919 in 2020 nikoli niso bili niti blizu negativnega . Prevod: Če kupujete odlična podjetja ali ETF-je in jih imate zelo dolgo, imate zelo dobre možnosti za ustvarjanje bogastva.

Podjetnik, ki daje hrustljave bankovce po sto dolarjev v dve iztegnjeni roki.

Vir slike: Getty Images.

4. Ne pozabite na delnice za dividende

Če želite svoj denar porabiti za delo med zlomom ali popravkom, ne spreglejte delnic dividend. Zrela podjetja, ki izplačujejo dividende, morda ne ponujajo enake stopnje rasti ali potenciala donosa kot podjetja z visoko rastjo ali delnice z majhno kapitalizacijo. Vendar pa so pogosto dobičkonosne in časovno preizkušene, zaradi česar so delnice za dividende varna stava med upadom trga.

Še bolj impresivna je dolgoročna donosnost delnic dividend v primerjavi z nedividendnimi izplačevalci. Poročilo JP Morgan Asset Management iz leta 2013 je pokazalo, da so podjetja, ki so začela in povečala svoja izplačila, v povprečju imela 9,5-odstotni letni dobiček med letoma 1972 in 2012. Za primerjavo, podjetja, ki ne plačujejo dividend, so v istem času dosegla slabih 1,6-odstotni letni povprečni donos okvir.

5. Pomislite na vrednost v zgodnjih fazah gospodarskega okrevanja

Petič in končno, razmislite o tem, da bi svoj denar namenili v vrednostne delnice. Čeprav vem, da so delnice rasti od konca velike recesije krožile okoli vrednostnih delnic, so vrednostne delnice tiste, ki so na dolgi rok (1926–2015) boljši. Po mnenju a Bank of America /Merrill Lynch poročilo iz leta 2016, so delnice vrednosti v 90 letih v povprečju dosegle 17-odstotni letni dobiček v primerjavi z 12,6-odstotnim za delnice rasti.

Še pomembneje je, da vrednostne delnice v zgodnjih fazah gospodarskega okrevanja, kjer smo trenutno, občutno presegajo delnice rasti.

Če ste psihično in finančno pripravljeni, je zlom borze lahko prava priložnost za zaslužek.^