Vlaganje

Spotify proti Appleu: naročniški podkasti

Za petami Apple 's(NASDAQ: AAPL)napoved, da bo ustvarjalcem podcastov ponudil platformo, ki jo bodo lahko zagotovili plačljive naročniške storitve prek domačega predvajalnika podcastov, Spotify (NYSE:SPOT)lansira tudi lastno možnost naročnine na podcast. Spotify je znova dražil naročnine februarja .

Podjetji uporabljata različne strategije za naročnine na podcaste, pri čemer se opirata na svoje prednosti. In to pomeni, da lahko zmagata oba.

Razlika v ceni

Glavna razlika, ki jo je večina opazila pri ponudbi Apple in Spotify, je cena. Apple podcasterjem zaračuna 20 USD na leto za dostop in vzame 30-odstotno znižanje prihodka od naročnine za prvo leto naročnine in 15-odstotni prihodek po tem. Podcasterji, ki uporabljajo platformo Spotify, bodo zaenkrat plačali samo obdelavo plačil. Podjetje načrtuje, da bo leta 2023 začelo jemati 5-odstotno znižanje naročnin.

Domači podcast studio: mikrofon, mešalnik, prenosnik, slušalke.

Vir slike: Getty Images.

Zaradi tega je Apple ena najdražjih rešitev za podcaste, ki želijo zbrati prihodke od naročnin. Toda podcasterji za svoj denar dobijo veliko. Poslušalci Apple Podcast se bodo lahko naročili na podcaste neposredno v aplikaciji s samo pritiskom na gumb. Je praktično brez trenja, kar pomeni, da bi bilo lahko veliko lažje nekoga spremeniti iz brezplačnega poslušalca v naročnika. Če je stopnja konverzije bistveno višja, bi morali biti podcasterji pripravljeni plačati več.Cene Spotifyja so bližje industrijskim standardom. Patreon, na primer, za svoj načrt osnovne ravni zaračuna enako 5-odstotno stopnjo prevzema kot Spotify. Toda poslušalci vrhunskih podcastov nimajo možnosti poslušanja na Spotifyju. Podjetje pravi, da dela na rešitvi, vendar bo zaenkrat uporaba naročniške platforme Spotify edini način za pridobitev vrhunskih podcastov v storitvi.

Spotify lahko ponudi nižje cene le, ker ne dovoljuje prijav v aplikaciji. Uporabniki se bodo morali prijaviti na namizju ali prek spletnega mesta za dostop do naročniških podcastov v aplikaciji Spotify. S tem se izognete standardnim 30-odstotnim nadomestilom, ki jih lastniki ekosistemov, kot je Apple, vzamejo za nakupe v aplikaciji.

Ta razlika je lahko še pomembnejša

Čeprav je naročniška platforma Spotify tako poceni, kot je na voljo, obstaja ulov. Če želi podcaster uporabljati naročniška orodja Spotify, mora uporabiti njegovo platformo za gostovanje podcastov, Anchor.Preklop gostovanja podcastov bi lahko bil še večja ovira kot visoka cena za Applovo platformo. Spotify upa, da je njegovih več kot 86 milijonov poslušalcev podcastov dovolj velik korenček, da bi ustvarjalce spodbudil k spremembi.

Apple podcasterjem omogoča uvoz podcastov iz drugih gostiteljev. Omogoča jim tudi gostovanje podcasta pri Appleu, če so del premium naročniškega programa, vendar bo Apple omejil distribucijo teh epizod na svojo lastno aplikacijo.

Podcasterji, ki uporabljajo Spotify's Anchor, bi ga lahko uporabili za gostovanje in prodajo naročnin na Spotify, pa tudi za druge distributerje podcastov. Pravzaprav bi lahko sodelovali tako na Spotify kot na Applovih naročniških platformah.

Kako lahko zmagata tako Spotify kot Apple

Zdi se, da imata Spotify in Apple različne cilje.

Apple želi prevzeti del naraščajočega trenda naročniških podcastov. To lahko stori tako, da poslušalcem olajša naročanje in ustvarjalcem omogoči možnost naročnine. Za to zaračuna zajetne premije.

Poleg tega še ena Apple naročnina ima potencial, da zaklene stranke v Apple ekosistem. Če se stranka naroči na podcast prek Applove aplikacije, morda ne bo mogla zamenjati telefona in ohraniti svoje naročnine.

Strategija Spotifyja je manj enostavna. Čeprav bo sčasoma vzel del prihodka od naročnin, se zdi, da je njegov glavni cilj pritegniti vrhunske podcaste v Anchor. In če nekdo razmišlja o začetku podcasta, je zaradi možnosti uporabe naročniških orodij Spotify Anchor še bolj privlačna možnost za začetek.

Več ustvarjalcev, ki uporabljajo sidro, pomeni več podcastov za poslušalce Spotify – tako brezplačnih kot premium. Poleg tega predstavlja priložnost za Spotify, da poveča uporabo svoje tehnologije za pretočno vstavljanje oglasov, ki omogoča bolj ciljno usmerjene dinamične oglase v podcastih. Z drugimi besedami, to je priložnost za Spotify, da poveča svoj delež prihodkov od oglaševanja podcastov.

Oglaševanje podcastov je samo v ZDA industrija v vrednosti 1 milijardo dolarjev. Spotify ima potencial, da ne samo prevzame delež trga, ampak tudi pospeši njegovo rast s svojo tehnologijo. In to lahko prinese pomembne visoke marže za podjetje, ki je leta 2020 ustvarilo le 2 milijardi evrov bruto dobička.

Medtem se Apple z veseljem usede in zbira premium trg, medtem ko svoje uporabnike zaklene na več izdelkov Apple.

Obe podjetji igrata po svojih močeh.^